Το παιχνίδι με τον χρόνο: Περιμένοντας τη Λίστα «Νο 3» κάποιος θέλει να χαθούν τα ίχνη των παρακολουθήσεων

Του Νίκου Λακόπουλου

Mετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και λίγο πριν τις επόμενες που έχει προαναγγείλει ο Κώστας Βαξεβάνης ο Πρωθυπουργός έκανε μια θριαμβευτική εμφάνιση στην Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του -έχοντας αποφύγει δυο φορές να πάει στην Βουλή να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα.

Το παρατεταμένο χειροκρότημα των στελεχών του δεν εμπόδισε κάποιους να δουν πως έλειπαν από το ακροατήριο οι Καραμανλής, Σαμαράς και Μεϊμαράκης που σημαίνει πως το χειροκρότημα θα είναι το ίδιο ΄ή περισσότερο παρατεταμένο στον επόμενο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας που μπορεί να έχει προβάλλει ήδη πίσω από τον αγχωμένο Μητσοτάκη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει “τελειώσει” και όσοι ανησυχούν για το μέλλον του κόμματος του δίνουν χρόνο για να διευθετήσει ορισμένα θέματα όπως είναι οι υποκλοπές που τον απειλούν με την βεβαιότητα πως αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα βρεθεί μπροστά σε ένα Ειδικό Δικαστήριο.

Η αποκάλυψη πως η κυβέρνηση αγόρασε το Predator -εφτά εκατομμύρια- δεν έγινε από τον Βαξεβάνη και ο δικηγόρος του δήλωσε πως υπάρχουν τρεις μάρτυρες να καταθέσουν αν μπουν σε καθεστώς προστασίας. Που σημαίνει πως αυτό κάποτε θα συμβεί και το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει ο σημερινός Πρωθυπουργός είναι χρόνο.

Χρόνο που του παρέχει ο Νίκος Δένδιας, που τον καλύπτει απολύτως η διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι θα χυθεί άπλετο φως». Χρόνο που του παρέχει η ελληνική Δικαιοσύνη που δεν διαβάζει πάντα εφημερίδες και δεν έχει καλέσει π.χ. τον Γρηγόρη Δημητριάδη για κατάθεση.

Χρόνο που θα του δώσει το νέο νομοσχέδιο για την ΕΥΠ που η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση -λες και δεν έχει πάρει ήδη τις αποφάσεις της: έχοντας καταστρέψει ήδη αρχεία η κυβέρνηση φροντίζει να μην ανοίξουν τα επόμενα -τουλάχιστο για τρία χρόνια.

Το νομοσχέδιο δεν επαναφέρει σε ισχύ τη διάταξη που κατάργησε και μάλιστα αναδρομικά για την δυνατότητα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου, αλλά προβλέπει σχετικό αίτημα να μπορεί να διατυπωθεί τρία χρόνια μετά από τη λήξη της παρακολούθησης».

Το νομοσχέδιο “τελειώνει” την ΑΔΑΕ

Το νομοσχέδιο βγάζει από την μέση και την ενοχλητική ανεξάρτητη αρχή που ενώ η κυβέρνηση αρνιόταν πως γίνονται παρακολουθήσεις είχε τη φαεινή ιδέα να επισκεφθεί τα γραφεία της Wind όπου έμαθε πως παρακολουθείται ο Νίκος Ανδρουλάκης -από την ΕΥΠ.

Τώρα πια η τελική απόφαση θα είναι ζήτημα τριμελούς επιτροπής στην οποία θα συμμετέχει ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας. Η όποια απόφασή τους θα λαμβάνεται χωρίς χρήση πρακτικών και χωρίς να φαίνεται η μειοψηφούσα άποψη, αν υπάρχει. Αν η επιτροπή αποφασίσει αρνητικά, τότε ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να επαναλάβει την αίτηση μετά από ένα χρόνο.

Πρόκειται για περιθωριοποίηση μιας πράγματι ανεξάρτητης αρχής που στην έκθεση πεπραγμένων για το 2021, περιγράφει πώς γίνονταν οι παρακολουθήσεις, πώς εκτινάχθηκαν οι «νόμιμες» παρακολουθήσεις και πώς η απαγόρευση γνωστοποίησης της παρακολούθησης για με τον «μανδύα» της εθνικής ασφάλειας είναι ασύμβατη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στο μεταξύ ο Κώστας Βαξεβάνης προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις την ερχόμενη Κυριακή που φανερώνουν ότι «το σύστημα Μητσοτάκη είχε απλώσει καλώδια σε όλο το φάσμα της θεσμικής εξουσίας στην Ελλάδα».

«Ό,τι κρατικός θεσμός υπάρχει, ήταν υπό παρακολούθηση. Το καθεστώς εκβίαζε ακόμη και με ροζ σκάνδαλα» είπε στο Κontra. «Την Κυριακή θα πάρει άλλη τροπή το σκάνδαλο υποκλοπών καθώς θα χρειαστεί να απαντήσει σε ένα βασικό ερώτημα που του τίθεται μέρες, ο κύριος Μητσοτάκης».

Πιθανόν το πρόσωπο των ημερών -που δεν έχει μιλήσει- είναι ο υπουργός που βρισκόταν υπό παρακολούθηση ενώ ήταν αρμόδιος και διαβίβαζε εντολές στην ΕΥΠ για υποκλοπές. για τον οποίο θα γράφει φιλοκυβερνητική εφημερίδα:

“Αν οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν, το όνομα αυτού του υπουργού Επικρατείας θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στο βιβλίο Γκίνες. Διότι ο ίδιος ο υπουργός που «παρακολουθούσε» κατόπιν επιθυμιών άνωθεν πρόσωπα, ο ίδιος αυτός υπουργός παρακολουθείτο -σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα»- από το κακόβουλο λογισμικό Predator».

Τα χειροκροτήματα και η κάθαρση

Πίσω από τα χειροκροτήματα στις ομιλίες του Μητσοτάκη υπάρχει μια άλλη πραγματικότητα στη Νέα Δημοκρατία που δημιουργεί ερωτηματικά για το αν θα φτάσουμε χωρίς πολιτικές εξελίξεις στις εκλογές και μάλιστα στο τέλος της τετραετίας.

Όπως γράφει στην Εστία ο Μιχάλης Κοττάκης:

“Δεν είναι δυνατόν δημοσιογράφος να ρωτά προσφάτως έναν εκ των κορυφαίων υπουργών που είναι στη λίστα που δημοσιεύτηκε αν το τηλέφωνό του παρακολουθείτο και αν το έστειλε για έλεγχο και εκείνος να απαντά «Δεν θέλω να ξέρω. Διότι, αν μάθω, θα γίνει κακό». Δεν είναι δυνατόν δημοσιογράφος να επισκέπτεται προσφάτως κορυφαίο υπουργό το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα στο πολιτικό του γραφείο και εκείνος να απομακρύνει τα κινητά τηλέφωνα και να ανοίγει τον ήχο της τηλεόρασης στη διαπασών για να μην μπορεί να υποκλαπεί ήχος μέσα στον χώρο.

Δεν είναι δυνατόν πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, που είχε προ καιρού εκφραστεί σε ιδιωτική συζήτηση με δημοσιογράφο αρνητικά για στέλεχος του Μαξίμου, να τον καλεί την επομένη στο κινητό τηλέφωνο και να του πλέκει ύμνους για το ίδιο πρόσωπο με τη διευκρίνιση «for the record»!

Ολα αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν. Δεν μπορεί να πάει η Ν.Δ. όμηρος αυτής της ιστορίας στις εκλογές. Δεν μπορεί να επικρέμαται πάνω της η βαριά σκιά ότι παρακολουθούσε τους υπουργούς της και κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας. Και στο παρελθόν πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και όλο το υπουργικό συμβούλιο έπεσαν θύματα παρακολουθήσεων υποκλοπών, αλλά από ξένες δυνάμεις. Οχι από την ίδια του την παράταξη. Οπως λοιπόν είπε κάποιος από τα Ανώγεια το καλοκαίρι και έσπευσαν να του επιτεθούν κάποιοι με non paper, μια λέξη αρκεί: κάθαρση!”.