Επιστημο-εμμο-νικές αλχημείες  

Του Γιάννη Πανούση

 

Ο ένας εκστασιάζει, ο άλλος λιγώνει

Το σύστημα τρέφει και τρέφεται

Χρ. Λαζαρόπουλος, Μειδίαμα Νόμου…

 

Δεν έχω καταλάβει αν ορισμένοι πολιτικολογούντες διανοούμενοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η κρίση γεννήθηκε επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ,αντιμετωπίστηκε επιτυχώς επί ΣΥΡΙΖΑ και θα επανέλθει –σχεδόν νομοτελειακά- αν ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει τις εκλογές στις 7/7.Δηλαδή δύο κόμματα[με εκατομμύρια οπαδούς και ψηφοφόρους] φέρνουν πάντοτε την κρίση κι ένα κόμμα,όχι μόνο δεν την προκαλεί,αλλά και την αποτρέπει ή την διαχειρίζεται με τέχνη[sic].

Αν αυτές οι απόψεις δεν αναδεικνύουν βαθιά κρίση ιδεοληψίας[μυωπικών,τάχατες αριστερών],τότε υποκρύπτουν παροχή υπηρεσιών ‘δι’ ίδιον όφελος’.

Οι πολιτικοί έχουν δυστυχώς μάθει να λένε ‘ό,τι νά’ναι’ [ο καθείς βέβαια με την προσωπική του ευθύνη και αξιοπρέπεια],όμως οι ‘παιδαγωγοί καθηγητές’, με το κύρος που[υποτίθεται ότι] έχουν, οφείλουν να είναι περισσότερο προσεκτικοί στα λεγόμενά τους για να μην αναπαράγουν φανατισμό και να μη γίνονται γραφικοί[στα μάτια των φοιτητών τους]. Αν η ηθική έχει ‘κόκκινη γραμμή’,τότε και η υποδόρια φαιά προπαγάνδα των διανοουμένων διαθέτει τη δική της ‘γκρίζα ζώνη’ ανυποληψίας. Διαβάζεις και δεν πιστεύεις στα μάτια σου:

-τις φυλακές τις χτίζουν οι κακοί για να κλείνουν μέσα τους καλούς

-κοινωνικά  ευαίσθητοι είναι μόνον οι ‘διαφορετικοί’,ενώ οι υπόλοιποι διακρίνονται για την αναισθησία τους

-ελεύθερα πνεύματα είναι μόνον οι λουφαδόροι ανυπότακτοι,ενώ οι στρατευθέντες συνιστούν ομάδα πατριδοκάπηλων

-τα όπλα στους ανήλικους τα δίνει το σύστημα κι αυτοί τα χρησιμοποιούν για να το ανατρέψουν

κλπ κλπ

Αναρωτιέμαι τι είδους ‘επιστήμονες’ είναι αυτοί που μεταμφιέζουν την πίστη τους σε αλήθεια[sic].Ούτε νεο-χριστιανοί μάρτυρες που θυσιάζονται στις αρένες με τ’άγρια θηρία μοιάζουν[αφού οι περισσότεροι απολαμβάνουν και με το παραπάνω τ’αγαθά του κατεστημένου]. Ούτε ήρωες παραδοσιακών κομμουνιστικών κομμάτων  μπορεί να χαρακτηριστούν[αφού δεν διώκονται για τις ιδέες τους αλλά μάλλον κάνουν κατάχρηση ελευθερίας].Ούτε τεχνοκράτες,πιστοί στους αριθμούς είναι[αφού παραπέμπουν σε αγιοποιημένους –από τους ίδιους-‘τσαρλατάνους’ δημαγωγούς  των αμφιθεάτρων της δεκαετίας του’70-’80.

Μάλλον πρόκειται για τυφλωμένους φανατικούς, οι οποίοι για να μην αισθανθούν ‘χρήσιμοι ηλίθιοι’,προτιμάνε να το παίζουν μουζαχεντίν[κατά της  αστικής]επιστήμης και χούλιγκανς [κατά  της οποιασδήποτε] διαφορετικής γνώσης. Εντέλει βέβαια δεν αφήνουν κανένα ίχνος στην πολιτική ιστορία εκτός από τα λάθη και τα πάθη τους.

Για πολλά αρνητικά φαινόμενα που συμβαίνουν στη χώρα μας φταίνε οι θεσμοί, οι κλειδοκράτορες, οι αξίες, οι ανισότητες, οι αδικίες, τα τραυματικά βιώματα, φταίνε όμως κι αυτοί οι τύποι που επηρεάζουν τους νέους, φορτώνοντας την ψυχή τους με μίσος και το μυαλό τους με ψέμματα, τα οποία οι ίδιοι κατασκευάζουν και διακινούν.

Το ακαδημαϊκό άσυλο για ιστορικούς και συμβολικούς λόγους πρέπει να παραμείνει. Η ασυλία όμως αυτών των καθοδηγητών πρέπει να σταματήσει.

ΥΓ.Όσοι ισχυρίζονται ότι ο νεο[;]-φιλελευθερισμός αντιμετωπίζει τους κρατούμενους ως αντιπάλους, δεν οφείλουν-για λόγους διανοητικής εντιμότητας- να μας πουν πώς ακριβώς αντιμετώπιζε τους ταξικούς του εχθρούς ο υπαρκτός;