Το τέλος της ηγεμονίας Μητσοτάκη, η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ και η νέα κρίση του πολιτικού συστήματος: εννέα στους δέκα πολίτες δεν εμπιστεύονται τα κόμματα

Του Νίκου Λακόπουλου

«Στις ευρωεκλογές δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για αδράνεια, αποχή ή εφησυχασμό, ούτε για ανέξοδες διαμαρτυρίες, κάθε λανθασμένη επιλογή στην κάλπη στοιχίζει, ενώ ακόμη και μία ψήφος που εκπορεύεται από το θυμικό ενδέχεται να γίνει μπούμερανγκ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας έκανε σαφές πως εκλαμβάνει τις ευρωεκλογές ως εθνικές εκλογές και “κάθε σκιά που θα μπορούσε να προκύψει από τις κάλπες μπορεί να θολώσει και να αμφισβητήσει την πορεία της χώρας, διαταράσσοντας όσα θεωρούμε δεδομένα και να ανοίξει κερκόπορτα σε νέες περιπέτειες”.

Στο μεταξύ μια νέα δημοσκόπηση MRB για το OPEN δείχνει πως η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε κατά 8,9% και η Νέα Δημοκρατία από το 36% βρέθηκε απότομα στο 31% πράγμα που σημαίνει πως αν το κόμμα του Μητσοτάκη βρεθεί κάτω από 30% και ο ΣΥΡΙΖΑ πλησιάσει το 20% θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ βάδιζε σταθερά προς την τέταρτη θέση, έχοντας παραχωρήσει στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τη δεύτερη όταν η δημοσκόπηση της ΜΡΒ δείχνει πως όχι μόνο βρίσκεται στη δεύτερη, αλλά εμφανίζει ποσοστό που φτάνει το 16% -ποσοστό που θα θεωρηθεί νίκη από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Φεβρουάριο ήταν 24,8% ενώ σήμερα η διαφορά είναι 15,9% με ένα μυστηριώδη τρόπο που φωτίζει μια άλλη δημοσκόπηση: Το 45% από εκείνους που δηλώνουν στις μετρήσεις ότι ψηφίζουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προέρχεται από τον «καναπέ» και το 18% είχε ψηφίσει κατά το παρελθόν αντισυστημικά κόμματα γράφει το K-Report.

Ο Στέφανος Κασσελάκης πράγματι οδήγησε τον ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο της απώλειας και της διάσπασης, αλλά-ώ του θαύματος!- ένα άλλο κόμμα είναι εδώ -με σαφές αλλαγές σε βασικές θέσεις- και νέα φυσιογνωμία, κοινωνική του σύνθεση και ψηφοφόρους.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που επικαλείται το K-Report το 45% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ προέρχεται από τον «καναπέ» και το τόξο του παραλόγου, το 10% δεν είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές, άλλο ένα 10% είχαν ψηφίσει λευκό και άκυρο και ένα 18% είχαν ψηφίσει «αντισυστημικά κόμματα» απ΄ όλο το πολιτικό φάσμα- και από την ακροδεξιά!

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ μόνο το 55% όσων τον ψήφισαν τον Ιούνιο του 2023 προτίθενται να τον ψηφίσουν και τώρα, ενώ το άθροισμα των ψήφων του ΣΥΡΙΖΑ (16%) και της “Νέας Αριστεράς” (3,8%) υπερβαίνει τα ποσοστά όχι μόνο των τελευταίων εκλογών (17,8%), αλλά και των προτελευταίων (20%).

Η φωτογένεια του Κασσελάκη

Φαίνεται πως το life style, το Τικ Τοκ και η φωτογένεια του Κασσελάκη αποδίδουν καρπούς και ο ΣΥΡΙΖΑ αποσπά ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ένα άλλο κοινό ενισχύει το κόμμα του Κασσελάκη που πολλές δημοσκοπήσεις έδειχναν στο 8,8% -να απειλείται από το κόμμα του Βελόπουλου και το ΚΚΕ.

Η μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνει χώρο για ένα κόμμα στα αριστερά του, απειλεί τον Ανδρουλάκη που θάχει προβλήματα αν βρεθεί στην τρίτη θέση, αλλά δημιουργεί και νέα προβλήματα στο εσωτερικό του.

“Δεν έχει πρόβλημα προφανώς ο Στέφανος Κασσελάκης, το αντίθετο μάλιστα, να δημοσιοποιεί ως θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ρηξικέλευθες προσωπικές του θέσεις. Το κάνει συστηματικά. Και ενώ ορκίζεται στη συλλογικότητα, το κάνει χωρίς να υποκύπτει στην ανάγκη και τη βάσανο των συλλογικών οργάνων.

Με ταχύτητα και ευελιξία πρωτόγνωρη για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο οποίο υπήρχε η -κακή;- συνήθεια οι σημαντικές αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από συνεδριάσεις της Κ.E., της Γραμματείας, του Πολιτικού Κέντρου ή του Εκτελεστικού Γραφείου” γράφει -στην Αυγή- ο Θανάσης Καρτερός.

“Προφανώς ζούμε μια μεγάλη ανατροπή στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθεστώς προεδρικής πολυπραγμοσύνης και συλλογικής σιωπής ή εκ των υστέρων συναίνεσης. Που θα παράγει, κατά τον πρόεδρο, εκρηκτικές εξελίξεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πάει για δεύτερο κόμμα, αλλά για τη μεγάλη ανατροπή. Ως τότε, σιωπή…”.

Η επανεμφάνιση του Κανένα

Όπως είναι γνωστό ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ανακοινώσει συνέδριο επανίδρυσης για τον Σεπτέμβριο, ενώ πολλοί περιμένουν τις ευρωεκλογές για να εκδηλώσουν την δυσαρέσκεια τους για την αλλαγή της φυσιογνωμίας του κόμματος.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης χρησιμοποιεί την τακτική Τράμπ. Την έχει ξεπατικώσει από τις ΗΠΑ. Λέει βαρύγδουπα πράγματα για να προσελκύσει την προσοχή των ΜΜΕ. Ο Τράμπ τις προάλλες δημοσίευσε μια φωτογραφία μοντάζ με τον Μπάιντεν σιδεροδέσμιο σε ένα φορτηγό. Αυτά που κάνει δεν έχουν καμία σχέση με την πορεία της Αριστεράς. Ούτε σε επίπεδο ρητορικής, ούτε σε επίπεδο προτάσεων», θα πει ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κατέβει στις εκλογές με τη “Νέα Αριστερά”.

«Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται σε ένα κοινό πιο συντηρητικό, διαφορετικό από αυτό της Αριστεράς, λίγο οργισμένο, ίσως απολίτικο ή με μικρό ενδιαφέρον για την πολιτική. Σε αυτό το κοινό είναι αλήθεια ότι έχει προσβάσεις”.

Οι ευρωεκλογές που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει προσωπικά θα κρίνουν το πείραμα Κασσελάκη, την ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας, την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη στο ΠΑΣΟΚ και την ύπαρξη της ΄Νέας Αριστεράς”.

Το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, η άνοδος της ‘Ελληνικής Λύσης”, αλλά η εκτίναξη της “Φωνής Λογικής” -της Λατινοπούλου είναι τα ζητούμενα στα μετόπισθεν όπου εντυπωσιάζει η δημοφιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα που ξεπερνά τον Μητσοτάκη.

Για πρώτη φορά ο Κανένας ξεπερνά σε…. καταλληλότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη που βλέπει κομμάτια των ψηφοφόρων του να τον εγκαταλείπουν προς όλες τις κατευθύνσεις. Μια δημοσκόπηση της Public Issue δείχνει πως μόνο το 9% εμπιστεύεται τα κόμματα.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί αν σε ένα σύστημα που κυριαρχεί ένα κόμμα αυτό το κόμμα χάσει την ηγεμονία του -χωρίς ένα άλλο να πάρει τη θέση του. Με άλλα λόγια τι θα σημαίνει για την Ελλάδα μια νέα πολιτική κρίση.