Αθανάσιος Κουτρουμάνος: Ο δικαστής στο βάθρο του

Του Γ. Λακόπουλου

Όταν η ΝΔ, μετά πολύμηνη κωλυσιεργία, πρότεινε ως πρόεδρο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου έναν δικαστικό -που επί των ημερών της έγινε πρόεδρος του Αρείου Πάγου- κάποιοι άρχισαν να ψάχνονται.  Με την γνώση του πρώην υπουργού  Δικαιοσύνης, επί ΠΑΣΟΚ, ο Μιλτ. Παπαϊωάννου  σχολίασε  σε μια συζήτηση: «Αυτός ο άνθρωπος θα τιμήσει το αξίωμά του». Προφανώς γιατί  είχε υπόψη ότι ειχε τιμήσει και τον όρκο του, εν ενεργεία…

Ο σχεδόν 70άρης, από την Καρδίτσα Αθανάσιος Κουτρουμάνος, πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, απέδειξε ως πρόεδρος ΕΣΡ  σήμερα ότι παραμένει στο βάθρο του δικαστή. Ή αλλιώς δεν καταλαβαίνει από πολιτικές πιέσεις και μιντιακό νταβατζιλίκι.

Ύστερα από τρεις περιπετειώδεις δεκαετίες η ελληνική τηλεόραση αποκτά νομιμότητα. Αν το πολιτικό σύστημα θέλει να χειραφετηθεί και το ίδιο από τους χειραγωγούς του, μπορεί να το κάνει. Ο πρόεδρος του ΕΣΡ τους έδειξε πώς γίνεται…

Η απόφαση να διεξαχθεί ο διαγωνισμός για τις εφτά τηλεοπτικές άδειες με συγκεκριμένη τιμή εκκίνησης δείχνει επάρκεια για το ρόλο του, σοφία για την άσκηση των καθηκόντων του και αρετή για  να αγνοήσει τις αντιδράσεις -δίκην απειλών- ενός συστήματος που είχε συνηθίσει να επιβάλει τους κανόνες του. Η Δικαιοσύνη στα καλύτερά της και το ΕΣΡ επί Κουτρουμάνου στο ύψος του.

Ο πρώην αρεοπαγίτης ορθοτόμησε την αλήθεια, την ουσία και τη νομιμότητα, χωρίς να αφήσει σε κανέναν περιθώρια για κόλπα. Έλαβε υπόψη την  απόφαση του ΣΤΕ για τον φυσικό φορέα διενέργειας του διαγωνισμού. Αλλά δεν έκλεισε τα μάτια στο συμφέρον του δημοσίου, το οποίο μπορεί αποδεδειγμένα να πάρει κάπου 250 εκατ. ευρώ από την ενοικίαση του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου του.

Έτσι διαίρεσε τα 245 εκατομμύρια του ακυρωθέντος διαγωνισμού , που σηκώνει αναμφίβολα η αγορά αφού τα έδωσε και έκοψε κουστούμι στους ενδιαφερομένους.  Όσοι πιστοί προσέλθετε. Το τζάμπα πέθανε.

Ότι στην ουσία η απόφαση του ΕΣΡ δικαιώνει τον Νίκο Παππά – ή άλλως αποστομώνει όσους πολέμησαν τον νόμο του- είναι το μυστικό που η ΝΔ θα προτιμούσε να μείνει στραγγισμένο, αφού  ο πρόεδρος -που έκοψε με θάρρος το γόρδιο δεσμό που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι ενδιαφερόμενοι- δεν είναι απλώς υπεράνω πάσης υποψίας, αλλά και δική της πρόταση.

Θα έπρεπε φυσικά να είναι υπερήφανη, αλλά πού να τολμήσει με τον κουρνιαχτό που πήγαν να σηκώσουν οι καναλάρχες. Από την άλλη θα ήταν αυτοδιαπόμπευση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν έλεγε το παραμικρό. Το μόνο που μπορεί να ψιθυρίσει είναι: μάγκες  χάσαμε.

Μετέτρεπαν καταπατηθείσα δημοσία περιουσία σε μηχανισμούς ελέγχου του δημοσίου  βίου και  απομύζησης του δημοσίου χρήματος. Και όταν τους ζητήθηκε να πληρώσουν απάντησαν ότι… πλήρωναν φόρους – σαν να αποτελούσε …προσφορά τους προς το κράτος.

Οι «μάγκες» προσπαθήσαν να πάρουν από μπροστά τον Κουτρουμάνο. Πρώτον, πλάσαραν την ιδέα ότι οι συχνότητες πρέπει να παραμένουν στους ιδίους – τις έχουν που τις έχουν, μην ανοίγουμε ιστορίες. Δεύτερον, να επιβάλλουν ότι το τριαντακονταετές καθεστώς δεν πρέπει να  διαταραχθεί με διαγωνισμούς και τιμήματα- για τέτοια είμαστε τώρα; Τρίτον, έκαναν επίθεση νομικής ισχύος απειλώντας με προσφυγές για την.. αντισυνταγματικότητα του διαγωνισμού. Έμαθε η γριά στα σύκα…

Μετά άρχισαν …αιτήσεις για αποζημιώσεις επειδή τάχα ο διαγωνισμός  τους στέρησε κονδύλια που θα μπορούσαν να διαθέσουν αλλού. Μεγαλειώδες.

Κάποιοι θυμήθηκαν ότι οι συνθήκες στις οποίες υποχρεωθήκαν να ζήσουν κατά τον ακυρωθέντα διαγωνισμό ήταν στενάχωρες και παραβίαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Πού ακούστηκε να μην μπορείς να συνεννοηθείς με τον… ανταγωνιστή. Τέλος, άρχισαν να διασπείρουν ενστάσεις για το τίμημα που τους φαίνεται υψηλό -σε περίοδο κρίσης.

Απίστευτο: όσοι έδωσαν  75 εκατομμύρια για την άδεια τώρα τα 35 τους φαίνονται πολλά. Αλλιώς το είχαν φανταστεί – μετά τη νίκη τους στο ΣΤΕ- και … «αλλιώς το πράγμα τους συμβαίνει» που τραγουδούσε και η Μοσχολιού.

Ο αρεοπαγίτης Κουτρουμάνος αποκατέστησε την ακεραιότητα της Δικαιοσύνης και την αξιοπρέπεια του ΕΣΡ σ’ αυτή ήταν ταραχώδη υπόθεση: οι τηλεοπτικές συχνότητες καταπατήθηκαν για να στηθούν μηχανισμοί εκπομπής  που καταπατούσαν διαρκώς την πολιτική, την αξιοκρατία, τη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος. Την ενημέρωση, τον πολιτισμό και τη Δικαιοσύνη.

Μετέτρεπαν καταπατηθείσα δημοσία περιουσία σε μηχανισμούς ελέγχου του δημοσίου  βίου και  απομύζησης του δημοσίου χρήματος. Και όταν τους ζητήθηκε να πληρώσουν απάντησαν ότι… πλήρωναν φόρους – σαν να αποτελούσε …προσφορά τους προς το κράτος.

Ύστερα από τρεις περιπετειώδεις δεκαετίες η ελληνική τηλεόραση αποκτά νομιμότητα. Αν το πολιτικό σύστημα θέλει να  χειραφετηθεί και το ίδιο από τους χειραγωγούς του, μπορεί να το κάνει. Ο  πρόεδρος του ΕΣΡ τους έδειξε πώς γίνεται…