Ο Μητσοτάκης βλέπει τον εαυτό του σαν… Βενιζέλο και θέλει να “κάνει τη χώρα αγνώριστη”!

Του Γ. Λακόπουλου

«Κύριε, όχι μ’ αυτούς. Ας γίνει αλλιώς το θέλημά Σου»

Γ. Σεφέρης

« Κάθε φορά που ανατρέχω σε αυτές τις σελίδες, η ανάγνωση μετατρέπεται και σε μια προσωπική αναστοχαστική άσκηση. Γιατί η εγγύτητα της οικογενειακής παράδοσης συνυπάρχει με την απόσταση που υπαγορεύουν οι σπουδές μου στην Ιστορία. Και διότι το βάρος της ευθύνης που φέρω ως πρωθυπουργός δοκιμάζεται στο δέος που μοιράζεται ο κάθε Έλληνας για τον Ελευθέριο Βενιζέλο»

 Κυριάκος Μητσοτάκης στην « Καθημερινή».

Τι ήταν πάλι το άρθρο για τον Ελευθέριο Βενιζέλο ,με την υπογραφή του Πρωθυπουργού; Εμφανίσθηκε με  αφορμή την έκδοσή του βιβλίου του  σπουδαίου Νικόλαου Παπαδάκη “Ελευθέριος Βενιζέλος – Ο άνθρωπος, ο ηγέτης». Και μας άφησε άναυδους- για πολλούς λόγους.

Στο επίσημο βιογραφικό του  Μητσοτάκη αναφέρεται ότι σπούδασε “κοινωνικές επιστήμες στο Harvard”,  «συνέχισε τις σπουδές του στο Stanford, στον τομέα των διεθνών οικονομικών σχέσεων και τις ολοκλήρωσε στο Harvard Business School στον τομέα της διοίκησης επιχειρήσεων».

 Για σπουδές στην Ιστορία δεν αναφέρεται κάτι και δεν μπορεί να εννοεί ,τη  διατριβή του για την «αμερικανική εξωτερική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.». 

Αυτό είναι το λιγότερο.

Τι ακριβώς σημαίνει η απόπειρα να συνδεθούν οι  δυο εποχές και συνεπώς και συνεπώς και οι  πρωταγωνιστές τους;  Πώς  προκύπτει ότι βρίσκεται μπροστά ίδια στα διλήμματα που βρέθηκε ο Μεγάλος Κρητικός  και οπότε οφείλει να  δώσει και ίδιες λύσεις;

Δεδομένου ότι ο Εθνάρχης  διπλασίασε το εθνικό χώρο, ο ίδιος τι ανάλογο προτίθεται να πράξει για να του μοιάσει;

Θα μπορούσε να είναι ερωτήματα για να περνάμε την ώρα μας. Αλλά δεν είναι. Προκύπτουν από ένα κείμενο του  ανθρώπου που κυβερνάει χώρα. Και αντί να δει πως θα λύσει τα προβλήματα που υποσχέθηκε  ότι θα λύσει για να εκλεγεί, αυτό-παραλληλίζεται με τον μεγαλύτερο Έλληνα Πολιτικό των δυο τελευταίων αιώνων.

Ο Βενιζέλος πράγματι είπε: “Θα σπρώξωμεν την Ελλάδα εις τον δρόμον της προόδου. Και θα την καταστήσωμεν αγνώριστον». Αλλά τι συμπέρασμα να βγάλουμε για τον  σημερινό πρωθυπουργο όταν λεει: 

«Αυτή  μπορεί  να είναι και η πιο βαριά κληρονομιά του. Το χρέος να κάνουμε τη «χώρα αγνώριστη» σε σχέση με το αρνητικό παρελθόν. Χρέος που αναλάβαμε και θα δικαιώσουμε» .

 Τι εννοεί ότι θα κάνει κι αυτός  τη χώρα «αγνώριστη». Την ίδια Ελλάδα κυβέρνησε  Βενιζέλος , την ίδια κυβερνάει ο ίδιος;

Από μόνο του το άρθρο Μητσοτάκη έχει μια αντίφαση ειδικά σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική: : αναφέρει ότι θέλει να κάνει ό,τι έκανε   ο Βενιζέλος ως …επικεφαλής της αντίπαλης παράταξης.  Του αλλάζει πολιτικό στρατόπεδο, ή είναι ο ίδιος επικεφαλής λάθος κόμματος;

Διαβασμένος ο διευθυντής της Καθημερινής Αλέξης Παπαχελάς είχε σημειώσει στην  παρουσίαση του βιβλίου:” Αν πριν από 60-70 χρόνια κάποιος έλεγε πως η “Καθημερινή” θα έβγαζε τη βιογραφία του Βενιζέλου, θα ακουγόταν παράδοξο». Υπενθυμίζοντας πόσο σφοδρός πολέμιος του Κρητικού πολιτικού υπήρξε ο ιδρυτής της εφημερίδας Γεώργιος Βλάχος

Μπορεί ο  Κυριάκος να  νομίζει ότι ο Βενιζέλος είναι πρόγονος της ΝΔ και της Δεξιάς της οποίας ηγείται;  Εξηγείται ο  αρχηγός της  ιστορικά αντίπαλης παράταξης που ήταν απέναντί στον Βενιζέλο να υπόσχεται ότι θα  «δικαιώσει τον Βενιζέλο» και στο κόμμα του να τον ακούνε απαθείς;

Είναι το δεύτερο κρούσμα με τα τη Θεσσαλονίκη που παρέλειψε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, χάριν του Βενιζέλου. Αν μη τι άλλο, αυτό  σημαίνει ιστορική καταδίκη της παράταξης που  τον εχει επικεφαλής σήμερα. Μπερδεμένα πράγματα.  Και με τους Κωνσταντινικούς  και με τους Βενιζελικούς;

Στην παρουσίαση του βιβλίου προ ημέρων ο  ιστορικός Γιώργος Μαυρογορδάτος ανέφερε για τον  Βενιζέλο:  «ήταν ένας προικισμένος υπεράνθρωπος» με τον όρο του Μαξ Βέμπερ, «με ικανότητες απρόσιτες στον μέσο άνθρωπο» «είχε εντονότατη και αυτά βεβαίως ηταν τα στοιχεία που του επέτρεψαν να διεθνή παρουσία, πρωτοστάτησε στις πιο καίριες διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα «

Βλέπει , εκτος από τις  ιστορικές συνθήκες και αναλογίες με τον εαυτό του ο πρωθυπουργός;  Κάπως έτσι   το θέτει :

«Ο Βενιζέλος απέδειξε ότι ένα μικρό κράτος, ακόμη και σε δύσκολες εποχές, έχει το περιθώριο να διαμορφώνει το μέλλον του, αν μένει πιστό σε αρχές που έχουν δικαιωθεί ιστορικά: Ισχυρές συμμαχίες στο εξωτερικό και ανάπτυξη στο εσωτερικό. Ατομική ελευθερία με κοινωνική πρόνοια. Επιλογές επίκαιρες και για τη σημερινή Ελλάδα. Και αξίες που παρέλαβε και προβάλλει στον 21ο αιώνα η Νέα Δημοκρατία.»

 Βάλε το χέρι σου Μεγαλοδύναμε. Και μετά λέει ότι σπούδασε και Ιστορία.

ΥΓ: Οι πραγματικοί ιστορικοί μάλλον θα μειδιούν με τον τρόπο που δείχνει να κατανοεί  το  συγκεκριμένο άρθρο, την περίοδο Βενιζέλου, αλλά και τον ίδιο τον Εθνάρχη- όπως και το βιβλίο του  Ν. Παπαδάκη.