Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης παθαίνει… Νίκο Αναγνωστόπουλο!

Του Γ. Λακόπουλου

Ο μακαρίτης Νίκος Αναγνωστόπουλος- βουλευτής Α’ Αθηνών με την ΕΡΕ και μεταπολιτευτικά με τη Νέα Δημοκρατία- ήταν γνωστός για δυο πράγματα:

Το ένα ήταν ότι έσπευδε στις κηδείες- όπου ως γνωστόν δεν υπάρχουν προσκλήσεις- και αυτοσυστηνόταν ως “φίλος του νεκρού”.

Δεύτερο, μεταπολιτευτικά έβγαινε βουλευτής με το θρυλικό σύνθημα: ‘Έλειψα ποτέ από κοντά σας;”.

Το θυμήθηκαν οι παλαιότεροι, ακούγοντας το κείμενο των 900 λέξεων που διάβασε στο “ωτο -κιου” ο Κυριάκος Μητσοτάκης- για τις παρεμβάσεις “του”, στην τιμή της ενέργειας, στο οποίο κατέληγε -ως… Νίκος Αναγνωστόπουλος:

“Η πολιτεία οφείλει να στέκεται δίπλα στους πολίτες όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με βίαιες αλλαγές που μόνοι τους δεν μπορούν να διαχειριστούν. Το κάναμε στη διάρκεια της πανδημίας, το κάνουμε και τώρα, με την ενεργειακή κρίση … Αυτό είναι το όραμά μου και αυτό υπηρετώ με συνέπεια, κάθε μέρα”.

Όταν λέει “κάθε μέρα” μην το πάρετε τοις μετρητοίς. Ο ;iδιος είπε ότι “για να καταλήξω σε αυτές τις τέσσερις παρεμβάσεις χρειάστηκε χρόνος και μελέτη“. Πόσος χρόνος; Κάπου εννιά μήνες.

Τι άλλο χρειάσθηκε; Προσωπική – διατυπώθηκε ως: “απόφαση μου είναι“-αποφασιστικότητα: “Δεν πρόκειται να περιμένω μέχρι το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”.

Ποιο “αργοκίνητο’; Μπροστά του στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, οι πρωθυπουργοί Σάντσεθ και ο Κόστα, δεν εξασφάλισαν για τις χώρες τους αυτά που ο ίδιος λέει τώρα ότι αποφασίζει η Ευρώπη;

Σε ποιους λέει ότι τα κάνει μόνος του διότι “πρώτος εγώ αισθάνομαι ότι οι δυσκολίες των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών μας δεν μπορούν να περιμένουν άλλο“;

Π΄ώς την αλλάζει; Με μια απίστευτη ευρεσιτεχνία που καταλήγει στο εξής απίθανο αποτέλεσμα: όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν του ρεύμα, εν τέλει το πληρώνουν. Πώς ; Ιδού το εύρημα…

Υπήρχε ένα πρόβλημα: οι λογαριασμοί ενέργειας προκαλούν σοκ σε νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις , για γνωστούς λόγους: διεθνής ανατίμηση και εγχώρια κερδοσκοπία.

Ως Πρωθυπουργός αφού δεν μπορεί να παρέμβει στη διεθνή πτυχή του παρεμβαίνει στην εγχ΄ώρια και βάζει τα γυαλιά σε κυβερνήσεις και οικονομολόγους- με δυο βήματα:

Πρώτο βήμα: αφήνει στις τσέπες των παρόχων τα υπερκέρδη εννέα μηνών, που υπολογίζονται κάπου σε 1,5 δισ. ευρώ.

Απλώς υπόσχεται ότι τις “αμέσως επόμενες μέρες’- το ίδιο έλεγε και τον… Μάρτιο στη Βουλή- οι εταιρείες ενέργειες “θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%”.

Τι φορολογηθεί ; Τα “πρόσθετα συγκυριακά έσοδα”, ή”υπερέσοδα” όπως αποκαλεί τα υπερκέρδη- για τα οποία ακόμη δεν ξέρει αν υπάρχουν και πόσα είναι. Φαίνεται ότι οι αρμόδιοι ενημερώνουν μόνο τον Τσίπρα και τον Ανδρουλάκη….

Πόσο θα φορολογηθούν; “Ανάλογα με το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται“. Για μήνες αναμένεται.

Κάποια στιγμή θα το δο΄ύμε. Και θα “πάθει πλάκα” ο Κ. Σκρέκας , που έλεγε “ακούμε κέρδη από την αντιπολίτευση και δεν τα βρίσκουμε”– θρηνώντας μάλιστα για τη ΔΕΗ ,που θα καταρρεύσει από το βάρος της “κοινωνικής πολιτικής” της- και θα χάσει τα μπόνους ο Στάσης.

Εκτός αν τον πόρισμα τον δικαιώσει- τον Σκρέκα.

Δεύτερο βήμα: Τα λεφτά για την ελάφρυνση των λογαριασμών θα τα βάλουν …αυτοί που δεν έχουν να τους πληρώσουν! Δηλαδή οι φορολογούμενοι μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό! Μαγικό;.

Αργότερα ίσως τσοντάρουν κάτι και οι πάροχοι.

Ο Πρωθυπουργός βεβαίως απλώς επαναλαμβάνει τον εαυτό του. Το ίδιο έλεγε και σε άλλες περιπτώσεις- μετά από αντίστοιχες συναντήσεις του.

Για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας που θα μείωναν τις χρεώσεις τους. Για τις τράπεζες που θα περικόπταν το χαράτσι που εισπράττουν στα ΑΤΜ. Για τους ακτοπλόους και τα εισιτήρια, ή την αισχροκέρδεια στα τρόφιμα από σούπερ μάρκετ.

Αν τα είδατε, να του γράψετε. Ή κορόιδευε ή τον κορόιδευαν.

Επιμένει όμως: “Είμαι αποφασισμένος να διορθώσουμε τις αδικίες του χθες” -παρότι με πολύ μεγάλη επιτυχία δημιουργεί διαρκώς νέες αδικίες.

Οι λογογράφοι του πάντως είναι αστέρια στο μπαλαμούτι. Εκτός από τα “υπερέσοδα” στην ενέργεια τον έβαλαν να λέει ότι “θέτουμε έμμεσο πλαφόν“, αλλά όχι σκέτο πλαφόν άμεσα.

Ότι “αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής”, αλλά όχι απλώς αναστέλλεται. Ότι όλα θα γίνουν “στο αμέσως επόμενες διάστημα“, αλλά άγνωστο πότε ακριβ΄΄ως.

Κυρίως όλα θα πάνε καλά, αν οι καταναλωτές κάνουν “ρυθμίσεις των κλιματιστικών“- ακόμη και αν δεν έχουν κλιματιστικά. Εφόσον βεβαίως έχουν ρυθμίσει τον θερμοσίφωνα που τους συνέστησε ο Σκρέκας.

Αν σπεύσουν να αντικαταστήσουν τα ενεργοβόρα ψυγεία τους. Ή ακόμη καλύτερα με “εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων“- και ας μην έχουν κτίρια.

Μέσα στο πρωθυπουργικό κείμενο βρέθηκε και η πιο αταίριαστη φράση: “Θα είμαι ειλικρινής“. Και ο μακαρίτης Αναγνωστόπουλος ήταν…