Το δόγμα της εκκένωσης και της σιωπής

Του Τάκη Ψαρίδη

Οι εκκενώσεις χωριών και οικισμών, στην αρχή χρησιμοποιήθηκαν προπαγανδιστικά. Ότι σε αντίθεση με τον Σύριζα στο Μάτι, εμείς σώζουμε τις ανθρώπινες ζωές. Λες και το Μάτι θα μπορούσε να εκκενωθεί ξαφνικά και μέσα σε 20 λεπτά.

Τώρα οι εκκενώσεις έχουν εξελιχθεί στο κύριο δόγμα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Εκκενώνουν χωριά έστω και αν αυτό δεν χρειάζεται, στερώντας έτσι την περιοχή και από την σωτήρια πυροσβεστική επέμβαση των κατοίκων της.

Προέχει η ανθρώπινη ζωή λέει αυτό το δόγμα, έστω και αν πρόκειται για μια κυριολεκτικά καμένη ζωή. Έστω και αν τελικά απομένει ένας κρανίου τόπος με έρημες ζωές να περπατούν μαυρισμένες στα αποκαΐδια.

Πλέον το δόγμα αυτό έχει καθιερωθεί ως η καλύτερη δικαιολογία για την ανικανότητα, ανεπάρκεια και αναλγησία του επιτελικού κράτους των «αρίστων».

Πέρσι, με την κάλυψη αυτού του δόγματος κάηκαν περίπου 1,5 εκατ στρέμματα ζωής. Φέτος η καταστροφή συνεχίζεται αλλά, όσο το δυνατόν, χωρίς να φαίνεται και να ακούγεται, λόγω των επικείμενων εκλογών, καθώς ένα πέπλο οργανωμένης συγκάλυψης έχει απλωθεί από τα «κανάλια» της καθεστωτικής ενημέρωσης.

Το μόνο που ακούγεται είναι τα χειροκροτήματα αυτοθαυμασμού των «αρίστων», που βλέπουν να καίγεται η ζωή αλλά να σώζεται η «γυμνή» ζωή, καθώς και η δική μας εκκωφαντική σιωπή.