To επεισόδιο στην Ρω: τι δεν πάει καλά στην εικόνα;

 Toυ Νίκου Λακόπουλου

 

Με όλη την τάση να δραματοποποιούμε σ΄αυτή τη χώρα τα πάντα ένα τέτοιο γεγονός με ένα ελικόπτερο με σβηστά φώτα που πλησιάζει ένα ελληνικό νησί κι οι Έλληνες φαντάροι απαντάνε με πυρά δεν μπορούσε να περάσει έτσι- δεδομένης και της συνεχιζόμενης κράτησης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης- για τις οποία ο υπουργός Άμυνας έκανε αναφορά στην ταινία «Εξπρές του Μεσονυχτίου». Οι κρατούμενοι μπορεί να μείνουν μπορεί και δεκαπέντε χρόνια, είπε και τους θεωρεί «ομήρους».

Καμιά φορά ζούμε τα πράγματα όπως στον κινηματογράφο. Κι αν γίνει πόλεμος- που αποκλείεται όπως είπε άλλος υπουργός- «γιατί η Τουρκία θα τον χάσει»- μπορεί να μην καταλάβουμε. Να το θεωρήσουμε πλάνο μιας κακοστημένης ταινίας που ζούμε ήδη με επεισόδια στα δελτία ειδήσεων με υπερβολές, ψέμματα και στρακαστρούκες. Για τις ανάγκες της ειδησεογραφίας ένας στρατιωτικός συντάκτης μάλιστα φόρεσε …στρατιωτική στολή- για να πάει στο …στούντιο να μεταδώσει την είδηση.

Είναι κάτι που άλλωστε κάνει συχνά ο υπουργός Άμυνας παραβιάζοντας όλο τον κανονισμό περί στολής- που δεν νοείται να τη φορά κανείς χωρίς το εθνόσημο. Ούτε νάναι ασκεπής- ή να την τροποποιεί, να την συνδυάζει με μπλου-τζιν ή να τη φορά αν δεν είναι στρατιωτικός- πράγμα που σημαίνει αντιποίηση στολής και τιμωρείται. Πολύ περισσότερο δεν μιλάμε σε φαντάρους με …αμάνικο μπουφάν ενώ αυτοί είναι σε παράταξη. Δεν είναι θέμα πρωτοκόλλου, αλλά σεβασμού.  Ο υπουργός Άμυνας δεν είναι στρατηγός, ούτε δίνει στρατιωτικές -αλλά πολιτικές- διαταγές, γιατί αν πάμε έτσι, τον χάσαμε τον πόλεμο -που εν προκειμένω όχι μόνο από τον Ερντογάν είναι ένα καλό προεκλογικό εργαλείο.

Την είδηση του επεισοδίου μετέδωσε ο Βασίλης Σκουρής στο ραδιόφωνο 247. Το ελικόπτερο έμεινε αρκετή ώρα πραγματοποιώντας κύκλους πάνω από το νησί, με αποτέλεσμα να γίνει αντιληπτό από τους Έλληνες καταδρομείς που έλαβαν σχετική εντολή και έριξαν τελικά τροχιοδεικτικές βολές προκειμένου να εκδιώξουν το ελικόπτερο, αδειάζοντας τρεις γεμιστήρες. Οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ και ΓΕΣ ήταν εξ αρχής ενήμεροι για το περιστατικό, ενώ το πρωί της Τρίτης συγκλήθηκε και σύσκεψη στο ΥΕΘΑ. Στην πορεία των ρεπορτάζ τελικά δεν ήταν τρεις, αλλά δυο γεμιστήρες. Ας φανταστούμε τη σκηνή όπου ένα ελικόπτερο πλησιάζει- ή δεν πλησιάζει- και οι φαντάροι- κατόπιν εντολής- ρίχνουν τροχιοδεικτικά πυρά στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ δεν έχουν οπτική επαφή με το ελικόπτερο, που δεν έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο.

Το επεισόδιο αυτό για τον τουρκικό τύπο δεν υπήρξε ποτέ, ενώ το Γραφείο Πρωθυπουργού το υποβάθμισε και μόνο «πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου» αποκάλυψαν πως δεν υπήρξε παραβίαση από το τουρκικό ελικόπτερο «λειτουργήσαμε προειδοποιητικά».  Φαίνεται πως κάτι δεν πάει καλά στην εικόνα, αλλά οι συνήθεις πατριώτες έσπευσαν να μιλήσουν για μαγκιά ή να γράψουν πως η Τουρκία τρέχει και δεν φτάνει. Κι όλα αυτά όταν δεν υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις όταν τουρκικά αεροπλάνα παρενοχλούσαν πραγματικά τα αεροπλάνα δυο υπουργών, του Αρχηγού του ΓΕΣ ή όταν επανδρωμένα αεροπλάνα κάνουν βόλτες πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο- για να μη μιλήσουμε για τον πραγματικό εμβολισμό πλοίου στα Ίμια.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες στόχος των Ελλήνων ήταν η αναχαίτιση και όχι η κατάρριψη του τουρκικού ελικοπτέρου, ενώ ο Έλληνας πρεσβευτής στην Άγκυρα αναμένεται να μεταβεί στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να επιδώσει διάβημα. Θα πραγματοποιηθούν και όλες οι απαραίτητες διπλωματικές κινήσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την επίσημη ενημέρωση του ΝΑΤΟ, αλλά και των πρεσβειών των μεγάλων χωρών στην Αθήνα. Μήπως η Ελλάδα διογκώνει το θέμα; «Ενδεικτικό, πάντως, της στάσης της γείτονος είναι το γεγονός ότι τόσο το χθεσινοβραδινό περιστατικό στην Ρω όσο και οι υπερπτήσεις των F-16 στις Οινούσσες την Κυριακή, έλαβαν χώρα τις ημέρες του Πάσχα, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια» γράφει μια εφημερίδα.

Τελικά ποιο ακριβώς είναι το θέμα; ‘Οτι ήταν Πάσχα, ότι δεν παραβίασε τον εναέριο χώρο ή ότι είχε τα φώτα σβηστά- πράγμα που εγκυμονούσε κινδύνους; Στις 9 Ιανουαρίου τουρκικό αεροσκάφος πέταξε πάνω από τη Ζουράφα, ανατολικά της Σαμοθράκης, σε ύψος μόλις 100 ποδιών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσεως. Στις 17 Ιανουαρίου, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα εκεί όπου βρισκόταν η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος. Ώσπου φτάσαμε στη νύχτα της 13 Φεβρουαρίου 2018, όταν τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος στην περιοχή των Ιμίων.

Δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται πως ο πρωθυπουργός -που δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα- έχει μια άλλη αντιμετώπιση από τον υπουργό Άμυνας που με μια άτυπη ενημέρωση έδωσε υπερβολικές διαστάσεις στο θέμα.  Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δέκα ώρες για να ανακοινωθεί «έκτακτη» σύσκεψη στο ΓΕΕΘΑ, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης φαίνεται να κράτησε αποστάσεις και ο Φώτης Κουβέλης δεν ασχολήθηκε καθόλου με διαρροές πως πρόκειται για σύνηθες περιστατικό.

«Ο Καμμένος στην Ρω αντέδρασε σε 60″δευτερόλεπτα. Ο Σημίτης χρειάστηκε 7 ώρες να (μην) αντιδράσει στα Ίμια!» θα γράψει φιλικό site στον αρχηγό των ΑΝΕΛ. ‘Ρωμαλέα απάντηση με πολυβόλα» η εφημερίδα Δημοκρατία. «Έπεσαν οι πρώτες (τροχιοδεικτικές) βολές στο Αιγαίο» τα Νέα: «Οι Τούρκοι δοκιμάζουν αντοχές και νεύρα». Κι ένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει πως ο Καμμένος απάντησε με μαγκιά. «Πού πάει ένα ελικόπτερο με σβηστά φώτα;».

Aναπόφευκτα πολλοί θυμούνται την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 όταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  και ο Αρχηγός ΓΕΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, για να πάνε στο σημείο που έπεσε το ελικόπτερο στα Ίμια για να πετάξουν στεφάνι, αλλά δεν τους επιτράπηκε και το πέταξαν από …μακρυά. «Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο. Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» ανακοίνωσε τότε το Υπουργείο.

Ανακεφαλαιώνοντας,  ένα τουρκικό ελικόπτερο με σβηστά φώτα δεν παραβιάζει τον εναέριο χώρο, όταν οι καταδρομείς επικοινωνούν με την ηγεσία του στρατού. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ήταν σε συνεχή επικοινωνία από την πρώτη στιγμή με τον αρχηγό ΓΕΣ και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ενώ ενημερώθηκε -από ποιον;- και ο πρωθυπουργός. Oι καταδρομείς ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές- στην αντίθετη κατεύθυνση. Το ελικόπτερο αποχωρεί. Aπό πού;  «Ο υπουργός Άμυνας, μίλησε χθες το βράδυ και με τον αξιωματικό στο φυλάκιο που βρίσκεται στη νήσο Ρω, τον οποίο και συνεχάρη για τα άμεσα αντακλαστικά του και την εφαρμογή των κανόνων εμπλοκής».

Ύστερα μπαίνει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter και σχολίασε το περιστατικό με το επεισόδιο με το τουρκικό ελικόπτερο και ρίψη προειδοποιητικών βολών στη νήσο Ρω. «Την «Κυρά της Ρω» δεν την ενοχλεί κανείς!». Ο Δημήτρης Βέττας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πάνελ ξεσπαθώνει: «Οι σφαίρες έπεσαν για να δουν οι Τούρκοι τι θα πάθουν αν παραβιάσουν τα σύνορα και σε όσους δεν αρέσει. Υπουργός Άμυνας είναι, στην παραμεθόριο πάει, στολή παραλλαγής φορά, δεν είναι μπαλαρίνα». 

Δεν έχουν περάσει ούτε μέρες αφότου ο Πάνος Καμμένος μιλώντας σε άσκηση στην Ικαρία υποσχέθηκε πως «θα απελευθερώσουμε» τους «ομήρους» και πως «εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικό θα μεταφερθεί στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, η οποία μετατρέπεται σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους» για να τον διαψεύσουν …πηγές του Υπουργείου Άμυνας λέγοντας ότι «όποια μεταφορά προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσής τους που ξεκίνησε πριν ένα χρόνο και συνεχίζεται σε βάθος χρόνου».

«Αυτά τα πράγμα δεν πρέπει να λέγονται με δημόσιο τρόπο» θα σχολιάσει στον Realfm 97,8 ο γραμματέας της Κ. Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Παν. Ρήγας με νόημα. Αν όλα αυτά τα συνδυάσουμε τα πράγματα είναι επικίνδυνα στο Αιγαίο, αλλά και στο εσωτερικό της κυβέρνησης.  Προφανώς οι κανόνες εμπλοκής δεν εφαρμόστηκαν σε άλλες πιο σοβαρές υποθέσεις ενώ για να εφαρμοστούν πρέπει να συνεδριάσει όλο το υπουργείο και η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία ακόμα και να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός- για μερικές φωτοβολίδες.

Προφανώς οι Τούρκοι εκείνο το βράδυ «πήραν ένα μήνυμα» που δεν …κατάλαβαν. Ο υπουργός Εξωτερικών την ίδια ώρα -κάπου αλλού-  διασκέδαζε με τον υπουργό της Σερβίας Ντάτσις. Κατά την διάρκεια του δείπνου μάλιστα αποφάσισε να τραγουδήσει σε άπταιστα ελληνικά το «Μη μου θυμώνεις μάτια μου». Μάλιστα, ο Σέρβος Υπουργός έσπασε κι ένα πιάτο με τον κ. Κοτζιά να αναφωνεί «σπάσ’τα όλα»! Είναι φανερό πως είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν ξέρουμε μόνο, αν είμαστε πριν ή μετά, ένα «θερμό» επεισόδιο, που φαίνεται πως αν δεν συμβεί πρέπει να το κατασκευάσουμε- μη πάει τόση ετοιμότητα χαμένη.

«Είμαστε έτοιμοι» είπε στους φαντάρους τη Μεγάλη Τετάρτη -με το αμάνικο μπουφάν- ο Πάνος Καμμένος «να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε απειλή από οποιονδήποτε. Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, δεν περιμένουμε ούτε από συμμάχους ούτε από φίλους, με τη δύναμη του Έλληνα, με τη δύναμη της ψυχής μας, με τη δύναμη της μάχης υπέρ βωμών και εστιών, το υψηλότατο ηθικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τον πατριωτισμό των Ελλήνων και τα μέσα που η πατρίδα μπορεί να διαθέσει».

Όσο το ερώτημα πώς θα «απελευθερώσει» τους «ομήρους» πλανάται η υποψία μήπως δεν συνέβη ποτέ κανένα επεισόδιο κι αυτό κάνει πιο ανησυχητικό το ερώτημα τι δεν πάει καλά στην εικόνα. Τουλάχιστο, με δυο ή τρεις γεμιστήρες, με τροχιοδεικτικά πυρά, με …πολυβόλα ή με σφαίρες, η Τουρκία τρέχει και δεν …φτάνει. Ίσως γιατί σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας οπτική επαφή με το ελικόπτερο δεν υπήρξε. Ακούστηκε μόνο ο ήχος της πτήσης του ελικοπτέρου. 

 Φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν υπήρχε κιόλας οπτική επαφή με το ελικόπτερο ή αν πράγματι είχε παραβιάσει τον εναέριο μας χώρο!