Υπάρχει και άλλο μέλλον για την Θράκη

Του Νίκου Χριστοδουλάκη

Η ευκαιρία είναι μεγάλη και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να την υπονομεύσουμε με κομματικούς διαξιφισμούς.

Στην προεκλογική αρένα μαίνεται η διαμάχη των δύο κομμάτων με την ΝΔ να πλαγιοκοπεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επωφελείται πολιτικά από τις σκοτεινές παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου και τον ΣΥΡΙΖΑ να αμύνεται καταγγέλλοντας την ΝΔ και τους απεσταλμένους της ότι με αθέμιτους όρους αναβιώνουν τον φόβο περασμένων δεκαετιών για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η ανταλλαγή χαρακτηρισμών και καταγγελιών έχει φτάσει σε ακραία όρια, χωρίς κανείς από τους δύο να αναλογίζεται ότι εκτός από τις ψήφους κάθε κόμματος διακυβεύεται μια συναίνεση δεκαετιών για την ανάγκη ομόθυμης στήριξης της Θράκης, την διαφύλαξη της εθνικής ενότητας στην περιοχή και την στεγανοποίηση των εσωτερικών διαφωνιών από την όρεξη των τουρκικών σχεδιασμών που αφορμή ψάχνει για να ασκήσει την υπονόμευση του.

Η διένεξη αυτή δεν είναι μόνο επιζήμια στην συγκρότηση του εθνικού μετώπου για την απόκρουση του κύματος πιέσεων και αμφισβητήσεων που αναμένονται μετά την επανεκλογή του Ερντογάν και την επιδίωξη του να εγκαθιδρύσει ένα αναθεωρητικό πλαίσιο εις βάρος της χώρας. Αλλά θα υπονομεύσει και μια άλλη προοπτική που έχει αρχίσει να ξετυλίγεται στην Θράκη τα δύο τελευταία χρόνια και είναι πιθανόν να δημιουργήσει άλλες συνθήκες ασφάλειας και προοπτικές ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

Ο νέος παράγων είναι η πολυπληθής στρατιωτική βάση των ΗΠΑ που εγκαθιδρύεται στην Αλεξανδρούπολη και πολύ σύντομα θα επιφέρει μερικές εντυπωσιακές αλλαγές. Πρώτα από όλα θα μεταδώσει ένα αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς στους τοπικούς πληθυσμούς που πάντα είχαν έναν ενδόμυχο φόβο για τις διαθέσεις του αγριεμένου γείτονα. Πλέον, οι όποιες τουρκικές προκλήσεις σχεδιάζονται θα ξεφουσκώσουν γιατί δεν θα τολμούν πλέον να παραβιάσουν το καθεστώς ασφαλείας που προφανώς θα επιβάλουν οι αμερικανικές και νατοϊκές δυνάμεις ως όρο για να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη επιχειρησιακή λειτουργία της βάσης. Μία απλή ματιά στον χάρτη, επιβεβαιώνει ότι η νέα βάση ανατρέπει στην πράξη όλους τους περιορισμούς διέλευσης και μεταφοράς των Δαρδανελίων και παρέχει στις δυτικές δυνάμεις πρωτόγνωρα πλεονεκτήματα εφοδιασμού προς την ύπερθεν περιοχή των τέως Σοβιετικών χωρών.

Δεύτερον, η λειτουργία της πολυάνθρωπης βάσης θα αφυπνίσει την τοπική οικονομία της ευρύτερης περιοχής που ιδιαίτερα μετά την κρίση είχε πάρει την κάτω βόλτα. Οι βιομηχανικές περιοχές, που κάποτε έσφυζαν από δραστηριότητα, ρήμαξαν με την ύφεση, πολλές επιχειρήσεις χρεοκόπησαν και οι εργαζόμενοι μετανάστευσαν αλλού στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Το τελευταίο διάστημα όμως παρατηρούνται κινήσεις αναζωογόνησης αρκετών επιχειρήσεων, όσες παλιές επιβίωσαν εκσυγχρονίζονται και νέες εμφανίζονται για να καλύψουν την νέα ζήτηση που δημιουργείται σε διατροφικά προϊόντα, υλικά, και ένα σωρό νέες υπηρεσίες. Η ανάκαμψη είναι πλέον ορατή στην Αλεξανδρούπολη και τον νομό Έβρου, αλλά σιγά-σιγά το μήνυμα ταξιδεύει και στους άλλους νομούς. Στην Ροδόπη και την Ξάνθη αναζητούν το νήμα μιας νέας εποχής που θα τους βγάλει από τα χρόνια της πίεσης και θα ανοίξει νέες δυνατότητες.

Αλλά και πολλές υποδομές, οικιστικά συγκροτήματα και χωριά ολόκληρα δοκιμάστηκαν στην κρίση και ερημώθηκαν. Τώρα ξαφνικά αρχίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία και οι οδικές αρτηρίες που έχουν δημιουργηθεί θα υποστηρίξουν και θα πολλαπλασιάσουν τις νέες πρωτοβουλίες για όλη την περιφέρεια.

Φυσικά θα χρειαστούν πολλές προσπάθειες, νέα σχέδια επιχειρηματικότητας, εκπαίδευση για τους εργαζόμενους και σωστές σύγχρονες υποδομές. Όμως τίποτα δεν είναι ανέφικτο, αρκεί βέβαια οι τοπικές αρχές να δουλέψουν συντεταγμένα προς την κατεύθυνση αυτή και να μην παρασυρθούν στις προκαταλήψεις που επί δεκαετίες κράτησαν τον πληθυσμό διαιρεμένο και φτωχό και έδιναν «δικαιώματα» στον εξ ανατολών δερβέναγα.

Οι προοπτικές αυτές θα κάνουν αφενός τα όποια σημερινά προβλήματα με τις μειονότητες να αντιμετωπιστούν πολύ καλύτερα και πιο ουσιαστικά, αφετέρου θα οδηγήσει τις μεταξύ τους τεχνητές ή πραγματικές διαφορές σε ύφεση, αν όχι σε ουσιαστική έκλειψη. Η ευκαιρία είναι μεγάλη και δεν πρέπει με κανένα τρόπο να την υπονομεύσουμε με κομματικούς διαξιφισμούς. Στο πεδίο αυτό θα φανεί άλλωστε και ποιο κόμμα κυριαρχεί επειδή ειδικεύεται στους φόβους του παρελθόντος, ποιο βρίσκεται σε σύγχυση για τον ρόλο του «αυτοπροσδιορισμού» υπό συνθήκες εξωτερικής επιβουλής, και ποιο μπορεί πράγματι να συμβάλει στο σχέδιο για ένα καλύτερο μέλλον για την Θράκη. Ο χρόνος εγγύς.

(Ο Νίκος Χριστοδουλάκης είναι καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και οικονομολόγος, επικεφαλής του think tank, «In Social», πρώην υπουργός)

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR