Amber Alert: Ζητείται αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίσει τον Μητσοτάκη με προοπτική νίκης! -Τα ποσοστά, το ύψος της ψαλίδας πρώτου και δεύτερου κόμματος και τα σενάρια που υπάρχουν

Του Βασίλη Σκουρή

 

– Σε ποια περίπτωση μπορούμε να δούμε ένα νέο …ΕΠΙΝΕ!

Το τελευταίο κύμα δημοσκοπήσεων του 2023 επιβεβαίωσε πως η ΝΔ διατηρεί χαώδη διαφορά από τα κόμματα που επιθυμούν να έχουν κυβερνητική προοπτική, παρά τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες του καλοκαιριού, την ακρίβεια κ.ο.κ..

Οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης και του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, πάντως, έχουν θέσει τους στόχους τους ενόψει των ευρωεκλογών, που θα αποτελέσει κομβική ημερομηνία για τη διαμόρφωση των συσχετισμών ενόψει των βουλευτικών εκλογών σε τρία χρόνια, ενώ απέκλεισαν κάθε συνεργασία μεταξύ τους- και δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού η ενισχυμένη αναλογική με την οποία θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία σε τέτοιο επίπεδο, ενώ οι σχέσεις των δυο κομμάτων είναι ούτως ή άλλως απολύτως ανταγωνιστικές.

-Ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ως στόχο για τις ευρωεκλογές ένα ποσοστό “πάνω από 15-16%”, θυμίζοντας το στόχο για …”ισχυρό διψήφιο” των περασμένων εκλογών. 

-Ο Στέφανος Κασσελάκης πελαγοδρομεί, καθώς αρχικά έθεσε ως στόχο το ποσοστό 17-18%, με το οποίο έχασε και αποχώρησε από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά όμως μίλησε για “πρώτη θέση και νίκη στις ευρωεκλογές”, ενώ έσπευσε να διαμηνύσει πως σε κάθε αποτέλεσμα δεν πρόκειται να παραιτηθεί. Και αυτό, καθώς γνωρίζει, τυχόν τρίτη θέση στις ευρωκάλπες θα προκαλέσει νέες εσωκομματικές αναταράξεις και εξελίξεις.

Είναι σαφές πως το αν θα υπάρξει εναλλακτικός πόλος με κυβερνητική προοπτική, θα εξαρτηθεί από δυο σημεία:

Πρώτον, τι ποσοστό θα λάβει το δεύτερο κόμμα. Αν το ποσοστό του γράφει 2 μπροστά, αν δηλαδή ξεπερνάει το 20% ή όχι.

Και δεύτερον, ποια θα είναι η διαφορά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος: Αν η διαφορά είναι είκοσι μονάδες, όπως δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις, είναι από δύσκολο έως αδύνατον να αλλάξει η σειρά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές.

Για να το συγκεκριμενοποιήσουμε: Ακόμα και αν το δεύτερο κόμμα έχει 20% και το πρώτο συγκεντρώσει 40%, τότε ποιος θα μπορεί να μιλήσει για ανατροπές, ακόμα και αν η κυβέρνηση εξαντλήσει την τετραετία και οι κάλπες στηθούν σε τρία χρόνια μετά τις ευρωεκλογές; Και πώς δεν θα μιλήσει κάποιος για δυνατότητα διεκδίκησης της κυβερνητικής εξουσίας αν το πρώτο κόμμα έχει λίγο πάνω από το 30% και το δεύτερο λίγο πάνω από 20%;

Αν, πάντως, υπάρχει δεύτερο κόμμα που συγκεντρώσει ποσοστό που θα πλησιάζει ή θα ξεπερνάει το 20%, τότε αυτό θα αποτελέσει τον κυρίαρχο πόλο στην αντιπολίτευση. Αν το δεύτερο κόμμα κινηθεί λίγο πάνω από το 15% και η διαφορά του με το πρώτο είναι πάνω από 15 ή και 20 μονάδες, τότε η κινητικότητα στο χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης θα είναι πολύ μεγάλη και οι διεργασίες ιδιαίτερα σημαντικές.

Ίσως φτάσει ακόμα και σε ένα νέο ΕΠΙΝΕ -εκεί που ο νεαρός τότε Μιτεράν αναδιαμόρφωσε τον κομματικό χάρτη της κεντροαριστεράς και δημιούργησε το πανίσχυρο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας, που κυριάρχησε για πολλά χρόνια στη χώρα αυτή, βάζοντας τη σφραγίδα του και στις εξελίξεις στην Ευρώπη. 

ΑΠΟ ΤΟ IENERGEIA.GR