Πώς ο “Κουταλιανός” έγινε πρόεδρος όχι μόνο υπό προθεσμία, αλλά και υπό επιτροπεία: το συνέδριο δεν εμπιστεύεται τον Κασσελάκη και αποφάσισε να λειτουργήσει Εκτελεστικό Γραφείο ως τις εκλογές που… τελικά θα γίνουν αργότερα

Του Νίκου Λακόπουλου

Όποιος προσπαθήσει να καταλάβει τι συνέβη στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα βγάλει εύκολα συμπέρασμα, αλλά το γεγονός είναι πως δεν θα γίνουν εκλογές για νέο πρόεδρο -ως τις ευρωεκλογές τουλάχιστο.

Αγαπητέ Στέφανε στην πρώτη σου ομιλία είπες βρείτε ‘μου αντίπαλο και πάμε’. Αν το ανακαλέσεις σταματάμε εδώ” είπε η Όλγρα Γεροβασίλη. “Σήκωσα το γάντι που πέταξες, εσύ το πέταξες, τώρα αν θέλεις εκλογές σε δέκα μέρες κάντες μόνος σου και να δούμε τι θα πάρεις”.

Η φράση αυτή θεωρήθηκε από την πλευρά Κασσελάκη ως απόσυρση της υποψηφιότητάς της, αλλά η ίδια θα πει μετά πως ποτέ δεν την απέσυρε. Οι εκλογές δηλαδή αναβλήθηκαν, δεν ματαιώθηκαν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε πει “αν αποσύρεις την υποψηφιότητά σου δεν έχω ανάγκη να πάω σε εκλογές». Τελικά όμως φαίνεται πως δεν ήθελε να πάει σε εκλογές -που ο ίδιος προκάλεσε- και η πρότασή του για άμεση προσφυγή σε εκλογές δεν μπήκε στο συνέδριο και υπερψηφίστηκε η πρόταση που κατέθεσαν οι Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Παππάς και Γιώργος Τσίπρας για αναβολή τους.

Αν ο Κασσελάκης ήθελε εκλογές για “καθαρές λύσεις” θα μπορούσε να τις προκαλέσει με την παραίτησή του.

«Παιδιά αρκετά. Έπεσαν οι μάσκες. Δεν πάμε σε εκλογές» δήλωσε ο Στέφανος Κασσελάκης απευθυνόμενος πράγματι σε… παιδιά.

Πηγές της Όλγας Γεροβασίλη σημειώνουν πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν άφησε να μπει η δική του πρόταση στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν ήθελε να γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές.

Ο Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε πως «ο Κασσελάκης σας έλεγα ότι από χθες βάζει αυτούς που τον στηρίζουν να μαζεύουν υπογραφές. Και σήμερα αποδείχθηκε. Δεν ήθελε να δοκιμαστεί, να περάσει η πρόταση των εκλογών. Τέτοιου είδους συνδικαλιστικές πρακτικές στο συνέδριο ενός κόμματος μάλλον το προσβάλλουν”.

Η παρατήρησή του πως η πρόταση δεν είχε πλειοψηφία κάνει τα πράγματα πιο τραγελαφικά για ένα συνέδριο παιδική χαρά με τρία στρατόπεδα και δυο υποψήφιους προέδρους που μάλλον με ανακούφιση αποδέχτηκαν την πρόταση Φάμελλου – Παππά- Γ. Τσίπρα -αν και δεν την διάβασαν προσεκτικά.

Η “εμπιστοσύνη” στον Πρόεδρο και το Εκτελεστικό Γραφείο

Δε χρειάζεται νέα εκλογή προέδρου. Το συνέδριο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη του στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη, να πάμε ενωμένοι στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες με πρώτη αυτή των ευρωεκλογών” λέει η πρόταση.

Αλλά αν και η πλευρά Κασσελάκη διαβάζει μέχρι εδώ η πρόταση έχει και συνέχεια:

“Μς συντροφικότητα, συλλογικότητα και με εργαλείο τις θέσεις και τις αποφάσεις του τέταρτου συνεδρίου ανασυγκροτούμε το εκτελεστικό γραφείο με τακτική λειτουργία για την ενίσχυση της πολιτικής μας δράσης, το οποίο εξουσιοδοτούμε και να επεξεργαστεί προτάσεις για την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού του κόμματος μας».

Η Δώρα Αυγέρη διαβάζει εδώ πως “πρόεδρο έχουμε, δεν χρειάζονται εκλογές -πάμε με εντολή να τα αλλάξουμε όλα”.

Η Όλγα Γεροβασίλη διέψευσε ότι απέσυρε την υποψηφιότητά της. «Η πρόταση μου για εκλογές σε έναν μήνα δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία. Δεν την απέσυρα».

Ο Στέφανος Κασσελάκης αφού αναρωτήθηκε “πώς θα μπορούσα να μείνω πρόεδρος μέχρι τις εκλογές με αυτές τις συνθήκες” αφού “θα είμαι “πρόεδρος υπό προθεσμία” αποδεχόμενος την απόφαση για μη εκλογές μάλλον ξέχασε πως λίγα λεπτά πριν είχε πει “μπήκα ολόκληρος στο Συνέδριο πώς μπορώ να βγω κομμένος κομματάκια;”.

Ο “βρείτε μου αντίπαλο” κέρδισε τις εκλογές αρχικά με 47% και στη συνέχεια με 56%, αλλά δεν κατάφερε να γίνει αποδεκτός από το υπόλοιπο 44%. Στο συνέδριο -παρωδία με μη εκλεγμένους συνέδρους διαπίστωσε πως πλέον απευθύνεται στο ένα τρίτο κόμματος και κινδυνεύει να χάσει την προεδρία -αν πάει σε εκλογές.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά τις ευρωεκλογές καθώς έχει δηλώσει πως θέλει να τα “αλλάξει όλα”, όνομα, λογότυπο, καταστατικό και όργανα και να επανιδρύσει το κόμμα.

Η Ιφιγένεια και ο… Αγαμέμνονας

Το “εγώ δεν θα γίνω Ιφιγένεια» που είπε θέτει το ερώτημα ποιος θα είναι ο Αγαμέμνονας σε ένα κόμμα που βουλιάζει και στο οποίο ο πρόεδρος είπε πως “υπάρχουν λειτουργικά και δομικά προβλήματα”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει σχέδιο μετάλλαξης και μετατροπής του ΣΥΡΙΖΑ σε προσωποπαγές κόμμα με όρους πολιτικού φεουδαρχισμού και στο συνέδριο -από μη εκλεγμένους συνέδρους- εμφανίστηκε ένα πλήθος από χειροκροτητές -με γιουχαϊσματα στους αντιπάλους.

Ο νέος πρόεδρος που μόλις απέλυσε από συνεργάτη της κοινοβουλευτικής ομάδας τον Δημήτρη Τεμπονέρα και έκανε εκκαθαρίσεις στα κομματικά μέσα ενημέρωσης ήταν σαφής με τον λαϊκισμό της “αδιαμεσολάβητης σχέσης”:

“Θα δώσω (εγώ) φωνή σε όλα τα μέλη του κόμματος για να κάνω (εγώ) ένα κόμμα για τα μέλη. Αυτό ήταν το μήνυμά μου από την αρχή» λέει ο Στέφανος Κασσελάκης και μιλάει “για την εσωκομματική επιρροή του καθενός σε ένα κόμμα που αποδείχτηκε μη κυβερνητικό”.

Αν τα ποσοστά του κόμματος είναι κάτω από αυτά που έκαναν το κόμμα “μη κυβερνητικό” ο Κασσελάκης ως αδύναμος πρόεδρος υπό επιτροπεία δεν θα μπορεί να είναι καν πρόεδρος και θα οδηγηθεί σε εκλογές -που θα χάσει.

Το να αλλάξει ένα κόμμα όνομα και λογότυπο είναι λογικό όταν ο ίδιος ο ιδρυτής του ανακοίνωσε το τέλος του, αλλά το να ρωτά ο νέος πρόεδρος τα μέλη του αν θέλει να ανήκει στην Αριστερά ή την Κεντροαριστερά -αν και το ερώτημα έχει απαντηθεί- δείχνει προς ένα κόμμα χωρίς ταυτότητα και ιδεολογία.

Όπως εξελίσσονται τα πράγματα αν δεν έλθει το τέλος της ηγεσίας του Κασσελάκη, θα έρθει το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ και οι εκλογές για πρόεδρο αναβλήθηκαν για μετά τις ευρωεκλογές.

Αυτό είναι το μήνυμα με το λιτό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα με το οποίο πήρε θέση για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τις εξελίξεις:

“Ό,τι είχα να πω το είπα στη δήλωσή μου. Κανένα άλλο σχόλιο, όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα».