“Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και πρέπει να το καταλάβουν οι πολυεθνικές” ξεσπάθωσε ο Μητσοτάκης – Μετάφραση: Ένα ποσοστό 71% δεν είναι ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τη συζήτηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που ανοίγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται σε αντιπαράθεση με την δεξιά πτέρυγα του κόμματος μάλλον εκ του ασφαλούς: η κομματική πειθαρχία για τους υπουργούς δεν εξασφαλίζει μόνο την ηγετική του θέση, αλλά τονίζει πως το κόμμα τους χωράει όλους -με ελεύθερη ψήφο για τους βουλευτές.

Ο Μάκης Βορίδης παρά τις διαφωνίες, δεν θα προκαλέσει ρήγμα στην κυβέρνηση και η πρόσφατη αντιπαράθεση για το μεταναστευτικό με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν μια ήττα για τον τελευταίο που εμφανίστηκε ως αρχηγός της Δεξιάς, αλλά αδύναμος και χωρίς μεγάλη επιρροή ώστε να μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση.

Η παλιά Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει πια, όπως έχει πει ο ίδιος ο Μητσοτάκης και ηγείται ενός κόμματος που οι ψηφοφόροι του σε ποσοστό 60% αντιτίθενται στο γάμο των ομοφύλων, αλλά ο αρχηγός του δεν διστάζει να το φέρει για δημόσια συζήτηση -μάλλον με καθυστέρηση μιας τετραετίας στη διάρκεια της οποίας ο Μητσοτάκης εδραίωσε την θέση του σε ένα κόμμα που φτάνει από το δεξιά ως το προοδευτικό κέντρο.

Με κάποια λείανση ίσως το νομοσχέδιο θα περάσει, αφού θα το ψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και θα το καταψηφίσουν άγνωστο πόσοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η Ελληνική Λύση, η Νίκη και οι Σπαρτιάτες. Μοιάζει λίγο σαν ο Μητσοτάκης χωρίς αντίπαλο από τα αριστερά του να οργανώνει φιλικό με την Δεξιά ξέροντας πως όχι μόνο θα κερδίσει, αλλά θα κατοχυρώσει για τον εαυτό του ένα προφίλ ευρωπαίου, προοδευτικού πολίτη, μεταρρυθμιστή και ριζοσπάστη.

Ο Αντώνης Σαμαράς με το Όχι την τροπολογία για τους παράτυπους μετανάστες -λαθρομετανάστες τους λέει ο ίδιος- είπε πως “η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», αλλά η τροπολογία πέρασε με 362 ψήφους -εκφράζοντας ένα μεγάλο μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά.

Ο Μητσοτάκης χωρίς αντίπαλο

Ήταν μια νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και μια ήττα για τον Αντώνη Σαμαρά και το φάλτσο ήρθε από τον Στέφανο Κασσελάκη με δηλώσεις για την «ατζέντα Ισλαμαμπάντ» με την αγωνία ότι «το Πακιστάν θα επικεντρωθεί στον εφοδιασμό 500.000 εργατών για τον κατασκευαστικό τομέα. ΘΑ – τις επόμενες μέρες μάλιστα – υπογραφεί συμφωνία Πακιστάν-Ελλάδας. Θα ξεκλειδωθεί ένας τεράστιος αριθμός θέσεων εργασίας για τους Πακιστανούς πολίτες»!

H περασμένη χρονιά άρχισε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να βρίσκεται σε ορισμένες δημοσκοπήσεις κάτω από 30%, αλλά αυτός που συνετρίβη ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να ωφελείται από αυτήν το ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά η δημοκρατική παράταξη στο σύνολό της είναι μικρότερη δύναμη από την Δεξιά και ο Μητσοτάκης είναι πιο δημοφιλής στο χώρο του Κέντρου από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Στέφανο Κασσελάκη.

Το τραγικό για τα δύο κόμματα -μετά την αναπάντεχη εκλογή του ουρανοκατέβατου Κασσελάκη- είναι πως οι δύο ηγέτες του έχουν πιο χαμηλή δημοτικότητα από τα ποσοστά των κομμάτων τους και οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους δεν τους θεωρούν σε μεγάλα ποσοστά… κατάλληλους για πρωθυπουργούς.

“Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”

Η αμφισβήτηση της πολιτικής Μητσοτάκη από τον Αντώνη Σαμαρά με φόντο το φάντασμα ενός “πραγματικά δεξιού” κόμματος δεν απειλεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη που όταν εξελέγη είχε πει καθαρά πως η Νέα Δημοκρατία ήταν ένα “γερασμένο κόμμα της παρακμής”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων βγαίνει από τα αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, χειραφετείται από τον Αντώνη Σαμαρά οριστικά και τονίζει πως η παλιά Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει πια και ο ίδιος ελέγχει το κόμμα ως ηγέτης που δεν φοβάται πια να συγκρουστεί με την Ακροδεξιά.

Ήταν άλλωστε αυτός που είχε ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή όταν ήταν ακόμα βουλευτής, από ανασφάλεια δεν τόλμησε την πρώτη τετραετία να φέρει την δέσμευσή του στη Βουλή και τώρα φέρνει ένα πιο ριζοσπαστικό νομοσχέδιο -από εκείνο.

Μπορεί να ρισκάρει και να βιάζεται να εκταμιεύσει την επιρροή του στο χώρο του Κέντρου χάνοντας ψήφους από τα Δεξιά και διχάζοντας το κόμμα του, αλλά έχει ανάγκη να αποτινάξει τη ρετσινιά του επικίνδυνου για τη Δημοκρατία πολιτικού που διοικεί αντί να κυβερνά μια τρικοκοσμική σε ό, τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες χώρα.

“Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία” δήλωσε χθες, αλλά ποιος είπε τέτοιο πράγμα; «O πληθωρισμός της απληστίας δεν είναι ανεκτός και πρέπει να το καταλάβουν οι πολυεθνικές. Τα μέτρα θα έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν χρόνιες στρεβλώσεις, καθώς είναι παντελώς αδικαιολόγητο να είναι οι τιμές στην Ελλάδα υψηλότερες από το εξωτερικό”.

Mάλλον θα πρέπει να τρέμει ο καπιταλισμός και οι πολυεθνικές. Τουλάχιστο μέχρι να τελειώσει το δελτίο ειδήσεων όπου υπάρχει μια είδηση που μπορεί να εξηγεί την καθυστερημένη ριζοσπαστικοποίηση του Μητσοτάκη -τουλάχιστο σε επίπεδο δηλώσεων: Ένα ποσοστό 71% δεν είναι ικανοποιημένοι από το έργο της κυβέρνησης.