«Ελλάδα, οι ναυαγοί της ιστορίας»

Το ντοκιμαντέρ του Μανθούλη στο ΠΙΟΠ

 

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ)  συνεχίζει τις μηνιαίες προβολές ντοκιμαντέρ στο πλαίσιο του ειδικού κύκλου με τίτλο «Ιστορικά ντοκιμαντέρ Ελλήνων δημιουργών», στο Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ, στον Ταύρο.

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου, (ώρα 19:00), θα προβληθεί σε επετειακή προβολή, για τα 40 χρόνια από τη δημιουργία του, το ντοκιμαντέρ του Ροβήρου Μανθούλη, «Ελλάδα, οι ναυαγοί της ιστορίας» (1977, 51’). 

Το ντοκιμαντέρ, γυρισμένο για τη γαλλική και την ελβετική τηλεόραση, αναζητά την ταυτότητα του Έλληνα, μετά τις συρρικνώσεις που υπέστη η Ελλάδα από την Μικρασιατική Καταστροφή και την εσωτερική μετανάστευση από διάφορες φτωχές περιοχές προς τις παρυφές των μεγαλουπόλεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα Μανιάτικα, η γειτονιά του Πειραιά που προέκυψε από την εσωτερική μετανάστευση κατοίκων της Μάνης, στην οποία γυρίστηκε το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας. Περιέχει μαρτυρίες από ποντιακά και τουρκομερίτικα τραγούδια, από μανιάτικα μοιρολόγια καθώς και στιχουργικό σχόλιο του Διονύση Σαββόπουλου καθώς ο ίδιος είναι από προσφυγική μικρασιατική οικογένεια.

Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Νίκος Θεοδοσίου, ο οποίος θα αναφερθεί και στο σύνολο του έργου του πολυγραφότατου σκηνοθέτη, με έμφαση στο κομμάτι του ντοκιμαντέρ και ιδιαίτερα τον ανθρωποκεντρικό του χαρακτήρα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας.

Για κρατήσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Ιστορικό Αρχείο στο τηλέφωνο 210 3418011, Δευτ.-Παρ. 9:00-17:00.

 Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ –Δωρίδος 2 & Λεωφόρος Ειρήνης 14,Ταύρος

Τ.: 210 3418051  |  www.piop.gr