Athens Singers: Requiem for the Living

Συναυλία στο Πολεμικό Μουσείο

Η Missa de Angelis του Tučapský γράφτηκε αρχικά για τρεις γυναικείες φωνές, αν και η εκδοχή αυτή είναι μεταγραφή για πλήρη χορωδία. Πρόκειται για ένα ήρεμο έργο το οποίο, αν και αρκετά μοντέρνο στην αρμονία του, δεν είναι ποτέ έντονα ατονικό. Η μουσική δομή του εγκαθιστά ένα διάλογο μεταξύ της χορωδίας και του εκκλησιαστικού οργάνου.

Το εκκλησιαστικό όργανο είναι ο πρωταγωνιστής στο Ρέκβιεμ για τους ζωντανούς του Dan Forrest, με τα άλλα όργανα να δημιουργούν μια υπέροχη αίσθηση χρώματος και ρυθμού. Requiem σημαίνει «ανάπαυση», έτσι ένα τέτοιο έργο είναι συνήθως αφιερωμένο σε εκείνους που έχουν αποβιώσει. Ο Forrest μας δείχνει σε αυτό το έργο ότι η πνευματική ανάπαυση ή η ειρήνη είναι μια προσευχή που θα έπρεπε να αφορά και στους ζωντανούς. Ο σύγχρονος κόσμος μας είναι γεμάτος κλυδωνισμούς και οι άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα για ειρήνη. Το δεύτερο μέρος, «Ματαιότης, ματαιοτήτων, τα πάντα ματαιότης», συνήθως δεν περιλαμβάνεται σε ένα Ρέκβιεμ, αλλά ο Forrest χρησιμοποιεί εδώ τις δυναμικές εικόνες του για να αναδείξει τον κύριο λόγο για την επιδίωξη της ειρήνης. Και μια γοητευτική «καταλλαγή» ολοκληρώνει το τελευταίο μέρος του Ρέκβιεμ, χαρίζοντας σε όλους μας τη βαθιά αίσθηση της ελπίδας.

Roger Tilley

Ο ζωγράφος Στάθης Βατανίδης μας δάνεισε το πολυσήμαντο πίνακά του για την αφίσα και το πρόγραμμα: «Μαύρο βαθύ, σε φόντο που φωτίζει ελάχιστα, είναι με μια σύντομη διατύπωση το κλίμα των νέων πινάκων του Βατανίδη. Πρόκειται για ζωγραφικά στιγμιότυπα που ενώ αντανακλούν τον  τρυφερό όσο και οικείο κόσμο του δημιουργού, εν τούτοις αποχτούν τώρα μια διάσταση πιο ζοφερή, πιο υποβλητική. […] Τα μαύρα νερά της θάλασσας, τα κύματα της βίας και του φόβου κλυδωνίζουν τους αθώους και τους απροστάτευτους που ζητούν άσυλο και ασφάλεια. Θύματα και θύτες βυθίζονται στον ίδιο ατέρμονα ζόφο. […]. Μόνο που τώρα η ανθρωπιά δοκιμάζεται από τις μαύρες αποχρώσεις ενός μέλλοντος που διαγράφεται δυσοίωνο». Μάνος Στεφανίδης

 

50 χρόνια δραστηριότητα στην Αθήνα

Οι Athens Singers ξεκίνησαν το 1967 όταν μια μικρή ομάδα λάτρεων της χορωδιακής  μουσικής άρχισε να τραγουδά για την χαρά του να μοιράζεται τη καλή μουσική. Με τα χρόνια, το όνομα των Athens Singers έχει γίνει συνώνυμο της μουσικής προσπάθειας και  αριστείας, προσελκύοντας μέλη και ακροατές τόσο από ελληνικές όσο και από μη-ελληνικές κοινότητες.

Αυτή τη στιγμή, τα μέλη μας ανέρχονται στα 45. Πάρα το γεγονός ότι, με την πάροδο των ετών αρκετά μέλη και διευθυντές χορωδίας έχουν αλλάξει, εν τούτοις η ομάδα εξακολουθεί να διατηρεί την αρχική ενέργεια, τη φιλοδοξία και την αγάπη για τη χορωδιακή μουσική όπως συνέβαινε στις πρώτες συναντήσεις. Η χορωδία τραγουδά σε διάφορες γλώσσες και μουσικά στυλ τα οποία κυμαίνονται από το προ-μπαρόκ έως τον εικοστό πρώτο αιώνα.

Οι Athens Singers έχουν τύχει μιας σειράς ταλαντούχων μαέστρων όπως η Carole Johns (1990-2004) και ο αποψινός μας διευθυντής Roger Tilley.

Εισαγωγή: Μάνος Στεφανίδης

Παρασκευή 31 Μαρτίου, ώρα 8.30 μ.μ.

Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, Ριζάρη 2, Αθήνα