Σε κάθε κρίση κάποιοι τελικά κερδίζουν

Γράφει ο Χρήστος Γκίμτσας

Συνθήκες Κορωναϊού και οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν με βάση τα στοιχεία  του Μαρτίου 2020 της τράπεζας της Ελλάδας.
Βλέπετε, η ανασφάλεια της εποχής, ανάγκασε  πολίτες και επιχειρήσεις  να καταθέσουν το κομπόδεμα που περίσσευε,  στην ασφάλεια των τραπεζών , αποφεύγοντας κατανάλωση και επενδύσεις, γιατί ποιός ξέρει τι μέρες θα ξημέρωναν.
Τα επιτόκια των καταθέσεων, σας είναι γνωστά. Σχεδόν μηδενικά. Τα επιτόκια  χορηγήσεων , αλμυρά για την εποχή μας. Τζάμπα κέρδος δηλαδή για τις τράπεζες.

Όσοι κατάλαβαν που φυσάει ο άνεμος και μπήκαν νωρίς στο εμπόριο και την παραγωγή ειδών προστασίας από τον ιό, (μάσκες, ειδικές μπλούζες , αντισηπτικά, σαπούνια), έφαγαν και τρώνε με χρυσά κουτάλια, ας είναι καλά οι άνθρωποι.

Ο τζίρος των  πολυκαταστημάτων ηλεκτρονικών αυξήθηκε κατακόρυφα. Σχεδόν 300%.

Η ανάγκη για να αντιμετωπισθεί η αναγκαστική κλεισούρα  των ημερών,  οδήγησε πολλούς από εμάς στην αγορά νέων τηλεοράσεων, τάμπλετς, βιντεοπαιχνίδια και διάφορα  τέτοια καλούδια. Μετά την κρίση  τα περισσότερα από αυτά θα καταλήξουν στα άχρηστα, να είστε βέβαιοι.  Από το ηλεκτρονικό εμπόριο όμως κάποιοι “παντελόνιασαν” αρκετά.

Στις ΗΠΑ με την πρώτη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων, δημιουργήθηκαν ουρές  έξω από τα οπλοπωλεία  προς μεγάλη ικανοποίηση της Remington  και της Smith & Wesson. Μην με ρωτάτε όμως. Δεν γνωρίζω αν ο Conid-19,  εξοντώνεται με εξάσφαιρο.

Στην εμπορία των πετρελαιοειδών, εκεί να δείτε τι έγινε. Επειδή έπεσε κατακόρυφα η κατανάλωση των καυσίμων ,  και χαρήκαμε και εμείς επιτέλους με τις χαμηλές τιμές στα βενζινάδικα,  οι εταιρείες παραγωγής, δεν έχουν που να αποθηκεύσουν το περίσσευμα.  Η λύση όμως βρέθηκε από τους εφοπλιστές,  που διέθεσαν τα τάνκερ τους για να παρκάρουν  οι πετρελαϊκές εταιρείες το πλεόνασμα. Τα κέρδη των  εφοπλιστών για αυτή την ‘’εξυπηρέτηση’’ , τεράστια. Μην ανησυχείτε όμως.   Μετά το πέρας της πανδημίας και την αποκατάσταση της αγοράς των καυσίμων , το κόστος της κρίσης θα μετακυληθεί στο φιατάκι μας και στο ρεζερβουάρ του.

Θα σας είναι γνωστό ότι η έρευνα και η παράγωγή φαρμάκων και εμβολίων  είναι κυρίων υπόθεση ιδιωτικών φαρμακευτικών και ερευνητικών εταιρειών . Αυτές τις ημέρες οι κρατικές επιχορηγήσεις  σ΄ αυτές  και  σε όλο τον κόσμο είναι  υψηλές προκειμένου να προωθηθεί η παραγωγή αντιικών φαρμάκων και εμβολίων. Ηδη υπάρχουν στα σκαριά πάνω από πενήντα υποψήφια εμβόλια και μέσα ένα αγώνα δρόμου, κυκλοφόρησαν  αρκετά φάρμακα εναντίον του Κορωναιού,  χωρίς όμως σοβαρά αποτελέσματα.

Φανταστείτε τα κέρδη  των ήδη επιχορηγούμενων  εταιρειών  που θα καταφέρουν  να  δώσουν λύση στο πρόβλημα της πανδημίας, και που θα φτάσει η μετοχή τους στην  Wall Street.

Η παγκοσμιοποίηση και απελευθέρωση της αγοράς από την εποχή της Θάτσερ και του Ρήγκαν , οδήγησε  σε όλο τον κόσμο, στην συρρίκνωση  του κράτους πρόνοιας υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας . Το ίδιο έγινε και  στην υγεία με αποτέλεσμα τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ιδιωτικά  ασφαλιστικά συστήματα, να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο,  σε βάρος των δημοσίων υπηρεσιών.

Στις συνθήκες όμως της Κορωναϊκής κρίσης, ο ιδιωτικός  τομέας της υγείας, κάνει το κορόιδο και στέλνει το κόστος  της πανδημίας, στα κρατικά συστήματα υγείας. Τα τελευταία όταν δεν έχουν την δυνατότητα κάλυψης των αναγκών, αναγκάζονται να νοικιάζουν και να αγοράζουν  πανάκριβα , υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα.

Τέλος, σε κάθε μορφή κρίσης,  όπως σε τρομοκρατίες, σεισμούς, πολέμους  επιδημίες, καλή ώρα,  αλλά και σε κατασκευασμένες κρίσεις, γιατί υπάρχουν και τέτοιες, ο μεγάλος κερδισμένος είναι η Εξουσία.

 Είναι γνωστό πως σε κάθε μορφή αστάθμητης  κοινωνικής κατάστασης που εμπεριέχει ανασφάλεια και φόβο, οι άνθρωποι προσφεύγουν στην αγκαλιά της Εξουσίας για προστασία. Η τελευταία συχνά το εκμεταλλεύεται, και μαζί  με  τα μέτρα που  βοηθούν στο ξεπέρασμα της όποιας κρίσης, ενσωματώνει πολλές φορές σ’ αυτά,  στοιχεία   χειραγώγησης, στέρησης  προσωπικής επικοινωνίας, απομόνωσης,  περιορισμό ελευθεριών και ενημέρωσης , όπως και κατάργηση συνδικαλιστικών κατακτήσεων. Ο απομονωμένος και τρομοκρατημένος  άνθρωπος , είναι διαχειρίσιμος και αποδέχεται εύκολα  πολιτικές αυθαιρεσίες που ενισχύουν την δύναμη της Εξουσίας,  αποδυναμώνοντας  συγχρόνως  στις ‘’φιλελεύθερες’’ κοινωνίες,  τους λαούς από δικαιώματα και ελευθερίες. Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις, μην ξαφνιάζεστε γιατί οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι.

Ακόμα και η δική μας κυβέρνηση που  με την εφαρμογή των κατάλληλων, είναι αλήθεια, κοινωνικών και υγειονομικών μέτρων, κατάφερε να περιορίσει  την δράση του  Covid- 19 στην χώρα, και  ενεργώντας ανάλογα μέσα από τα ΜΜΕ, προσπαθεί αυτοδιαφημιζόμενη, να κεφαλαιοποιήσει την επιτυχία της πολιτικής της, και να την μετατρέψει  σε κέρδος μπροστά στο εκλογικό ταμείο.

[email protected]