Πώς η Φώφη θα διαλύσει το ΠΑΣΟΚ, αφού εξαπάτησε τους οπαδούς του

Του Γ. Λακόπουλου

Αιωνία του η μνήμη. Το ΠΑΣΟΚ, το ιστορικό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου μετράει μέρες. Η  Φώφη Γεννηματά, που εξελέγη το 2015 πρόεδρός του για να το ανασυντάξει, ήταν εξ αρχής στο κόλπο της διάλυσης του, όπως αποδεικνύεται τώρα.

Το όνομα του ΠΑΣΟΚ τα σύμβολα, η Διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη, η ιδεολογία του και μαζί η ιστορία του και οι αναφορές στον ιδρυτή του θα ενταφιαστούν, από τους δυο γόνους: την Γεννηματά και τον Γ. Παπανδρέου σε συνεργασία με τον  αποτυχόντα στο ρόλο του πολιτικού  Σταύρο Θεοδωράκη και υπό τις επευφημίες των  ΜΜΕ της διαπλοκής που  φροντίζουν να περάσει η εξουσία στα χέρια της Οικογένειας Μητσοτάκη.

Στη θέση του ΠΑΣΟΚ θα μπει ένα ερμαφρόδιτο και ελεγχόμενο σχήμα, χωρίς ριζοσπαστική ιδεολογία και χωρίς προοδευτικό πολιτικό προσανατολισμό με αποστολή, πρώτον, να κόψει ό,τι μπορεί από τον Αλέξη Τσίπρα προεκλογικά και, δεύτερον, να συμπράξει με τη ΝΔ για να σχηματίσει κυβέρνηση μετεκλογικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν καταφέρει να πάρει τη πρώτη θέση.

Στη συνέχεια θα αρχίσει η …αποκατάσταση των ταλαιπωρημένων από τον  ΣΥΡΙΖΑ μιντιαρχών και των «νταβατζήδων» που χάνουν από την επιβολή της νομιμότητας τα προνόμια που τους επέτρεπαν να λεηλατούν το δημόσιο χρήμα, με τη χειραγώγηση κομμάτων και πολιτικών. Η επιχείρηση για επιστροφή στην εποχή της σήψης θα έχει και την υπογραφή αυτού μορφώματος για το οποίο προτείνεται το όνομα «Κίνημα Αλλαγής».

Δεν υπάρχει τίποτε πιο παραπλανητικό από αυτόν τον τίτλο. Ούτε για κίνημα πρόκειται, ούτε καμία αλλαγή θα υπηρετήσει. Αντίθετα θα στρατευθεί δίπλα στον Μητσοτάκη υπέρ των μεγάλων συμφερόντων. Η Φώφη Γεννηματά  έχει ήδη προνομιακές σχέσεις με επιχειρηματίες και μετείχε εξ αρχής στο σχεδιασμό της διάλυσης του ΠΑΣΟΚ.

Μετά την καταψήφιση της απλής  αναλογικής και τη συμφωνία  κάτω από τραπέζι με τον διασπαστή Γ. Παπανδρέου, αφού κατάργησε τα όργανά του, εξαπάτησε του πολίτες που πήγαν στη κάλπη υποσχόμενη ότι «δεν θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ». Υπέκλεψε την ψήφο τους δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει ως έχει και θα εξελιχθεί σε κεντρικό άξονα ενός πολυμετοχικού εκλογικού σχήματος.

Το κόλπο με το δημοψήφισμα

Η διάλυση όμως ήταν προαποφασισμένη μαζί με τον τρόπο που θα την εμφανίσουν ως αναπόφευκτη για να ξεπεραστεί το εμπόδιο ότι η Γεννηματά δεν έχει δικαίωμα για τέτοιες αποφάσεις. Αντί να μεταφέρουν τη ευθύνη στα μέλη του ΠΑΣΟΚ -που μπορούν να κρίνουν αν θα συνεχίσει το Κίνημα ή αν θα αυτοδιαλυθεί, με προφανές ότι θα επιλέξουν το πρώτο- θα οργανώσουν… δημοψήφισμα, στο οποίο θα μετάσχει όποιος θέλει,  προεξοφλώντας την  επιλογή της διάλυσης.

Ο καθένας θα μπορεί να έχει γνώμη αν θα διαλυθεί ένα κόμμα και όχι τα μέλη του που το υπηρετούν και το στηρίζουν για δεκαετίες. Χωρίς ούτε καν συνέδριο.

Ο Κ. Λαλιώτης φέρεται να έχει αποδεχθεί αυτή την επιλογή, ενδεχομένως πιστεύοντας ότι θα προκριθεί η επανίδρυση.

Αυτές οι εξωφρενικές αποφάσεις εκτός από την ευλογία του Κ. Σημίτη, έχουν τη συγκατάθεση και άλλων στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εντελώς τυχοδιωκτικά και ξεδιάντροπα παίρνουν μέρος στην επιχείρηση διάλυση του κόμματος που τους ανέδειξε και τους κάλυψε παρότι το εξέθεσαν πολλές φορές. Μαζί τους και διάφορα σούργελα που είχαν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ αφού απέσπασαν ό,τι μπορούσαν και τώρα επανεμφανίζονται σαν τη αλεπού στο παζάρι.

Στην επόμενη φάση προφανώς θα πάρουν μέρος και στην επιχείρηση ιστορικής αποκαθήλωσης του Ανδρέα Παπανδρέου, ώστε να φανεί ότι οι μεγάλες προσωπικότητες της μεταπολιτευτικής περιόδου ήταν ο Σημίτης και ο… Κ. Μητσοτάκης- του οποίου ο γιος εργάζεται για την παράλληλη αποκαθήλωση ρου Καραμανλισμού.

Αν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί θα είναι η μεγαλύτερη ιστορική παραχάραξη της σύγχρονης ιστορίας. Αλλά ταυτόχρονα θα είναι και βαρύτατη προσβολή για τους απλούς ανθρωπους που πίστεψαν στο ΠΑΣΟΚ και παρέμειναν στις γραμμές του μέχρι σήμερα για να το χρησιμοποιούν πρόσωπα κατώτερα του ρόλου για να κάνουν καριέρα παρά τις εμφανείς ελλείψεις τους.

Συνιστά επίσης παραβίαση του μηνύματος που έστειλε η πρόσφατη κινητοποίηση της κομματικής βάσης του ΠΑΣΟΚ που πήγε την κάλπη για να απομονώσει -όπως και έκανε- όσους είχαν κάνει σημαία τη διάλυση του ΠΑΣΟΚ.

Μόλις αποκαλυφθεί ότι η βασική εργολάβος της διάλυσης ήταν η ίδια η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσουν, εφόσον βρεθούν στελέχη που θα σηκώσουν ψηλά τη σημαία του Κινήματος και θα αρνηθούν να αποφασίζει για την τύχη του ο αρχηγός ενός άλλου κόμματος -που διαλύεται-  και πολύ περισσότερο να χρησιμοποιούν την αντιδεξιά ψήφο τους υπέρ της ΝΔ.