Γ. Μαυρωτάς: “Δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για την Συμφωνία”

Δεν υπάρχουν «υπόγειες συμφωνίες» με την ΝΔ – «Θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν θα τεθεί». “Εξ αρχής το Ποτάμι είδε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού έχει περισσότερα θετικά και είπε ότι θα επιδιώξει κοινή στάση των βουλευτών του, χωρίς επιβολή κομματικής πειθαρχίας αλλά με συζήτηση εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας” είπε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς μιλώντας Στο Κόκκινο.

«Το είχαμε πει από την αρχή, η Συμφωνία των Πρεσπών ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης και συμβιβασμού, έχει θετικά και αρνητικά … τα θετικά ήταν περισσότερα κατά την γνώμη μας, θεωρούσαμε ότι έπρεπε να κάνουμε αυτό το βήμα και να γυρίσουμε σελίδα … με βάση την Συμφωνία των Πρεσπών … έχει επαρκείς πρόνοιες για όλα τα ζητήματα, τους αλυτρωτισμούς, τους αναθεωρητισμούς, την ιστορική παραχάραξη, το απαραβίαστο των συνόρων. Γράφονται ρητά στη Συμφωνία, στα άρθρα 3, 4, 5, 6 και 7», είπε ο κ. Μαυρωτάς.

Ωστόσο, συνέχισε, «η θετική μας προδιάθεση δοκιμάζεται όταν από την πλευρά των Σκοπίων γίνονται δηλώσεις που φεύγουν από το πνεύμα της Συμφωνίας και τίθεται θέμα ερμηνείας … αν διαβάζοντάς την καταλαβαίνουμε τα ίδια πράγματα. Το πιο ενοχλητικό ήταν όταν ο κ. Ζάεφ μίλησε για “αιγαιάτες” Μακεδόνες, πράγμα που μπορεί να ενέχει ψήγματα αλυτρωτισμού. Στην Συμφωνία ρητά εκφράζεται ότι δεν δίνεται έδαφος σε τέτοια πράγματα, αλλά όταν υπάρχουν στην ρητορική, μας προβληματίζει. Γι’ αυτό ζητήσαμε και γραπτές δεσμεύσεις, μετά βέβαια την τρίτη ψηφοφορία στα Σκόπια».

Για τα σενάρια περί «φλερτ» του Ποταμιού με τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μαυρωτάς εκτίμησε ότι «αυτά ξεκαθαρίστηκαν χτες με τον καλύτερο τρόπο» σε εκδήλωση στην οποία παρευρίσκοντο τόσο ο Στ. Θεοδωράκης όσο και ο Κ. Μητσοτάκης. «Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχουν “υπόγειες” συμφωνίες, το Ποτάμι χωρίς να ετεροπροσδιορίζεται θα προχωρήσει με βάση την δική του άποψη, χωρίς να βάζει στη ζυγαριά αν θα είναι πιο κοντά στον έναν ή τον άλλον. Έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι το τέλος».

Αναφερόμενος σε πρόσφατες διαφοροποιήσεις στελεχών του Ποταμιού, ο κ. Μαυρωτάς διευκρίνισε ότι «ούτε ο Γ. Αμυράς ούτε ο Σπ. Δανέλλης δεν έχουν βγει “εκτός πλαισίου”» των αποφάσεων του κομματος και του τελευταίου συνεδρίου του. «Όταν είσαι ένα κόμμα στο “κέντρο” … είναι φυσικό κάποιοι βουλευτές να “βλέπουν” πιο πολύ από την μία πλευρά, κάποιοι από την άλλη, προς έναν χώρο “συμμαχικό”».

«Το Ποτάμι στηρίζοντας την δική του ατζέντα, τις επτά προτεραιότητες που έθεσε το συνέδριο (πόλεμος στο πελατειακό κράτος, Παιδεία, η μικρομεσαία τάξη ως μοχλός ανάπτυξης, τα δικαιώματα, η ευρωπαϊκή προοπτική, κτλ.), δίνει ένα πολύ διακριτό στίγμα που μας διαφοροποιεί και από την Νέα Δημοκρατία και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ (το ΠΑΣΟΚ). Με βάση αυτά πρέπει να κατεβούμε αυτόνομα στις επόμενες εκλογές και ο κόσμος θα μας δείξει εμπιστοσύνη. Αυτά τα τέσσερα χρόνια στην Βουλή δεν τον έχουμε διαψεύσει», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν θα τεθεί»

Όσον αφορά τις κρίσιμες ψηφοφορίες στην ελληνική Βουλή για την Συμφωνία των Πρεσπών και την στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του Ποταμιού, ο κ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι «έχουμε πει γενικά, από τον Ιούνιο-Ιούλιο που ήρθε το κείμενο της Συμφωνίας, ότι σε αυτό το συγκεκριμένο θέμα θα προσπαθήσουμε να έχουμε μία κοινή στάση. Ακριβώς επειδή έχει ο καθένας τις ευαισθησίες του, θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν θα τεθεί. Έχουμε μπροστά καιρό να συζητήσουμε στην κοινοβουλευτική ομάδα, να καταλήξουμε σε μία όσο το δυνατόν πιο ενιαία στάση».

«Είμαστε στο “κέντρο”, το προοδευτικό, φιλελεύθερο κέντρο … έχουμε διεπιφάνειες και προς τις δύο μεριές. Θα κάνουμε τις προσπάθειες για ενιαία στάση. Δεν πιστεύω ότι “θολώνει το στίγμα” όταν η βασική άποψη είναι προς την μία πλευρά, αν υπάρχουν 1-2 επιφυλάξεις ή διαφορετικές απόψεις. Η κομματική πειθαρχία υπάρχει περισσότερο για θέματα που έχουν να κάνουν με ψήφο εμπιστοσύνης, προϋπολογισμούς, θέματα μείζονα στην κοινοβουλευτική τάξη», κατέληξε.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΓΗ