Η ανοχή του Κυριάκου ανώτατο στάδιο της νομιμότητας

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

 “Είναι ο ορισμός της διαπλοκής, Τέτοια πράγματα δεν θα τα ανεχθώ”. Το είπε στον Γιώργο Αυτιά ο προεδρος της ΝΔ  Κυριάκος Μητσοτάκης. “Δεν θα ανεχθώ”.

Είναι η διατύπωση που χρησιμοποιεί συχνά για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση. Δεν θα ανεχθεί. Δηλαδή τι θα κάνει;  Θα οργανώσει κίνημα;  Θα καλέσει το λαό σε διαδηλώσεις; Θα πάει στα δικαστήρια;

Τι μπορεί να κάνει ένας αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Να καταγγείλει; Μα το κάνει έτσι κι αλλιώς. Δεν κάνει τίποτε άλλο.

Το θέμα σε μια χώρα όμως δεν είναι τι καταγγέλλει ο ένας και ο άλλος. Είναι η νομιμότητα. Πρωτίστως η νομιμότητα παράγεται στο Κοινοβούλιο. Εκεί η πλειοψηφία εγκρίνει τους νόμους.  Έτσι γίνεται στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Σε όποιον δεν αρέσουν οι νόμοι τους καταψηφίζει και κάνει πολιτικό αγώνα εναντίον όσων του ψηφίζουν. Θεμιτό. Μπορεί και να υποσχεθεί ότι αν αναλάβει την κυβέρνηση θα ψηφίσει άλλο νόμο. Κι αυτό θεμιτό.

Από εκεί και πέρα όσοι προετοιμάζουν τις δημόσιες εμφανίσεις τους αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον βάζουν να αυτο- εκτίθεται με αυτό το “δεν θα ανεχθώ”.

Ας μην το  ανεχθεί, αν αυτό του κανει καλό. Η ανοχή του Κυριάκου μπορεί να προβάλλεται ως το ανώτατο στάδιο της νομιμότητας, αλλά δεν είναι. Η νομιμότητα στη χώρα δεν πηγάζει από τις ανοχές  κανενός. Ευτυχώς.