Λαβωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Μελέτη Ρεντούμη

Το συνέδριο του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τελείωσε, όμως σίγουρα τόσο τα μέλη και τα κομματικά στελέχη, όσο και οι απλοί πολίτες που ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στην πολιτική, θα το θυμούνται για πολύ καιρό.

Ενώ όλοι περίμεναν αρχικά να είναι ένα συνέδριο θέσεων, αρχών και σύνθεσης απόψεων με στόχο της αναζήτηση μίας αποτελεσματικής στρατηγικής εν όψει και των ευρωεκλογών, τελικά το συγκεκριμένο συνέδριο αποτέλεσε μία ατελείωτη σύγκρουση και αντιπαράθεση των κορυφαίων και όχι μόνο στελεχών του κόμματος και μάλιστα με προοπτική διενέργειας εσωκομματικών εκλογών για πρόεδρο, με υποψήφιους τον Στέφανο Κασσελάκη και την Όλγα Γεροβασίλη.

Από μόνη της η προσπάθεια αυτή να προσκληθούν για μία ακόμη φορά τα μέλη να ψηφίσουν για πρόεδρο μέσα σε λίγους μήνες και μάλιστα αναζητώντας τελευταία στιγμή κάποιον υποψήφιο απέναντι στο νυν πρόεδρο, φανερώνει την έλλειψη στρατηγικής και επιχειρημάτων από την πλευρά του κόμματος, αλλά και την ένδεια στελεχών, από την άποψη ότι επιστρατεύθηκε ένα στέλεχος από την παλαιά φρουρά χωρίς να έχει ανακοινώσει προηγουμένως ηγετικές φιλοδοξίες, με στόχο απλά μία μερίδα στελεχών να επιχειρήσουν να αφαιρέσουν την προεδρία από τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά και την πρόσφατη παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, για την απουσία λευκής επιταγής σε οποιονδήποτε πρόεδρο του κόμματος.

Τελικά λίγο πριν το πέρας του συνεδρίου υπήρξε μία συμβιβαστική πρόταση να μην υπάρξουν σε αυτή την φάση εσωκομματικές εκλογές, με πρωτοβουλία των Φάμελλου, Παππά και Γ.Τσίπρα, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό με ανάταση χειρών, με αποτέλεσμα να παραμείνει προς το παρόν πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης στην πορεία του κόμματος προς τις ευρωεκλογές.

Σε κάθε περίπτωση όλα όσα συνέβησαν στο συνέδριο αλλά και οι τελικές αποφάσεις, δεν έδωσαν κάτι καινούριο στο κόμμα, με αποτέλεσμα ο μόνος χαμένος και λαβωμένος να είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μία κομβική φάση και ενώ υφίσταται ήδη η προεκλογική περίοδος για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Όλοι μαζί κατάφεραν να βγουν χαμένοι βάζοντας κυριολεκτικά αυτογκόλ και αποδομώντας τόσο την ηγεσία όσο και το ίδιο το κόμμα και την προοπτική του.

Ο Σ.Κασσελάκης μπορεί να έσπευσε να γιορτάσει την παραμονή του στην προεδρία, όμως παραμένει ένας πρόεδρος υπό ομηρία και υπό προθεσμία, καθώς η πλειάδα των ηγετικών στελεχών είναι άμεσα ή έμμεσα εναντίον του, ενώ προστέθηκε στους εσωκομματικούς του αντιπάλους και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η Όλγα Γεροβασίλη επί της ουσίας εργαλειοποιήθηκε και εκτέθηκε, καθώς φάνηκε από την μία να αμφισβητεί την ηγεσία και από την άλλη να μην έχει την δυνατότητα να αντιπαρατεθεί με τον πρόεδρο.

Εν κατακλείδι, νέα στελέχη και νέες φωνές επί της ουσίας δεν ακούστηκαν ή επισκιάστηκαν από τον όχλο των συγκρούσεων και των διαμαρτυριών, με αποτέλεσμα πλέον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να θυμίζει Βαβέλ χωρίς ιδιαίτερη προοπτική ανασυγκρότησης αλλά και εξουσίας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός