Τι μπορεί να σημαίνει η υποψηφιότητα Καμίνη

Του Νίκου Γαλάτη

Η είδηση πως ο δήμαρχος Αθήνας Γιώργος Καμίνης θα διεκδικήσει την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης δημιουργεί νέα δεδομένα στον χώρο αφού θα βρεθεί με αξιώσεις απέναντι στην Φώφη Γεννηματά υποστηριζόμενος από την Κίνηση των 58 που από το 2013 είχε υποστηρίξει την δημιουργία νέου φορέα.

«Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, θεωρώντας όμως ότι αυτές πρέπει να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον. Η κοινή αναφορά στο Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η ανταπόκριση στο ενωτικό τους κάλεσμα, διευκολύνει τη διαδικασία” είχε διακηρύξει. «Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία των «5 Δημάρχων» και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων του ίδιου χώρου, που δείχνουν ένα δρόμο συνεργασίας στη βάση αξιών που συμμεριζόμαστε.

Ανάμεσα στα μέλη της κίνησης είχαν βρεθεί τότε ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Γιώργος Βερνίκος, ο Παρασκευάς Αυγερινός, ο Σταύρος Μπένος αλλά και συγγραφείς όπως η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Πέτρος Μάρκαρης, ο τραγουδιστής Νίκος Πορτοκάλογλου, ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος, ο καθηγητής Μουζέλης, και ο Νίκος Χριστοδουλάκης.

Από τότε βέβαια έχουν αλλάξει πολλά πράγματα- όπως η στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου που είχε με την «Ελιά» προσπαθήσει «τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων». Μια ομάδα από την κίνηση -με πρώτο τον Γιάννη Βούλγαρη- φαίνεται πως έχει πείσει -μάλλον εύκολα- τον δήμαρχο Αθήνας να διεκδικήσει την ηγεσία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον ίδιο να το συζητά αν η εκλογή γίνει με διαφάνεια, από ευρύτερη βάση και υπάρξει ανταπόκριση από τον κόσμο που δυο φορές τον εξέλεξε στον Δήμο Αθήνας.

Στην πραγματικότητα ο Γιώργος Καμίνης θα θέσει υποψηφιότητα αν εξασφαλίσει υποστήριξη από άλλους παράγοντες του χώρου, αλλά προς ώρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης και η «Ώρα των Αποφάσεων» -φαίνεται να κινούνται για την δημιουργία δικού τους «νέου φορέα» όπως και η «Δημοκρατική Ευθύνη» που προς το παρόν φαίνεται να κατεβαίνει αυτόνομα στις εκλογές.

Η πολυδιάσπαση του χώρου είχε φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κόμμα- με 17%- όταν το άθροισμα της τότε  ΔΗΜΑΡ -με 6%!- του ΠΑΣΟΚ και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων θα έφερνε μια τέτοια Δημοκρατική Συμπαράταξη στη θέση αυτή και θα άφηνε πολύ πίσω τον Αλέξη Τσίπρα που πριμοδοτήθηκε γενναιόδωρα από τους ψηφοφόρους -του ΠΑΣΟΚ κυρίως- για να γίνει τελικά πρώτο κόμμα.

Ένα κεντροαριστερός φορέας είναι αίτημα -με βάση δημοσκοπήσεις – του 50-60% της εκλογικής βάσης, αλλά οι πολλοί ηγέτες -με κόμματα και κομματίδια- αντί να αποτελούν τον “πλούτο” της παράταξης φαίνεται να διαιωνίζουν την πολυδιάσπαση κάτω από το γεγονός πως μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου ο ηγέτης της παράταξης προέρχεται από άλλο κόμμα και είναι ο …Αλέξης Τσίπρας.

Φαίνεται πως από την κούρσα την ηγεσίας έχουν αποσυρθεί ο Γιώργος Παπανδρέου, αλλά και άλλοι παράγοντες όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ κάνει εμφανή την παρουσία του ο Θαν. Θεοχαρόπουλος. O Γιάννης Ραγκούσης που θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία είχε πει για την ανάγκη να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον κ. Νίκο Αλιβιζάτο και την επιτροπή που θα επιβλέψει την εκλογή -λέγοντας ότι, υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις για μία άψογη διαδικασία.

Το γεγονός ότι ο Νίκος Αλιβιζάτος ανήκε στην Κίνηση των 58 τον ανάγκασε χθες να δηλώσει στην Καθημερινή: «Διαψεύδω κατηγορηματικά ότι προέτρεψα οποιονδήποτε να είναι υποψήφιος στην διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος. Θα ήταν αδιανόητο ο πρόεδρος μιας επιτροπής που έχει συσταθεί για να εγγυηθεί το αδιάβλητο μιας εκλογικής διαδικασίας ακόμη και να παρατρύνει -πόσο μάλλον να υποστηρίζει- μια συγκεκριμένη υποψηφιότητα.

Η εφημερίδα θέλει την Χαριλάου Τρικούπη να λέει ότι «καλοδεχούμενος στη μάχη ο κ. Καμίνης, όπως και κάθε υποψηφιότητα που προσθέτει και δεν αφαιρεί στην προσπάθεια μας να δημιουργήσουμε μια νέα κεντροαριστερή παράταξη».

Την ίδια ώρα η Άννα Διαμαντοπούλου θα δηλώσει πως «ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Θεοδωράκης και η Ώρα Αποφάσεων έχουμε έναν λόγο ο οποίος συμπίπτει» και ότι ι η πρόσκληση της ΔΗΣΥ προς το κόμμα ή το Ποτάμι «δεν πατάει κάπου γιατί προέκυψαν βαθύτατες διαφορές το τελευταίο διάστημα». Η ίδια είχε πει πως ο Ευ. Βενιζέλος δεν μετά το πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ «έγινε σαφές ότι δεν έχει κανέναν λόγο εκεί μέσα» επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης με τη Ν.Δ.

Ο Παύλος Γερουλάνος είχε ήδη μιλήσει -σε ερώτηση του CNN Greece-  για το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την προεδρία του ΠΑΣΟΚ «εάν θα μπορούσα να εκπροσωπήσω μια σειρά από ιδέες που θα βρουν απήχηση στην Ελληνική Κοινωνία». Η υποψηφιότητα Καμίνη, αν τελικά τεθεί, είναι μόνο μία από τις εκπλήξεις που αφορούν τον χώρο της Κεντροαριστεράς με μια πρωτοφανή κινητικότητα που όμως δεν οδηγεί σε μια ενοποίηση, αλλά σε τουλάχιστο τρία κόμματα στις εκλογές.

Η δυναμική της κίνησης Καμίνη ωστόσο -αν εξελιχθεί ως το τέλος- είναι πως αναδιατάσσει το σκηνικό με μια ευθεία πρόκληση προς την Φώφη Γεννηματά -και μπορεί να σημαίνει το τέλος της στην ηγεσίας της παράταξης. Οι επόμενες μέρες σίγουρα θα είναι καυτές. Αν η ευρεία παράταξη είχε συγκροτήσει πρώτα ένα έστω χαλαρό κόμμα- ομοσπονδιακού τύπου- θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της ηγεσίας με πολλούς τρόπους -με “καθαρά συνέδρια”, συλλογικότητα και εναλλαγή προσώπων στα όργανα- με τελικό κριτή τον ψηφοφόρο.

Η κατάσταση όμως έχει ως εξής. Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρώτα θέτει -με αποκλεισμούς- το θέμα της ηγεσίας κι ύστερα του κόμματος, ενώ στο βάθος ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει έναν ανασχηματισμό που δεν θα είναι άσχετος από τις εξελίξεις στον χώρο. Πρακτικά η παρουσία πολλών κομμάτων στις εκλογές -με πρώτο καλύτερο μια συμπαράραξη Βενιζέλου- Διαμαντοπούλου- Θεοδωράκη θα αποτρέψει τον στόχο της Γεννηματά να συσπειρώσει το παλιό ΠΑΣΟΚ σε μια συμπαράταξη.

Η κίνηση Καμίνη αντί να ενώσει θα δημιουργήσει έναν ακόμα διασπαστικό πόλο και από τις εκλογές θα βγουν αντί για έναν ισχυρό πόλο, δύο-τρία ή και περισσότερα κόμματα αποχαιρώντας την προοπτική να είναι η Δημοκρατική Συμπαράταξη το τρίτο κόμμα.

Η παράταξη δεν ψάχνει για δήμαρχο, αλλά για ηγέτη -που μπορεί να μη βρίσκεται σήμερα στην κονίστρα- και η διαφορά ανάμεσα στις δημοτικές εκλογές – όπου εκλέγεται όποιος καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο- και στις -πανελλαδικές- βουλευτικές εκλογές θα φανεί εντός των ημερών όταν ο κ. Καμίνης πάρει στα χέρια του τις πρώτες δημοσκοπήσεις.

Κατά συνέπεια η υποψηφιότητα αυτή- αν δεν έχει ευρεία συναίνεση- δεν θα κρίνει το ποιος θα είναι ο ηγέτης της συγκόλλησης -που θα εμφανιστεί ως “συμπαράταξη”, αλλά -αφού δεν κατεβαίνει τρίτη φορά ο Καμίνης, ποιος θα είναι ο …επόμενος δήμαρχος Αθήνας.