Βασίλης Κικίλιας: “Πρώτα ο άνθρωπος”, αρκεί να είναι Έλληνας και να έχει να πληρώσει

Του Νίκου Γαλάτη

Ο Βασίλης Κικίλιας με το που έγινε υπουργός Υγείας άρχισε νυχτερινές “εφόδους” στα νοσοκομεία – για να διαπιστώσει από κοντά “τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, όσο και οι ασθενείς, προκειμένου να προχωρήσει στη στη χάραξη μιας ανθρωποκεντρικής πολιτικής”. Ο στόχος ήταν να τους πιάσει στον ύπνο, αλλά ποιους;

Ύστερα υποσχέθηκε πως πλέον οι κάτοικοι στο Μάτι, θύματα της πυρκαγιάς, θα έχουν -κάτι που είχαν από την πρώτη στιγμή- δωρεάν πρόσβαση σε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό. Κι όταν επισκέφτηκε τον τραυματία πυροσβέστη στις πρόσφατες πυρκαγιές ξεπέρασε κάθε όριο αφού υποσχέθηκε να αναλάβει το κράτος τα έξοδα νοσηλείας του, αν και η νοσηλεία γινόταν σε κρατικό νοσοκομείο κι όχι σε ιδιωτικό.

Τώρα ο Βασίλης Κικίλιας ξαναχτύπησε. «Ούτε ένα ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων χαμένο. Δεν θα πληρώνουν πλέον οι Έλληνες φορολογούμενοι τις υπηρεσίες που το ΕΣΥ παρέχει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους» ανακοίνωσε και με εγκύκλιο που έστειλε έκανε σαφές ότι

στις περιπτώσεις παροχές ασθενείας σε είδος σε ασφαλισμένους Ευρωπαϊκών χωρών με χρήση εντύπου Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) ή Πιστοποιητικού Προσωρινής Αντικατάστασης (ΠΠΑ), οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ και παράλληλα να πραγματοποιούν φόρτωση της σαρωμένης εικόνας του εντύπου σε αρχείο acrobat reader (.pdf), και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος από την ημερομηνία χορήγησης της παροχής, προκειμένου να διασφαλισθεί η έγκαιρη αναζήτηση της δαπάνης από τους αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς Φορείς.

Αν οι πονηροί Ευρωπαίοι “κατά τη στιγμή της χορήγησης της παροχής δεν φέρουν μαζί τους το κατάλληλο έντυπο δικαίωμα (ΕΚΑΑ) και εφόσον δεν προλαβαίνουν να προσκομίσουν εγκαίρως ΠΠΑ (σε περίπτωση νοσηλείας) οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες και να χορηγούν ταυτόχρονα όλα τα απαραίτητα παραστατικά στον ασφαλισμένο, προκειμένου ο δεύτερος να τα υποβάλει στον ασφαλιστικό του Φορέα για αποζημίωση όταν επιστρέψει στη χώρα του”.

Όπως καταλάβατε θα πρέπει οι πολίτες της ΕΕ να υποβάλλουν τα χαρτιά στον ΕΟΠΠΥ και τρέχα γύρευε -αλλιώς θα πληρώσουν όπως και οι  Έλληνες πολίτες ή Ελληνικής καταγωγής ομογενείς, πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα.

Ο στόχος είναι πιο καθαρός όταν πρόκειται για ασφαλισμένους τρίτων χωρών που “οφείλουν να εισπράττουν ιδιωτικά τη δαπάνη για τις παρασχεθείσες υπηρεσίες, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν διακρατικές συμφωνίες με τρίτες χώρες για την κάλυψη παροχών ασθενείας σε είδος”.

O Aνδρέας Ξανθός ωστόσο με ανακοίνωσή του λέει πως σύστημα καταγραφής και είσπραξης νοσηλίων από τους Ευρωπαίους και τους κατοίκους τρίτων χωρών που επισκέπτονται τη χώρα μας και χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΕΣΥ υπάρχει. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες είτε υποβάλλονται από τα νοσοκομεία και αναζητούνται μέσω του ΕΟΠΥΥ από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενή (αν πρόκειται για πολίτη που διαθέτει την ευρωπαϊκή κάρτα ασθενείας), είτε χρεώνονται και εισπράττονται από τις υπηρεσίες των νοσοκομείων (αν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών). Με την έννοια αυτή το κόστος περίθαλψης δεν επιβαρύνει τους Έλληνες φορολογούμενους.

“Αν λοιπόν η εγκύκλιος αφορά τη φροντίδα υγείας των τουριστών και απλώς υπενθυμίζει στις δημόσιες δομές υγείας την προβλεπόμενη διαδικασία αναζήτησης των νοσηλίων, έχει καλώς. Αν όμως αλλάζει κάτι σε σχέση με τη μεταχείριση αλλοδαπών πολιτών που διαμένουν μόνιμα στη χώρα και ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (έγκυες, παιδιά , άτομα με σοβαρά χρόνια νοσήματα , με λοιμώδη νοσήματα, με αναπηρία, ψυχική νόσο κλπ) και που σήμερα εξυπηρετούνται δωρεάν από το ΕΣΥ με βάση τις προβλέψεις του ν.4368/2016, τότε πρέπει να το ξέρουμε. 

Αν στόχος της εγκυκλίου είναι να εισπράττονται χρήματα από ασθενείς που αδυνατούν να καταβάλλουν το κόστος και με αυτό τον τρόπο να αποτρέπονται από τη χρήση υπηρεσιών του ΕΣΥ, τότε έχουμε σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης στην αναγκαία φροντίδα, κάτι που αντίκειται στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Το κυριότερο όμως είναι ότι έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα Δημόσιας Υγείας από τη μη έγκαιρη φροντίδα ανθρώπων που έχουν ενδεχομένως μεταδοτικό νόσημα και χρήζουν άμεσης περίθαλψης. Ελπίζουμε η εγκύκλιος, παρά τον «επικοινωνιακό θόρυβο» που τη συνόδευσε , να αφορά την πρώτη περίπτωση».

Ο Βασίλιας Κικίλιας ανακοίνωσε λοιπόν κάτι που ήδη συμβαίνει, αλλά πλέον θα συμβαίνει με περισσότερη γραφειοκρατία και στόχο να συνδέσει την υγεία με τα ευρώ που μπορούν να πληρώνουν όχι μόνο οι αλλοδαποί, αλλά και όσοι δεν έχουν τα χαρτιά ή δεν μπορούν να πληρώσουν. Να λοιπόν πως θα μειωθούν οι δαπάνες αφενός και θα ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτική υγεία, αφού αυτό που θέλει να πει ο υπουργός είναι όχι πια υγεία για όλους.

Ο γρίφος της εγκυκλίου είναι η παραγράφος που λέει ότι “εφόσον χορηγούν παροχές ασθενείας σε είδος σε μη άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους Έλληνες πολίτες ή Ελληνικής καταγωγής ομογενείς, σε πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λοιπών τρίτων χωρών, οι οποίοι διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στην Ελλάδα, καθώς και στα μέλη των οικογενειών αυτών, οφείλουν να υποβάλουν τις δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ”.

Φαίνεται πως ο στόχος του υπουργείου δεν είναι μόνο οι τουρίστες και οι αλλοδαποί, αλλά και οι ανασφάλιστοι καθώς το κόστος τους ανέβηκε από το 50 εκατ. το 2016 στο μισό δισ. -σύμφωνα με διαπιστώσεις του υπουργείου Υγείας. Ο Βασίλιας Κικίλιας δεν είναι ότι δεν ξέρει και είναι ανίδεος, αλλά αντίθετα ξέρει πολύ καλά πως θα μειώσει τις κρατικές δαπάνες αποτρέποντας την πρόσβαση στην υγεία σε πολλές κατηγορίες πληθυσμού με το δόγμα “ούτε ένα ευρώ χαμένο”. Αλλά πότε ένα ευρώ για την υγεία είναι χαμένο;

H εφαρμογή της εγκυκλίου και όσες ακολουθήσουν με μέτρα για την υγεία, την ασφάλιση και τα φάρμακα θα δείξουν αν το “πρώτα ο άνθρωπος” που υποσχέθηκε ο υπουργός Υγείας σημαίνει “πρώτα ο άνθρωπος, αρκεί να είναι Έλληνας, να μην είναι αλλοδαπός και να μην είναι ανασφάλιστος”.