Ακατανόητη η απόφαση της Περιφέρειας να κλείσουν τα μεγάλα πάρκα της Αττικής

Παρέμβαση του Γιάννη Σγουρού

Η απόφαση του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη να κλείσει τα μεγάλα πάρκα της Περιφέρειας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών είναι ακατανόητη, αδικαιολόγητη και ισοδυναμεί με υπεκφυγή ευθυνών για την απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Η δικαιολογία του υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς είναι τουλάχιστον φαιδρή αφού :

α) η Περιφέρεια Αττικής έχει σε ισχύ ετήσια σύμβαση φύλαξης των πάρκων της από εταιρεία security διάρκειας ενός έτους (υπεγράφη 1/9/2022- επισυνάπτεται το αρχείο). Τζάμπα πληρώνει τον ανάδοχο ;;;

β) η Περιφέρεια είναι αρμόδια για τη συντήρηση και τον βοτανισμό των πάρκων ώστε να μην υπάρχει βιομάζα ικανή για πρόκληση τέτοιων φαινομένων.

Επισημαίνεται ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη τα αστικά πάρκα αποτελούν τη φυσική διέξοδο των πολιτών που διαβιούν στο κλεινόν άστυ σε περιόδους υψηλών θερμοκρασιών δοθέντος ότι δεν διαθέτουν όλοι οι πολίτες κλιματιστικά, αλλά και συμβάλλουν στον περιορισμό της χρήσης των κλιματιστικών που είναι ιδιαίτερα ενεργοβόρα, σε μια περίοδο που οι ενεργειακές ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Άλλωστε μελέτες και έρευνες που έχουν γίνει απέδειξαν ότι η θερμοκρασία εντός του πάρκου φθάνει έως και 8 βαθμούς κελσίου χαμηλότερα απ’ ότι στον δομημένο χώρο.

Στα πάρκα η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη από τον περιβάλλοντα χώρο, δημιουργείται δροσιμός (μέρω της εξατμησιοδιαπνοής)  γι αυτό άλλωστε και υπάρχουν.  Επίσης ο αέρας είναι καθαρότερος λόγω της δραματικής μείωσης των αιωρούμενων σωματιδίων στο αέρα (που οι συγκεντρώσεις τους λόγω και των πυρκαγιών είναι πολύ μεγαλύτερες, τις μέρες αυτές).

Τα πάρκα είναι άλλωστε περισσότερο ασφαλή όταν κυκλοφορεί κόσμος σε αυτά, παρά όταν είναι κλειστά, όπου μπορεί ο κάθε κακόβουλος να παρεισφρήσει.

Εξάλλου η συνεργασία της Περιφέρειας με εθελοντικές ομάδες, θα μπορούσε να είναι πολύ αποδοτική για την διασφάλιση συνθηκών προστασίας των πολιτών και στην περίπτωση αυτή, ενώ εναλλακτικά θα μπορούσε να διαθέσει λίγα από τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που διαθέτει για αδιάφορα shows, catering και εκδηλώσεις ώστε να έχει σε επιφυλακή σε πάρκα υδροφόρες όπως ακριβώς συνέβαινε στο παρελθόν.

Τέλος τονίζεται ότι κανένας δήμος της Αττικής δεν έχει εκδώσει ανακοίνωση περί κλεισίματος των δημοτικών πάρκων και αλσών εντός των διοικητικών του ορίων.