Τριχοτόμηση του Ποταμιού και πολιτικές εξελίξεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η χώρα αργά αλλά σταθερά εισέρχεται σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με φόντο τις εκλογές του 2019 και όλα τα πολιτικά κόμματα παίρνουν θέσεις και προσπαθούν να προσελκύσουν ψηφοφόρους μέσω προγραμματικών θέσεων αλλά και μεταγραφών πολιτικών στελεχών.

Η μεγάλη βόμβα αυτή την στιγμή στο πολιτικό τοπίο και ταυτόχρονα η μεγάλη απογοήτευση είναι το κόμμα του Ποταμιού, που ενώ κάποτε ξεκίνησε με έναν μεταρρυθμιστικό οίστρο με στόχο να τα αλλάξει όλα στην χώρα, χωρίς μάλιστα να προσδοκά σε συνεργασίες με τα παλαιότερα πολιτικά κόμματα, έπραξε ακριβώς τα αντίθετα.

Στην πορεία ξέφυγε από τις αρχικές του τοποθετήσεις, δεν είχε ενιαία στρατηγική, υπήρχαν διαρκώς προσωπικές ατζέντες και τέλος δεν υπήρχε οργανωτική ιεραρχία που να δίνει στο κόμμα μία αίσθηση συνοχής, που θα μπορούσε να το οδηγήσει με προβεβλημένα πολιτικά στελέχη στην επόμενη ημέρα.

Επί της ουσίας λοιπόν, το Ποτάμι αυτονομήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής όντας πλέον τριχοτομημένο και προσπαθεί να μετρήσει τις τάσεις φυγής στο εσωτερικό του.

Το Ποτάμι μόλις πρόσφατα είχε ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Κινήματος Αλλαγής στο να διαμορφωθεί ένας ενιαίος προοδευτικός χώρος, χωρίς προαπαιτούμενο την διάλυση των κομμάτων συνιστωσών, κάτι που έγινε αποδεκτό και μάλιστα είχε συμφωνηθεί η παραμονή στο νέο κόμμα ανεξάρτητα από το εσωκομματικό αποτέλεσμα των εκλογών για ανάδειξη αρχηγού.

Τελικά όπως φάνηκε από τις εξελίξεις, το πρόβλημα στο Ποτάμι ήταν και είναι βαθύτερο και δεν αφορά μόνο την παραμονή του στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς υπάρχει σοβαρό θέμα πολιτικής ταυτότητας με αποτέλεσμα σήμερα να θεωρείται τριχοτομημένο.

Μετά μάλιστα την χθεσινή ιστορική απόφαση για αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής, το Ποτάμι φαίνεται ότι έχει ανοίξει πολλά αυλάκια στο διάβα του και είναι πλέον αναπόφευκτο να συγκρατήσει τις απώλειες των στελεχών του.

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, το Ποτάμι και ο Σταύρος Θεοδωράκης προσωπικά, γνωρίζει ότι η όποια αυτόνομη πορεία θα είναι απλά στα χαρτιά, καθώς δεν υπάρχει καμία πιθανότητα με τα συνεχή πισωγυρίσματα και με την εξαφάνιση σχεδόν όλων των βασικών του στελεχών, να τον εμπιστευθούν οι πολίτες και πολύ περισσότερο να φέρουν το Ποτάμι ξανά στην Βουλή.

Επί της ουσίας λοιπόν, το Ποτάμι αυτονομήθηκε από το Κίνημα Αλλαγής όντας πλέον τριχοτομημένο και προσπαθεί να μετρήσει τις τάσεις φυγής στο εσωτερικό του.

Ένα μέρος των στελεχών, θέλουν συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη και υπάρχουν ήδη αντίστοιχες μεταγραφές, ενώ αρκετά άλλα στελέχη συμμερίζονται την στροφή του Σταύρου Θεοδωράκη προς την κυβέρνηση και τον Σύριζα και καλοβλέπουν μία ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία.

Τα υπόλοιπα στελέχη που δεν επιθυμούν να ενταχθούν σε κάποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αυτή την στιγμή, αποφασίζουν να συμπορευθούν με το Κίνημα Αλλαγής δημιουργώντας έτσι και το βασικό ρήγμα με την ηγεσία του Ποταμιού.

Τα περιθώρια ελιγμών του αυτονομημένου πλέον Ποταμιού είναι εξαιρετικά στενά και αυτό το γνωρίζει η ηγεσία του κόμματος καθώς και η κοινοβουλευτική ομάδα.

Το μόνο που απομένει να δούμε τους επόμενους μήνες, είναι πιο φλερτ θα καρποφορήσει, αυτό με τη ΝΔ με ταυτόχρονη ένταξη ή έστω εκλογική συνεργασία ή αντίστοιχα με τον Σύριζα και μάλιστα με φόντο μία συμμετοχή στην κυβέρνηση ιδίως αν εφαρμοστεί η απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις, θα είναι ραγδαίες και τα πολιτικά κόμματα καθώς και ο κάθε αρχηγός ξεχωριστά, θα κριθούν για την σταθερότητα των θέσεών τους, την πολιτική τους συνέπεια και την διάθεσή τους να προσφέρουν  ανιδιοτελώς στο κοινωνικό σύνολο.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός