Το χρονικό μιας αποχώρησης: Η Φώφη τον ήθελε, αλλά με …σταυρό

Μετά τους κύκλους και τo non paper που κυκλοφόρησε χθες η Φώφη Γεννηματά μίλησε για τον Ευάγγελο Βενιζέλο -για τον οποίο λυπάται, όπως είπε.

«Οι απόντες από τη μάχη διευκολύνουν τον ΣΥΡΙΖΑ» είπε και απάντησε στο ερώτημα αν του πρότεινε να είναι υποψήφιος εκτός του Επικρατείας.

“Σε όποια περιφέρεια ήθελε, με σταυρό».

Ο Βενιζέλος από την πλευρά του είπε πως του πρότεινε να μπει στην τελευταία θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, αλλά το αποτέλεσμα δεν αλλάζει: Η Φώφη ήθελε εκτός Βουλής τον Βενιζέλο.

Προτίμησε τον Καμίνη -για να ανοίξει “πόρτα” στους προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέψουν.

Ο Σημίτης δήλωσε κεραυνοβολημένος από την απόφαση, ο Ανδρουλάκης διαφώνησε. Με ποιον πήρε την απόφαση η πρόεδρος του Κινάλ, μάλλον πολύ καιρό πριν;

Tην προηγούμενη μέρα περιόδευσε στην Δυτική Ελλάδα με τον Γιώργο Παπανδρέου -και τον Κώστα Λαλιώτη κι όταν επέστρεψε στην Αθήνα. Πρώτα ανακοίνωσε πως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινάλ θα είναι ο Γιώργος Καμίνης κι ύστερα είχε την συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, όπου μεταξύ των άλλων δεν έθεσε μόνο θέμα ψηφοδελτίου, αλλά και θέμα πολιτικών διαφωνιών.

Ο Βενιζέλος από καιρό χάραζε την δική του γραμμή -που ήταν ήδη ταυτόσημη με αυτή της Νέας Δημοκρατίας, όπως πρόσφατα η άποψη στο θέμα της αλλαγής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου όπου είπε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την τυπική αρμοδιότητα να προχωρήσει στο διορισμό νέας ηγεσίας», όταν η κυβέρνηση ζήτησε συναίνεση της αντιπολίτευσης.

Η άποψη του Κινάλ ήταν πως πρέπει να υπάρχει ευρύτερη συναίνεση κι όχι “δικομματικά παιχνίδια”. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Βενιζέλος χάραζε την άλλη γραμμή την οποία απαιτούσε το κόμμα του να ακολουθήσει -ως εκπρόσωπος ενός άλλου -δικού του- κόμματος.

Προφανώς η απόφαση της Φώφης Γεννηματά ελήφθη όταν είδε πως οι ευρωεκλογές δεν έφεραν το διψήφιο νούμερο, ούτε καρπώθηκε την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Οι εθνικές εκλογές θα κατέγραφαν έτσι κι αλλιώς ένα μικρότερο ποσοστό που θα σήμαινε και την παραίτηση της Φώφης Γεννηματά που αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα.

Η απαλλαγή από ένα από τα σύμβολα της μνημονιακής Ελλάδας που οδήγησε το κόμμα στο 4% μπορεί να είναι μια στροφή σε μια προοδευτική συνεργασία στο μέλλον με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι με την Νέα Δημοκρατία. Αν και θεωρήθηκε αυτοκτονία, πολλοί ανοίγουν σαμπάνιες.

Μένει να δούμε στις κάλπες τι σημαίνει αυτό και πολύ περισσότερο τι θα συμβεί στο Κινάλ μετά τις κάλπες.