Σιγά μην πεθάνουμε από την έκπληξη!

Γράφει ο Χρήστος Γκίμτσας

Πολλοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό με όσα έγιναν στο ποδόσφαιρο  αυτές τις ημέρες. Αν είναι δυνατόν! Συρράξεις και κουμπουροφόροι μέσα στα γήπεδα και μάλιστα με ευθύνη του Ιβάν Σαββίδη. Αλήθεια, τι  έκανε  αυτός  άνθρωπος που δεν το είχαν κάνει  άλλοι παλιότερα, και υπέστη το κατηγορητήριο του κοινού εγκληματία;

Ήλθε στην Ελλάδα να επενδύσει. Σωστά; Και μάλιστα ένα μέρος του πολιτικού προσωπικού τον δέχτηκε μετά βαΐων και κλάδων. Με δικά του, με ξένα χρήματα, ποιος ξέρει; Και έκανε το αυτονόητο. Προφανώς οι σύμβουλοί του, του είπαν πως στην Ελλάδα όλα αρχίζουν με την αγορά ποδοσφαιρικής ομάδας. Μόνο έτσι γίνεσαι γρήγορα γνωστός, συζητήσιμος και λαοπρόβλητος.

Αγόρασε λοιπόν και αυτός μία ομάδα μαζί με τον στρατό του και άρχισε να ακούει τα πρώτα ‘’ωσαννά’’. Ποιο είναι το επόμενο βήμα, αυτό που έκαναν όλοι πριν απ’ αυτόν; Βρίσκεις το κουφάρι μιας κλεισμένης εφημερίδας και την ανασταίνεις. Αν μάλιστα πετύχεις και κανένα προς εκποίηση τηλεοπτικό κανάλι, ακόμα καλύτερα!

Με δικά σου Μ.Μ.Ε. και με την ομάδα, οι πολιτικοί αρχίζουν και νοιώθουν τον επερχόμενο εκβιασμό στο σβέρκο τους. Ποιό είναι το τρίτο και σοβαρότερο  επόμενο βήμα ; Αρχίζουμε και αγοράζουμε ό,τι πουλιέται, μας ενδιαφέρει και αξίζει. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή, κοψοχρονιάς.

Ο Σαββίδης αγόρασε, όπως και προηγούμενοι ‘’επενδυτές’’ κατά καιρούς, αγόρασαν τράπεζες, λιμάνια -μαζί με τον δήμαρχο της περιοχής, παρακαλώ!-, τον  τζόγο, ανέπτυξαν σκοτεινές συνεργασίες με τον δημόσιο τομέα και τις ΔΕΚΟ -λέγε με ΔΕΗ και ΟΤΕ- και ήταν αυτοί που εξασφάλισαν  προνομιακές  συμβάσεις  για ότι δημόσιο κατασκευάστηκε  σ’ αυτήν την χώρα.  Παραδείγματος χάριν, οι δρόμοι από τους λεγόμενους ‘’εθνικούς εργολάβους’’ που είναι συγχρόνως και ιδιοκτήτες τυπωμένων και ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και  τους οποίους δρόμους ακριβοπληρώσαμε.

Και βέβαια, όλα αυτά με τις ευλογίες των φτωχών πλην τίμιων πολιτικών μας, κάτω από συνθήκες σφιχτών εναγκαλισμών μαζί τους. Μερικοί μάλιστα απ’ αυτούς τους ποδοσφαιρόφιλους επενδυτές, ήταν τόσο προκλητικοί που το ίδιο το σύστημα, αναγκάστηκε, με κρύα καρδιά φαντάζομαι, να τους στείλει να δοκιμάσουν και τα σίδερα της φυλακής. Να μην λέμε ονόματα, τώρα!

Λοιπόν, τι έκανε ο  Σαββίδης που δεν τα έκαναν πολλοί προηγούμενοι απ’ αυτόν; Συγνώμη , ξέχασα, οπλοφορούσε μέσα στο γήπεδο! Αλήθεια, τους άλλους μεγαλόσχημους παράγοντες του ποδοσφαίρου, τους έψαξε κανείς μέσα στα γήπεδο, μήπως οπλοφορούν και αυτοί; Και αν δεν κουβαλάνε οι ίδιοι κουμπούρι, τι γίνεται με τους πραιτοριανούς και σωματοφύλακες τους;  Τι άραγε κουβαλάνε στις φουσκωτές τσέπες τους; Ανθοδέσμες;

Ύστερα, ας κοιτάξουμε τους ’’ οργανωμένους ‘’ στις κερκίδες. Τα καδρόνια, οι πέτρες, τα στιλέτα, τα όπλα φωτοβολίδας, τα σπασμένα καθίσματα, οι φωτιές, τι είναι , δεν είναι όπλα στα χέρια των λοβοτομημένων οπαδών των προέδρων των ΠΑΕ; Κάποιοι τελικά πρέπει να καταλάβουν  πως το χειρότερο και πιό επικίνδυνο  όπλο μέσα στα γήπεδα είναι το μίσος για τον αντίπαλο. Αυτό που καλλιεργεί και εκμεταλλεύεται η αθλητική μαφία.

Λοιπόν, μόνο  ο Ιβάν μας φταίει για όλα αυτά και έμειναν οι υποκριτές πολιτικοί ,δικαστικοί, και οι λοιποί της ΟΥΕΦΑ, σε προστάδιο καταπληξίας; Το μόνο αμάρτημα του Σαββίδη είναι που του φάνηκε το όπλο μέσα στο γήπεδο, αλλά τι περιμένεις από Πόντιο; Δεν λέω, κακό πράγμα και που του φάνηκε και κυρίως που το κουβαλούσε. Αλλά εγώ μία απορία  έχω: Τελικά τι ήταν αυτό  το κουμπούρι; Καπιταλιστικό Clock ή σοβιετικό Tokarev;

*Γιατρός και συγγραφέας – [email protected]