Ένας ηγεμόνας που κυβερνά με νεύματα: ο Μητσοτάκης δεν θέλει αντιπολίτευση στη Βουλή, το κόμμα και την Αυτοδιοίκηση

Του Νίκου Λακόπουλου

Με την καρατόμηση Μηταράκη και Πατούλη ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες βδομάδες μετά τη νίκη του στις εκλογές στέλνει ένα μήνυμα στην Νέα Δημοκρατία πως αυτός είναι ο Ηγεμόνας που δεν χρειάζεται πια να κρατάει ισορροπίες.

Με ένα νεύμα, μια “ενόχληση” για ζητήματα που δεν αφορούν την πολιτική, αλλά τη δεοντολογία, ο Πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε ως Κυβερνήτης που αποκεφαλίζει στελέχη του με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να χρειάζεται να ενημερώσει καν τα κομματικά όργανα που έχει καταργήσει.

«Η ενόχληση του Πρωθυπουργού ήταν δικαιολογημένη. Δεν μπορεί όμως για ένα λάθος, το οποίο αναγνώρισε και ζήτησε συγγνώμη ο κ. Πατούλης να τεθούν σε κίνδυνο όσα επιτεύχθηκαν και η επόμενη μέρα της Περιφέρειας Αττικής».

Ο Περιφερειάρχης Αττικής με αυτή την δήλωση “κύκλων” του επιχείρησε να ψελλίσει μια διαμαρτυρία, ένα εκβιασμό που μπορεί να ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και το Μαξίμου άρχισε να ψάχνει άλλο υποψήφιο περιφερειάρχη.

Ένας δήμαρχος δεν δέχτηκε, αλλά ένας πιστός στρατιώτης που είχε καρατομηθεί αδιαμαρτύρητα στο παρελθόν δέχθηκε να μπει πάλι στη φωτιά για ένα στόχο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε ως ανάγκη να συνεργάζονται οι περιφέρειες με την κυβέρνηση.

Δεν φτάνει δηλαδή οι περιφερειάχες να προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά πρέπει να είναι πιστοί στον αρχηγό της -που δεν θα ανεχθεί “λάθη” όπως είναι ένας χορός ή να πάει ένας υπουργός για δυο μέρες- διακοπές χωρίς να το εγκρίνει ο Πρωθυπουργός -αν και φαίνεται πως το είχε εγκρίνει.

Αποκεφαλισμοί για παραδειγματισμό

Οι υπουργοί και οι υφυπουργοί θα σκεφτούν πολύ πλέον την παραμικρή κίνηση που αφορά όχι την πολιτική, αλλά τη συμπεριφορά τους και το μήνυμα αφορά όλη την κυβέρνηση με την μέθοδο του παραδειγματισμού.

Ο Γιώργος Πατούλης δεν σκέφτηκε και πολύ και ανακοίνωσε  την απόφασή να μην διεκδικήσει εκ νέου την Περιφέρεια Αττικής, αλλά να στηρίξει τον Νίκο Χαρδαλιά στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Η είδηση εδώ -ενώ γραφόταν πως θα ιδρύσει κόμμα- δεν είναι η υποταγή, αλλά πόσο γρήγορα εκδηλώθηκε από έναν έντρομο -και… παρακολουθούμενο- Πατούλη που δεν ανήκε στην πρωθυπουργική αρμοδιότητα ως επικεφαλής της μεγαλύτερης και αυτοδιοικούμενης περιφέρειας της χώρας.

Ο Νότης Μηταράκης είχε δεχθεί ειρωνείες από τον Πρωθυπουργό για την ιδέα του για έφιππη αστυνομία όταν σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Σκάι είπε: «Σκέφτηκα, για την έφιππη αστυνομία, ότι με αυτή τη ζέστη ίσως πρέπει να ζητήσω… καμήλες από τους φίλους μου στη Σαουδική Αραβία και στον Κόλπο”.

Θέλουμε ανθρώπους συνεργάσιμους

Στο μεταξύ κι άλλοι περιφερειάρχες χάνουν την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας καθώς δεν είναι όσο θάπρεπε υποταχτικοί σε ένα πρωθυπουργό που δεν κρύβει το σχέδιό του για απόλυτο έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης:

“Δεν το έχω κρύψει, το είπα και πριν από λίγες ημέρες όταν βρέθηκα στη Μυτιλήνη, ότι θέλουμε να δώσουμε κομματικό χρώμα στις περιφερειακές εκλογές. Οχι για να βάψουμε και πάλι τον χάρτη γαλάζιο, αλλά για έναν πολύ απλό και πρακτικό λόγο: θέλουμε ανθρώπους οι οποίοι να συμμερίζονται το όραμά μας, με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε καλά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει αντιπολίτευση στην τοπική αυτοδιοίκηση και δεν έχει εσωκομματική αντιπολίτευση. Ως πρωθυπουργός ασκεί πλέον δικαιώματα να αλλάζει υπουργούς σαν τα πουκάμισα με τη μέθοδο “φύγε εσύ, έλα εσύ” έχοντας μετατρέψει το κόμμα σε οικογενειακή επιχείρηση.

Κάποιοι ενοχλητικοί απομακρύνθηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα και στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές απομακρύονται όσοι μπορεί να ήταν νεοδημοκράτες, αλλά δεν ήταν όσο πρέπει Μητσοτακικοί.

Ήδη από την πρώτη τετραετία η κυβέρνηση δεν ήταν τόσο κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, όσο κυβέρνηση Μητσοτάκη -που όμως κρατούσε κάποιες εσωκομματικές ισορροπίες -που -όπως ο ίδιος είπε- δεν χρειάζεται να κρατά πλέον.

Ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι παντοδύναμος, αλλά είναι ανασφαλής ώστε να οργανώνει ουσιαστικά εκκαθαρίσεις στελεχών στην κυβέρνηση και το κόμμα. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι το επόμενο θύμα κι αν θα αντιδράσει με τον τρόπο που αντέδρασε ο κ. Πατούλης που θυμίζει τις δίκες του Στάλιν:

“Η ενόχληση του Πρωθυπουργού ήταν δικαιολογημένη”. Το θύμα ομολογεί πως έκανε λάθος και αξίζει την τιμωρία του. Αν περνούσε μάλιστα από δίκη πιθανόν να ομολογούσε πως… συνάντησε τον Τρότσκι σε ένα ξενοδοχείο που δεν υπήρχε.

Η λεπτομέρεια είναι όταν ο Πρωθυπουργός “ενοχλείται” από την συμπεριφορά ενός Περιφερειάρχη που αποσύρεται από τις εκλογές μοιάζει πιο πολύ με Σουλτάνο που κυβερνά με νεύματα -χωρίς να χρειάζεται καν να μιλήσει ή να εξηγήσει τις αποφάσεις Του.