Κατακαημένε Καμμένε, τι σε περιμένει!

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣΛίγοι το πρόσεξαν : στις προγραμματικές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συμπεριέλαβε μια αναφορά το μέτωπο των ‘προοδευτικών δυνάμεων ‘ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, στο οποίο επιθυμεί να πρωταγωνιστήσει . Άσχετο δείχνει. Θα ήταν όντως, αν δεν υπήρχαν δύο άλλα στοιχεία που το καθιστούν σχετικό και ενδιαφέρον.

Πρώτον, οι άνθρωποι του Τσίπρα στην Ευρώπη βάζουν λυτούς και δεμένους να τους δεχθούν οι Σοσιαλιστές στους κόλπους τους, προς μεγάλη λύπη των εγχώριων Πασόκων που θεωρούν, παρά το χάλι τους, ότι έχουν την αποκλειστικότητα στην αντιπροσώπευση της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Δεύτερον, οι άνθρωποι του Τσίπρα πάντα άρχισαν να ψιθυρίζουν από εδώ και από εκεί ότι η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ είναι πλέον βάρος. Δεν αναφέρονται μόνο στις περιπτώσεις Χαϊκάλη, Δημ. Καμμένου και Νικολόπουλου, αλλά και στον επικεφαλής του κόμματος, στη ρητορική και στις εμμονές του. Σαν αυτή που τον οδήγησε να τιμήσει με κάθε επισημότητα τους… Σαλαμινομάχους. Και μετά λέμε για τον Μιχαλολιάκο και τις Θερμοπύλες..

Αυτά τα δύο δένουν μεταξύ τους καθόσον οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές κοπανάνε συνέχεια στους Συριζαίους ότι η σύμπραξη με τους ΑΝΕΛ είναι απαράδεκτη, λόγω της ποιότητας του προσωπικού και των θέσεων που έχει πάρει κατά καιρούς αυτό το κόμμα. Και αφού τα λένε δημόσια αντιλαμβάνεται κανείς τι λένε κατ’ ιδίαν.

Αν τα συνυπολογίσουμε όλα αυτά προκύπτει ότι η σύμπραξη Τσίπρα -Καμμένου βαίνει προς το τέλος της. Παρά τους θερμούς εναγκαλισμούς της εκλογικής βραδιάς, ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί σκιά στο προφίλ του η ‘έντιμη συνεργασία ‘ με τον Καμμένο και βάζει μπροστά την αποσυγκόληση. Του είναι άλλωστε απαραίτητη για τους ευρωπαϊκούς σχεδιασμούς του. Και όταν βάζει μπροστά κάτι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τα υπόλοιπα περιττεύουν. Ρωτείστε τον Αλέκο Αλαβάνο, τον Κουβέλη, ή τον Λαφαζάνη.

Με τους Καμμένους δίπλα του, στην Ευρώπη οι πόρτες των προοδευτικών δυνάμεων με τις οποίες επιδιώκει πλέον να συμπορευτεί θα είναι κλειστές. Το ενδεχόμενο να τους πείσει ότι και οι ΑΝΕΛ προοδευτικό κόμμα είναι δείχνει λίγο χλωμό.

Ενδεχομένως αυτό το διαζύγιο θα πάρει καιρό και δεν θα είναι απαραίτητα βελούδινο. Η εξέλιξή του θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο ο Τσίπρας θα αντικαταστήσει στη Βουλή την υποστήριξη που του προσφέρει η συρρικνωθείσα κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Αυτό θα είναι ένα άλλο θρίλερ. Θα προσπαθήσει να αποσπάσει βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και από το Ποτάμι, ή ακόμη και από τον Λεβέντη; Ή απλώς θα αντικαταστήσει τους ΑΝΕΛ με ένα από τα τρία κόμματα και με ποιο;

Η ουσία είναι ότι αυξάνονται οι ενδείξεις ότι κάποιο πρωί ο Πάνος Καμμένος θα ξυπνήσει και δεν θα έχει το υπουργείο του. Ασκώντας το προνόμιό του ο Πρωθυπουργός απλώς δεν θα τον συμπεριλάβει στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο- αυτό που προανήγγειλε σε έξι μήνες – και προφανώς δεν θα βγαίνει ούτε στο τηλέφωνο.  Ότι δεν θα μετέχει ο αρχηγός του κόμματος δεν σημαίνει φυσικά ότι θα αποκλειστούν σώνει και καλά και ένα, δύο άλλα πρόσωπα- ας μην πούμε ακόμη ονόματα. Εκτός αν ο Πάνος προλάβει και δαγκώσει πρώτος.

Συμπέρασμα: Οι μεγάλες αγάπες και οι ‘ έντιμες συνεργασίες’ έχουν συχνά το ίδιο άχαρο τέλος. ‘Δεν άκουσα, ορίστε ,συγνώμη κύριε ποιος είστε’ που τραγουδούσε και μια λαϊκή αοιδός. Τι θα κάνει ο Καμμένος στην περίπτωση που ο ‘ Αλέξης με τον οποίο θα είμαστε πάντα πάντα μαζί’, τον στείλει στα αζήτητα είναι μια άλλη υπόθεση. Ο Νικολόπουλος πάντως το βρήκε: σκέφτεται να επιστρέψει στη ΝΔ.