Ο τουρκικός αναθεωρητισμός εμπόδιο στον διάλογο

Του Χάρη Τσιόκα*

Με αφορμή τις δηλώσεις αντιπαράθεσης των Υπ Εξ Δένδια – Τσαβούσογλου αποκαλύφθηκε για μια μια ακόμη φορά το εύρος της τουρκικής προκλητικότητας και της προσπάθειας της να οδηγήσει τη χώρα σ ένα αναθεωρητικό διάλογο.   Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο  επισημαίνεται πως πάντα  έχει σημασία να προετοιμάζεται και προσδιορίζεται τόσο ο σκοπός κάθε επίσκεψης όσο και στη συνέχεια η αποτίμηση των αποτελεσμάτων.

Γεγονός που αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση όμως το συγκεκριμένο περιστατικό επαναφέρει σε δραματικούς τόνους ποσό διαχρονικά επίκαιρο είναι το αίτημα να καθίσταται πολύπλευρα συμφωνημένη και διακριτή η Εθνική στρατηγική. Γιατί αυτό συγκροτεί ενημερωμένο και αρραγές λαϊκό και πολιτικό μέτωπο.

Αδιαμφισβήτητα η αντίδραση στις προκλητικές Τουρκικές  δηλώσεις του ΥΠΕΞ κ Δένδια ήταν ακαριαία γι’ αυτό και χαιρετίστηκε ως θετικό γεγονός εθνικής αποφασιστικότητας από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο. Τα γεγονότα όμως δεν εξελίσσονται τυχαία. Συμβαίνουν σε μια περίοδο πυκνών διεργασιών και ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή όπου εμπλέκονται δυνάμεις του πολυπολικού κόσμου και περιφερειακές αντίστοιχα. Αναζητούν ρόλους, χώρους και πλεονεκτήματα στον σύγχρονο καταμερισμό.

 Γι’ αυτό το λόγο η εξωτερική πολιτική της χώρας ούτε μπορεί ούτε πρέπει να πέφτει θύμα στιγμιαίων ή «θυμικών» με αποδέκτες μόνο τα εσωτερικά ακροατήρια των χωρών. Αντίθετα η εθνική στρατηγική πρέπει αταλάντευτα να έχει τις στοχεύσεις της  παρακολουθώντας ερμηνεύοντας και παρεμβαίνοντας ενεργά στις διεργασίες . Με ξεκάθαρους στόχους την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και την ανάδειξη της χώρας ως παράγοντα φιλίας ειρήνης και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

 Άρα τίθεται και πάλι επί τάπητος το θέμα να αλλάξει στάση και να επαναφέρει η κυβέρνηση το πλαίσιο συνδιαμόρφωσης της Εθνικής στρατηγικής με πολυδιάστατες πρωτοβουλίες εφαρμογής της. Και αυτό με την σειρά του αποτελεί ικανή βάση για να αποτρέπει τον τουρκικό αναθεωρητισμό και να προσδιορίζει με σαφήνεια τα θέματα που μπορεί με ειρηνικό τρόπο και διάλογο να βρουν οριστική λύση στα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα .(υφαλοκρηπίδα -ΑΟΖ-Κυπριακό ).

Η Ελλάδα επιθυμεί τον διάλογο και τη ειρηνική επίλυση υπαρκτών διαφορών. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο πρέπει η κυβέρνηση  να καταστήσει σαφές πως τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην Τουρκία δεν πρέπει οδηγήσουν σε παρερμηνείες ότι  με τα θέματα που έθιξαν οι αναθεωρητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου ανοίγει η ατζέντα για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης και μάλιστα μέσω διεθνούς(!!?..)  διάσκεψης.   

Μένει λοιπόν να διευκρινισθεί στην πράξη ότι η συγκεκριμένη -πολύπλευρα αποδεκτή- στάση του κ Δένδια είναι ενταγμένη στο σταθερό πλαίσιο της Εθνικής στρατηγικής της χώρας  και δεν αποτελεί μια εκατέρωθεν οριοθέτηση απόψεων προκειμένου ο διάλογος να προσλάβει αναθεωρητικό χαρακτηριστικά με αλλά δικαιοδοτικά όργανα.

*
Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ