Τι συνέβη τελικά στο Μάτι; Οι αποκαλύψεις, τα μυστήρια, η “αναρχική δόμηση” και τι συμβαίνει όταν το πολιτικό ρεπορτάζ γίνεται με “κασέτες”

Του Νίκου Λακόπουλου

Οι αποκαλύψεις της “Καθημερινής’ για όσα φέρεται να είπε ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος έκαναν τον Πρωθυπουργό να βγει από την Σύνοδο Κορυφής -μάλλον βιαστικά- για να δηλώσει:

«Όσα αποκαλύπτονται είναι ανατριχιαστικά. Φαίνεται ξεκάθαρα πια ότι υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης».

Φαίνεται πως πράγματι υπήρξε – «…θαψ’ τα μη μπλέξεις, σου μεταφέρω άνωθεν πολιτικές εντολές, μη δείξεις ονόματα”- αλλά από ποιον; Τελικά και το πόρισμα κατατέθηκε και δεν υπήρξε για τον πραγματογνώμονα δυσμενής μετάθεση ή άλλες συνέπειες.

Yπήρξε όμως -όπως λέει- δολιοφθορά στην μοτοσυκλέτα του, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι προσπάθησαν να τον φοβίσουν ή ακόμα και να τον βγάλουν από τη μέση.

Αν δεν υπάρχουν μυθομανείς σ΄αυτή την ιστορία η κατάσταση είναι πιο ανατριχιαστική από την προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -που δεν τελικά δεν έγινε.

“Ο πραγματογνώμονας, αρχές Αυγούστου του ’18, ζήτησε από τον κ. Ζαγοραίο να κάνει εκτεταμένη έρευνα, την ίδια μέρα πήρε απάντηση να κάνει έρευνα, όπου και αν φτάνει αυτή. Αυτά ολοκληρώθηκαν, κατατέθηκαν. Υπάρχουν διώξεις που θα εξελιχθούν και με την έρευνα που ξεκίνησε» θα πει η τότε υπουργός Προστασίας ‘Όλγα Γεροβασίλη.

Ο τότε αρχηγός της Πυροσβεστικής απειλεί τον πραγματογνώμονα- λέγοντας ότι είναι εντολή υπουργού, ο πραγματογνώμονας τον ηχογραφεί και η συνομιλία βγαίνει τώρα. Όταν ο κόσμος βοά για την δίωξη της Τουλουπάκη σε μια προσπάθεια να “τελειώσει” το σκάνδαλο Νovartis.

Και δω αρχίζουν τα μυστήρια.

Άφησαν να καεί το Μάτι;

Η τρομακτική αποκάλυψη δεν είναι η παρέμβαση -που δεν έγινε, αλλά ότι “για να καθαρίσει ο Καπέλιος (πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής) τον Βασιλειάδη (υπαρχηγός) τον άφησε και στα Κύθηρα χωρίς εναέρια και στη Μάνη χωρίς εναέρια».

Αν αποκαλύπτει κάτι η συνομιλία Πραγματογνώμονα -Αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι πως ένας άλλος αρχηγός άφησε να καούν τα Κύθηρα και η Μάνη για να “καθαρίσει” τον υπαρχηγό του. Αυτό είναι το θέμα: αν πράγματι συνέβη, γιατί δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο και στο Μάτι;

To πόρισμα -που τελικά κατατέθηκε- είναι αποκαλυπτικό:

“Κατ’ αρχάς εκείνη την ημέρα παρότι οι αρμόδιοι γνωρίζουν πολύ καλά τις ιδιαίτερα δύσκολες καιρικές συνθήκες, δεν υπάρχει εναέρια επιτήρηση από το ΓΕΑ. Εάν υπήρχε, ο εντοπισμός της πυρκαγιάς στην περιοχή Νταού θα ήταν άμεσος. Με την πρώτη βολή που θα έκανε το αεροσκάφος επιτήρησης στο Νταού, θα είχε καλυφθεί και ο χρόνος προετοιμασίας –είκοσι καθοριστικών λεπτών– για τα υπόλοιπα αεροσκάφη που θα λάμβαναν μέρος στην κατάσβεση. Προκύπτει πως υπήρχαν διαθέσιμα τρία αεροσκάφη γι’ αυτή την επιχείρηση αλλά ουδέποτε κλήθηκαν”.

Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα “το δεύτερο σημαντικό λάθος ήταν η απόφαση μεταστάθμευσης των εναέριων μέσων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Παρότι ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας είχε ενημερώσει το συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικής από τις 14.27 ότι το αεροδρόμιο της Ελευσίνας θα έβγαινε εκτός ενέργειας λόγω ανέμων, κανείς δεν έλαβε υπ’ όψιν την πληροφορία αυτή με αποτέλεσμα τρία από τα εναέρια να πάρουν εντολή να ανεφοδιαστούν εκεί χωρίς να μπορούν στη συνέχεια να απογειωθούν’.

Ο ανακριτής τονίζει πως εάν είχαν προσγειωθεί για ανεφοδιασμό σε κάποιο άλλο αεροδρόμιο ή ελικοδρόμιο της ευρύτερης περιοχής, θα υπήρχε η δυνατότητα να επιχειρήσουν τουλάχιστον μία φορά την κρίσιμη χρονική περίοδο.

Μια “θεωρία συνωμοσίας”

Η υπόθεση για δολιοφθορά -με ταυτόχρονες φωτιές- διατυπώθηκε -με φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες- από τον τότε υπουργό Νίκο Τόσκα -με τους τότε αρχηγούς Πυροσβεστικής και Αστυνομίας δίπλα του, αλλά εγκαταλείφθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως θεωρία συνωμοσίας.

Οι αποκαλύψεις της Καθημερινής επαναφέρουν αυτή την θεωρία μαζί με διάφορα άλλα μυστήρια που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπαινίχθηκε προ καιρού με αφορμή ένα περίεργο γεγονός:

Ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας προς γενική έκπληξη, αν και αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα, επανήλθε ως γενικός γραμματέας Προστασίας του Πολίτη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Είναι το ίδιο πρόσωπο για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ζητήσει την παραίτησή του τον Ιούλιο του 2018: «∆εν θα έπρεπε να βρίσκεται σήµερα στη θέση του, γιατί αύριο µπορεί να κληθεί να διαχειριστεί µια άλλη πυρκαγιά. Ποιος Ελληνας πολίτης έχει εµπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιµετωπίσουν άλλη µία τέτοια φυσική καταστροφή;».

Στο μεταξύ ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής που είχε τον επιχειρησιακό έλεγχο Μάτι πήρε προαγωγή. Ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής Βασ. Καπέλιος που “άφησε να καούν τα Κύθηρα- κατά τον Ματθαιόπουλο- σήμερα είναι αντιπεριφερειάρχης της ΝΔ στην Πελοπόννησο. 

Δικαιολογημένα ο ΣΥΡΙΖΑ με προχθεσινή του ανακοίνωση αναρωτιέται “γιατί ο κ. Μητσοτάκης επιβράβευσε όσους χειρίστηκαν την τραγωδία στο Μάτι, τους οποίους κατήγγειλε προεκλογικά”.

Το μικρό δωμάτιο στο ισόγειο

Το νέο πρόσωπο είναι ο πραγματογνώμονας που απειλείται, ηχογραφεί -στο κινητό του- αλλά για δυο χρόνια δεν μιλά. «Με εντυπωσίασε η μήνυσή του δυο χρόνια μετά» θα πει η Όλγα Γεροβασίλη. «Αυτό είναι ένα ερωτηματικό που μένει να απαντηθεί”.

Στο μεταξύ από τον Μάρτιο του 2019 έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για είκοσι κρατικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες με πολλά άγνωστα επεισόδια όπως αυτό που αποκαλύπτει η “Κ”.

Σε κάποιες υπηρεσίες τα συστήματα είναι τόσο παλιά που το κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δεν βρίσκει τρόπο να μεταφέρει το περιεχόμενο σε σκληρούς δίσκους. Ο ανακριτής όταν μαθαίνει την ύπαρξη ενός δεύτερου καταγραφικού των επικοινωνιών της Πυροσβεστικής το αναζητεί με έφοδο …στο Συντονιστικό Κέντρο, αλλά οι αξιωματικοί αρνούνται να τον βοηθήσουν. Υστερα από τέσσερις ώρες αναμονής εντοπίζει το μικρό δωμάτιο στο ισόγειο από όπου όμως έχουν ξηλώσει το καταγραφικό με την αιτιολογία πως έχει βλάβη”.

Η νέα παρέμβαση εισαγγελέα θα μπορούσε να λύσει ορισμένα από τα μυστήρια μιας υπόθεσης που αποκαλύπτει ένα πολυδαίδαλο παρα-κράτος που λειτουργεί (από το 2000 λέει ο Ματθαιόπουλος) πέρα από υπουργούς και εισαγγελείς -“που σήμερα είναι αύριο δεν είναι”.

Σε μια χώρα που διώκονται εισαγγελείς μάλλον δύσκολο έως αδύνατο. Δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς έγινε στο Μάτι, αλλά και στην Μάνη και τα Κύθηρα. Όπως φέρεται να λέει ο τότε υπαρχηγός της Πυροσβεστικής που έγινε αρχηγός -επί ΣΥΡΙΖΑ- μαζί με τον άνεμο, φταίει και η “αναρχική δόμηση”.