9.9.1974: To τέλος του πραξικοπήματος στην Πάφο

Του Γιαννάκη Λ. Ομήρου

                                               

Μήνες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 1974 αλλά και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε και παρά την ανάληψη της εξουσίας από το Πρόεδρο της Βουλής Γλαύκο Κληρίδη, η εξουσία εξακολουθούσε εν πολλοίς να ασκείται από τους πραξικοπηματίες. Εξ ου και προσφυώς αυτή η  περίοδος απεκλήθη «μεταπραξικόπημα».

Στις 8 Σεπτεμβρίου το βράδυ, σε ένα μικρό χωριό της Πάφου, το Μέσα Χωριό, ένοπλοι πραξικοπηματίες δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον αστυνομικό Δημοσθένη Γεωργίου, επειδή έγραφε συνθήματα στην εκκλησία υπέρ της επιστροφή του  Προέδρου Μακαρίου στην Κύπρο.

Την επομένη το πρωί, με εντολή του ηγέτη της Ένωσης Αγωνιστών Πάφου Μίκη Τεμπριώτη, το φέρετρο με τη σορό του Δημοσθένη Γεωργίου μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε μπροστά από την είσοδο της Κεντρικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πάφου, ενώ εκατοντάδες πολίτες την περικλύκλωσαν. Η Αστυνομία της Πάφου εξακολουθούσε να ελέγχεται από πραξικοπηματικά στοιχεία.

Η οργή του συγκεντρωμένου πλήθους ήταν ασυγκράτητη. Πολλά αυτοκίνητα αστυνομικών που ήταν σταθμευμένα έξω από την Αστυνομία παραδόθηκαν στις φλόγες, ενώ οι δημοκρατικοί πολίτες που είχαν κατακλύσει την Πλατεία Κένεντυ απειλούσαν με εισβολή στην Αστυνομική Διεύθυνση.

Επαπειλείτο μακελειό. Με οδηγίες της ΄Ενωσης Αγωνιστών Πάφου εγκαταστάθηκε στον χώρο μεγαφωνική εγκατάσταση από τον αείμνηστο Νίκο Νικολαΐδη. Ανέλαβα την ευθύνη να απευθύνω μηνύματα από το μικρόφωνο. Βασικό μήνυμα και επιτακτική απαίτηση ήταν η έλευση στην Πάφο του Υπουργού Εσωτερικών αρμοδίου για την αστυνομία, Νίκου Κόσιη και του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Στρατηγού Καραγιάννη και η κατάργηση της πραξικοπηματικής εξουσίας στην Αστυνομία Πάφου. Σε αντίθετη περίπτωση η προειδοποίηση ήταν σαφής. Το πλήθος θα εισέβαλλε στην Αστυνομική Διεύθυνση. Ο κίνδυνος μιας αιματοχυσίας ήταν κάτι περισσότερο από ορατός.

Τις πρώτες απογευματινές ώρες κατέφθασαν ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς. Τους απηύθυνα πρόσκληση να λάβουν το βήμα και να απευθύνουν το λόγο. Διαβεβαίωσαν τους συγκεντρωθέντες ότι θα καταργηθεί άμεσα η πραξικοπηματική ηγεσία της Αστυνομίας Πάφου και θα αποκαθίστατο η δημοκρατική νομιμότητα.

Ήταν μια νίκη του δημοκρατικού λαού της Πάφου και ήταν η συντριβή του πραξικοπήματος που εξακολουθούσε να λαθροβιώνει μήνες μετά την τουρκοφόρο προδοσία της 15ης Ιουλίου.

Η θυσία του Δημοσθένη Γεωργίου στις 8 Σεπτεμβρίου , όπως και εκείνη του Δώρου Λοΐζου και του Χρυσήλιου Μαυρομμάτη στις 30 Αυγούστου καθώς και η δολοφονία του Ηλία Πελαβά στις 29 Σεπτεμβρίου  οδήγησαν σε δημοκρατικές εξελίξεις με αποκορύφωμα την επιστροφή του νόμιμου εκλεγμένου Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου  Μακαρίου στις 7 Δεκεμβρίου.

Τέως Προέδρου Βουλής των Αντιπροσώπων