Βασίλης Λεβέντης: Ο “επαναστάτης του Κέντρου” και οι ανεμόμυλοι

Του Νίκου Γαλάτη

 

Ο Λεβέντης μπήκε θριαμβευτικά στην Βουλή με εννέα οπαδούς του που έγιναν από του πουθενά βουλευτές ανεξήγητα ή γιατί στο τέλος στην Ελλάδα, οι καλοί νικούν και ο αγώνας πάντα δικαιώνεται. Ειδικά αν είναι και καλοί και κεντρώοι. Μετά από τόσα χρόνια αγώνα το παιδί από τα Ταμπούρια- που πήγαινε με τα πόδια στο Πολυτεχνείο από τον Πειραιά- έγινε αρχηγός κόμματος με το οποίο η κυβέρνηση, δεν θάχε αντίρρηση να συνεργασθεί. Ο Λεβέντης όμως είχε και έβαζε όρους.

Ο μεγάλος ανταγωνιστής του ήταν ένα «καλτ» πρόσωπο, αγαπητό, όπως  ο ίδιος στη «νεολαία». Ήταν ένας οικολόγος που βρίσκεται στην φυλακή για καταπάτηση οικοπέδων! Ο απαράμιλλος  Βεργής, άφησε εποχή με την πολιτική του παρουσία. Η απουσία του επέτρεψε στην Ένωση Κεντρώων να μπει στην Βουλή με ένα απίστευτο ποσοστό και πάνω από εκατό χιλιάδες ψήφους. Πιθανόν πολλοί να μπέρδεψαν τον έναν με τον άλλο, καθώς και οι δύο ήταν μεταξύ των άλλων και …οικολόγοι. 9447214C87F559CBD0F19FBD2BEA9BB4

Ο Βασίλης Λεβέντης τους ξεπέρασε όλους, όχι γιατί είναι πιο «σοβαρός» από όλους, αλλά γιατί είναι κάτι πέρα από μια «καλτ», καλοκάγαθη και αδιάβλητη παρουσία.  Είναι γνωστός πλέον για τις προφητείες του- πέρα από τις δηλώσεις του, όπως αυτή: “Ψηφίστε με, να βοηθήσω τη χώρα με τις τόσες γνωριμίες που έχω στην Ευρώπη”.

Το βασικό μοτίβο του Βασίλη Λεβέντη είναι ο αγώνας ενάντια στη διαπλοκή. Ο Αντρέας, ο Μητσοτάκης, ήταν όλοι  διαπλεκόμενοι. Ο σαραντάχρονος τότε ηγέτης τους πυροβολούσε- κι ευχόταν να πεθάνουν- από το κανάλι του, ανάμεσα σε πίτσες και καζούρα- λέγοντας «αλήθειες» και προφητείες. Η δικαίωση ήρθε εικοσιπέντε χρόνια μετά. Ο δρόμος άνοιξε όταν πήρε 1,8% στις προηγούμενες εκλογές.vasilis-leventis-1

«Πρόεδρε, σ’ εμπιστεύομαι και σε στηρίζω. Βασίλης Λεβέντης στη Βουλή στις 25 του Γενάρη» είχε πει ένας «οδηγός της κοινής γνώμης» που έβγαζε το «μεροκάματό του» από την πράξη και την θεωρία του Βασίλη Λεβέντη. Ο μίμος και κωμικός Γιώργος Μητσικώστας. Το παράδειγμα του το ακολούθησαν εκατό χιλιάδες πολίτες, κυρίως νέοι, που πιθανόν να ειρωνεύτηκαν έτσι όχι τον ίδιο τον Βασίλη Λεβέντη, αλλά το πολιτικό σύστημα.

Η γραφική φιγούρα του εβδομηντάχρονου πολιτικού μηχανικού με πάθος για την πολιτική και μίσος για τα πετυχημένα κόμματα έγινε οικεία και συμπαθής στους ψηφοφόρους ίσως γιατί σε ένα κόσμο διεφθαρμένο ο Βασίλης Λεβέντης εκπέμπει μια αθωότητα, ανάμεσα στην αφέλεια του και την «τρέλα» του. Οι νέοι τον αποκατέστησαν ως «αουτσάιντερ» της πολιτικής, τα κανάλια τον αποδέχτηκαν κι οι κάμερες στήνονται μπροστά του για να κάνει δηλώσεις ή προφητείες:

Οι «αλήθειες» και οι «προφητείες»του  είναι απλές, αυτονόητες φράσεις που αποχτούν σημασία, καθώς εκφέρονται με στόμφο, φορτωμένες με το βάρος της εμπειρίας και της αθωότητας. Ο Βασίλης Λεβέντης αναπτύσσει έναν λόγο «αντιεξουσιαστικό» και «δίκαιο», υπέρ του λαού. Δεν είναι επαγγελματίας, όπως λέει. Κι έτσι κανείς δεν αναρωτήθηκε από τους ψηφοφόρους του πως θα χτυπήσει τον νεποτισμό και την οικογενειοκρατία, όταν στο ψηφοδέλτιο του περιέλαβε πέντε υποψήφιους με το όνομα Λεβέντης!

«Ήθελα να τους τιμήσω όλους!» είπε δακρύζοντας ο αρχηγός. Και υποσχέθηκε πως οι βουλευτές θα αλλάζουν κάθε έξι μήνες, ώστε να περάσουν από την Βουλή, όσο γίνεται περισσότεροι. Μάλλον αν το έκανε δεν θα τούχανε φύγει, αλλά δεν πειράζει. Αν ξαναβγεί θα βγει με όσους έμειναν και άλλους τόσους. Θα βγει όμως;images (1)

Μια μικρή έρευνα στο παρελθόν του ηγέτη- προφήτη αποκαλύπτει πως ήταν ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ το 1974. Φλέρταρε με τον Μητσοτάκη και την «Νέα Δημοκρατία» κι ήταν υποψήφιος στις εκλογές μαζί της το 1989. Πολύ γρήγορα θα πει το περίφημο «Να πεθάνουν οι προδότες». Μόλις είχε εντάξει στο ψηφοδέλτιο του τον άλλο γιο του Γεωργίου Παπανδρέου- τον ετεροθαλή αδελφό του Ανδρέα και με ένα φραπέ στο Κανάλι 67- μες τη νύχτα- δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Ήταν ο “επαναστάτης του Κέντρου”.

Η πολιτική μάχη άρχισε το 1982 όταν κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά. Ακολούθησαν καμιά τριανταριά αποτυχημένες απόπειρες να μπει στην Βουλή ή έστω σε ένα δήμο. Αλλά όταν κατέβηκε το 1986 στο Δήμο Αθήνας πήρε 0,57% και 2.352 ψήφους. Με τη «Νέα Δημοκρατία» τους έκανε 5.212- δυο θέσεις πάνω από τον τελευταίο στο …ψηφοδέλτιο. Οι συνεχείς αποτυχίες τον οδήγησαν να πουλήσει το κανάλι στον Γιώργο Κουρή- είναι το Extra Channel. ’Oπως λέει ο ίδιος δέχτηκε δυο απόπειρες δολοφονίας του.

Αν του φύγει ένας ακόμα βουλευτής δεν θα υφίσταται ως κόμμα, αλλά είναι αισιόδοξος για τις εκλογές. Αν πιάσει το όριο μπορεί να δώσει πάλι την ευκαιρία σε πρόσωπα από το πουθενά να μπουν στην Βουλή κι ίσως να φύγουν κι αυτοί. Αν όχι, το κοινοβούλιο θα χάσει, έναν πρόεδρο που θα λείψει σε πολύ κόσμο. Πάνω από όλα ο Βασίλης Λεβέντης ήταν και παραμένει συμπαθής.