Δημ. Αβραμόπουλος: “Το κυβερνοέγκλημα απειλεί την παγκόσμια τάξη”

Συνέντευξη στο CNN

 

Ζούμε σε μια παγκόσμια κοινωνία που εξαρτάται από το Διαδίκτυο. Πριν δυο χρόνια, πήραμε την πρωτοβουλία να δημιουργήσουμε το Ευρωπαϊκό Διαδικτυακό Φόρουμ. Σκοπός μας είναι να καταπολεμήσουμε την τρομοκρατία στο Διαδίκτυο. Στο μεταξύ είχαμε τις κυβερνοεπιθέσεις, ενώ οι εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες σε όλες τις χώρες επηρεάζονται σημαντικά από το κυβερνοέγκλημα. Έχει έρθει η ώρα να κινητοποιηθεί η παγκόσμια κοινότητα για να προστατεύσουμε τις δημοκρατίες μας, τα πολιτικά συστήματα και τις αξίες μας.

Πρέπει να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών του Διαδικτύου, των κυβερνήσεων και των διεθνών οργανισμών. Τα όσα συμβαίνουν έχουν φέρει το ζήτημα στην κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας. Οι δημοκρατίες μας, οι θεμελιώδεις αξίες μας, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το παγκόσμιο μεταπολεμικό σύστημα, θα βρεθούν σε κίνδυνο αν δεν αντιδράσουμε.

Καταβάλλουμε προσπάθειες να φέρουμε στο ίδιο τραπέζι όλα τα Κράτη Μέλη και να τα θέσουμε ενώπιον των ευθυνών τους. Την αρμοδιότητα στον τομέα αυτόν δεν την έχει η Επιτροπή αλλά τα Κράτη Μέλη. Βρισκόμαστε όμως όλοι αντιμέτωποι με την ίδια απειλή.

Θα ήθελα να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Είμαστε όλοι μέλη της κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας. Όταν οι προκάτοχοι των σημερινών κυβερνήσεων αποφάσιζαν να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια γνώριζαν ότι έπρεπε να προσαρμοστούν και να σεβασθούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες έχει θεμελιωθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Παρά τις διαφορές, αυτό που προσπαθεί η Επιτροπή αυτή τη στιγμή είναι να αναλάβουν όλα μαζί τα Κράτη Μέλη τις ευθύνες τους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, κάτι που δεν είναι εύκολο.

Αυτή τη στιγμή το κυβερνοέγκλημα είναι ένα εργαλείο γεωπολιτικής στρατηγικής που απειλεί την παγκόσμια τάξη. Δεν αφορά μόνο στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες. Είναι η ώρα να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Η Επιτροπή τα τελευταία δυο χρόνια καταβάλλει πολύ σημαντικές προσπάθειες. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ έχουμε μέχρι στιγμής πολύ θετικά αποτελέσματα. Το 90% του διαδικτυακού τρομοκρατικού περιεχομένου αφαιρείται. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετική συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με τις μεγάλες εταιρείες του Διαδικτύου, ενώ έχουμε προσκαλέσει όλες τις άλλες μικρότερες εταιρείες να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αυτή.

Σε ό,τι αφορά την κυβερνοάσφαλεια, έχει έρθει η στιγμή να συζητηθεί το ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Την Τετάρτη θα συζητήσουμε, εδώ στη Νέα Υόρκη, τα ζητήματα αυτά με τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν, την Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας κα Μέι και τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας κ. Τζεντιλόνι.

Συνέντευξη με τον δημοσιογράφο Richard Quest, Νέα Υόρκη 18/9/2016