Κινάλ: Συνέδριο οπερέτα και διασυρμός της Φώφης από τον Τίμερμανς

Του Γ. Λακόπουλου

Δεν έχουν προηγούμενο όσα συνέβησαν στη σύναξη των πρώην του ΠΑΣΟΚ που ονομάσθηκε συνέδριο -και μόνο αυτό δεν ήταν. Τα μόνα ενδιαφέροντα περιστατικά ήταν όσα έγιναν στο παρασκήνιο και απέληξαν σε πλήρη διασυρμό της Φώφης Γεννηματά από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν και υποψήφιο των ευρωσοσιαλιστών Φρανς Τίμερμανς.

Ο Ολλανδός πολιτικός δεν ήλθε στην Αθήνα για να στηρίξει τη Φώφη στο συνέδριο της, αλλά στα πλαίσια της προεκλογικής καμπάνιας του για την προεδρία της Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα αυτός ο σχεδιασμός περιλάμβανε συνάντηση πρωτίστως με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Παρεμπιπτόντως απεδέχθη να μιλήσει για σε μια …πολιτιστική εκδήλωση για τον Ανδρέα Παπανδρέου- και όχι στο συνέδριο του Κινάλ.

Ωστόσο τις προηγούμενες ημέρες από το περιβάλλον της Γεννηματά διέδιδαν ότι ο Τίμερμανς έρχεται για το συνέδριο και με πρόθεση να αναδείξει τη σχέση του με τη Φώφη και τις διαφωνίες του με τη κυβέρνηση.

Οι πληροφορίες αυτές ενόχλησαν ιδιαίτερα τον αντιπρόεδρο και πριν φτάσει στην Αθήνα φρόντισε να γίνουν γνωστές οι απόψεις του, από τις οποίες προέκυπτε ότι δεν έχει καμία πολιτική σχέση με τη Γεννηματά.

Με πολύ καθαρό τρόπο με συνέντευξή του στα ΝΕΑ τάσσεται υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, προσβλέπει στην κοινή πορεία του με τον Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα τάσσεται ρητά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Και στις δυο περιπτώσεις η καταδίκη της συμπεριφοράς Γεννηματά είναι εμφανής και διατυπώνεται κατηγορηματικά. Κάποιες από τις διατυπώσεις του είναι έως και περιφρονητικές για την επικεφαλής του Κινάλ. “Κατανοώ τη θέση της, αλλά η Ενωτική Αριστερά είναι μία από τις ομάδες με τις οποίες βλέπω δυνατότητα συνεργασίας”.

Η συνέχεια δόθηκε με τις ευτελείς παρεμβάσεις συνεργατών της επικεφαλής του Κινάλ. Ως την Κυριακή, δεύτερη μέρα του συνεδρίου, είτε αγνοούσαν είτε θεωρούσαν ότι θα αποτρέψουν τη συνάντηση του Τίμερμανς με τον Αλέξη Τσίπρα -που είναι και το ουσιαστικό στοιχείο της παρουσίας του υποψήφιου των Ευρωσοσιαλιστών στην Αθήνα.

Όταν το κατάλαβαν ότι αυτή η επίσκεψη το Μέγαρο Μαξίμου ήταν ο κύριος λόγος της παρουσίας του στην Αθήνα εξετράπησαν σε μεθοδεύσεις για να φανεί ότι ο Τίμερμανς συναντάται με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως …αντιπρόεδρος της Κομισιόν και όχι ως υποψήφιος των Ευρωσοσιαλιστών. Δηλαδή είναι μια τυπική συνάντηση χωρίς πολιτικό ενδιαφέρον.

Όταν αυτές οι ενέργειες έγιναν γνωστές στους συνεργάτες του Τίμερμανς, δεν έκρυψε τη δυσφορία του- όπως δεν τη κρύβει και ο Ούντο Μπούλμαν – και φυσικά δεν άλλαξε το πρόγραμμα επειδή δεν βόλευε τη Φώφη.

Όσοι έχουν γνώση όσων έγιναν παρασκηνιακά δεν θυμούνται να έχει διασυρθεί έτσι στο παρελθόν άλλος αρχηγός κόμματος από κοινοτικό αξιωματούχο.

Κατά τα λοιπά ο ίδιος μικρομεγαλισμός που οδήγησε τη Φώφη Γεννηματά να εκτεθεί απέναντι στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν την οδήγησε και στην παράσταση που έδωσε στο συνέδριό της.

Αυτή τη φορά στις μεγαλοστομίες συμπεριέλαβε και υποκριτικούς ύμνους για τον Ανδρέα Παπανδρέου το κόμμα του οποίου διέλυσε, ενώ διέγραψε και την πολιτική παρακαταθήκη του συμπορευόμενη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη: από τη απλή αναλογική μέχρι τις Πρέσπες και την παπαγαλία της ρητορικής του απέναντι στην κυβέρνηση και τον Τσίπρα.

Το σκηνικό του συνεδρίου -που δεν είχε αξιόλογη δημοσιότητα- ήταν οπερετικό. Οι πρωταγωνιστές εμφανίσθηκαν ο καθένας το μονόπρακτό του. Πλην της Φώφης ο Βενιζέλος θυμήθηκε πως “η Ελιά που φυτέψαμε πριν τις ευρωεκλογές του 2014 και απέδωσε καρπούς”, όταν όλοι μαζί πήραν στις ευρωεκλογές 30% λιγότερο από το προηγούμενο ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και οι “καρποί” ήταν το 4% που πήρε ο ίδιος στη συνέχεια.

Ο Σημίτης παρουσίασε μια αντι -ΣΥΡΙΖΑ έκθεση ιδεών και ο Γ. Παπανδρέου λειτούργησε με την πρακτική που συνηθίζουν οι δυναστείες: εμφάνισε στην εκδήλωση και την επόμενη γενιά των Παπανδρέου.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο ήταν το… τρολάρισμα του Κ. Σκανδαλίδη στη Γεννηματά που είδε “τον γίγαντα να ξυπνάει”: “Φτάνει να μη φύγουμε από δω και ξανακοιμηθούμε”.