Στέφανος Ξεκαλάκης: Ο γραμματέας, η Φώφη, η ΕΛΙΑ και τα …ελαιόδεντρα!

Του Νίκου Γαλάτη

Κάπως έτσι θα διαγραφόταν το τέλος, αν και όλοι λένε πως είναι ένα νέο ξεκίνημα και τα λοιπά και τα λοιπά -εμπρός στον αγώνα -για να γυρίσει ο ήλιος. Μετά την εκλογή Σημίτη με έξι ψήφους διαφορά και όσα ακολούθησαν το ΠΑΣΟΚ -ισχυρό εκλογικά- βρέθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου να παραλαμβάνει την ηγεσία σε ένα σπίτι της οδού Αναγνωστοπούλου και να σχεδιάζει ένα νέο κόμμα με ένα ήλιο μεν, αλλά πιο αρτίστικ- ίσως και νέο όνομα που θα λεγόταν ‘Ξεκίνημα”.

Τελικά, όταν έβγαλε σε μια συγκέντρωση το ρολόι του παππού του και το έδειξε ο “Γιωργάκης”, όπως τον λέει χαϊδευτικά ο λαός κι αυτό αρχικά έδειχνε οικειότητα που του εξασφάλιζε 87% δημοφιλία, τα κατάφερε κι αυτός. Εξελέγη πρωθυπουργός με την εντολή “Γιώργο άλλαξε όλα!”. Ώσπου ο λαός κύκλωσε την Βουλή κι ο ΓΑΠ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης -για να φύγει από αρχηγός και πρωθυπουργός.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Το κόμμα του 48% έγινε σταδιακά 4,8 % κι έτσι το 6,5% που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις τον καιρό της Φώφης να μοιάζει με ανοδική πορεία. Αλλά είναι. Τα γεγονότα στην Κεντρική Επιτροπή είναι τραγελαφικά, δραματικά, κωμικοτραγικά.

«Κύριε Λακόπουλε καλησπέρα.  Αναφέρεστε στο τελευταίο σας άρθρο ότι η κυρία Γεννηματά πήρε την πλειοψηφία της κεντρικής επιτροπής και αποχώρησε από τη συνεδρίαση. Λάθος. Το περιβάλλον της κυρίας Γεννηματά διαπιστώνοντας ότι δεν έχει την πλειοψηφία απέσυρε τα στελέχη της ομάδας της και έδωσε εντολή στο Μιχάλη Τζελέπη από το Προεδρείο να διαλύσει τη διαδικασία” αναφέρει σε email του ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ που η Φώφη Γεννηματά- ως άλλος …Παπανδρέου-κατήργησε- με το στυλ “Το κόμμα είμαι εγώ”.

“Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η αντικαταστατική μεθόδευση της κυρίας Γεννηματά να παύσει τα αιρετά – θεσμικά όργανα, που προτιμήθηκε από την νόμιμη οδό της υποβολής μομφής στο πρόσωπό μου ως Γραμματέα στο σώμα της ΚΠΕ, επειδή ήξερε ότι δεν μπορούσε να προσάψει τίποτα για τη δουλειά, την αποτελεσματικότητά, το ήθος και τη δεοντολογία μου, οπότε και θα έχανε την ΚΠΕ στην οποία δεν έχει πλειοψηφικό έρεισμα, γι’ αυτό την παρέκαμψε και πλέον την καταργεί».

Το πρόβλημα φαίνεται να πάει να λυθεί με έκτακτο συνέδριο, αλλά όπως ζητά ο Στ. Ξεκαλάκης «όλοι μα όλοι οι σύνεδροι να είναι εκλεγμένοι από την κοινωνική βάση της παράταξης». Γιατί “το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να λειτουργεί με διορισμένους”. “«Για να κάνουμε κανονική τη χώρα, πρέπει πρώτα να κάνουμε κανονικό το κόμμα. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πείσουμε τον λαό ότι αλλάξαμε και θα έρθουν ξανά μαζί μας οι προοδευτικοί πολίτες που σήμερα μας γυρίζουν την πλάτη”.

Την ίδια ώρα  ο Νίκος Ανδρουλάκης που η Φώφη χαρακτήρισε “Δούρειο Ίππο¨του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για “συνέδρια μπάμπουσκες”. Ο Σκανδαλίδης μπήκε στη μέση ως γεφυροποιός. Να γίνουν δυο συνέδρια, ένα του ΠΑΣΟΚ κι ένα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ο Μιχάλης Τζελέπης που προήδρευε επιχείρησε να τεθεί σε ψηφοφορία μόνο η εισήγηση της Φώφης. Και τότε έγινε …της Φώφης. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος έκανε τρίτη πρόταση να γίνει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Την πρότασή του στήριξαν ο Μιχάλης Κατρίνης και 14 μέλη της ΚΕ, αλλά δεν μπήκε σε ψηφοφορία.

Tι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ. “Καλά, εγώ έφυγα νωρίς” ποστάρει ο ..Θανάσης Χειμωνάς. «Όταν πας να κάνεις εκπτώσεις σε δημοκρατικές διαδικασίες καταλήγεις εδώ. Συμφωνώ απολύτως με την πρόταση του γραμματέα Ξεκαλάκη» θα πει ο Παύλος Γερουλάνος. Κι ο Πάνος Αναστασιάδης: «Έχουμε ζήσει τα μαρτύρια του Χριστού. Ζητώ καταλαγή. Αν βγουν προς τα έξω αυτά που γίνονται εδώ τελειώσαμε». Βγήκαν όμως. “Είμαι γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όχι της Φώφης” θα πει ο Στ. Ξεκαλάκης και τα φώτα πέσουν διερευνητικά πάνω του. Αυτός δεν ήταν που για γραμματέα τον πρότεινε η Φώφη;

Ο 39χρονος αγρονόμος τοπογράφος μηχανικός, Κρητικός από το Ρέθυμνο μπήκε στο ΠΑΣΟΚ πολύ μετά το Βρώμικο 89. Από το Μάρτιο του 2003 εκλέγεται ανελλιπώς στη διοίκηση του σωματείου του κλάδου του και το 2009 έγινε πρόεδρος του επιστημονικού του φορέα. “Πριν από 7 περίπου μήνες, σ’ αυτό εδώ το ξενοδοχείο διεξήχθη η τελευταία μας συνεδρίαση η οποία είχε καταλήξει, στο αμίμητο, από κάθε άποψη συμπέρασμα του Προεδρείου πως δήθεν, από τις τοποθετήσεις των μελών διαπιστώθηκε ότι, η συντριπτική πλειοψηφία του σώματος στηρίζει την εισήγηση του Προέδρου. Εκπληκτικό, το Προεδρείο ήταν τόσο ικανό που διαπίστωσε τότε, χωρίς καμία ψηφοφορία, ότι το σώμα, ευρέως, αποδέχεται τα όσα είπε ο Πρόεδρος. Αυτά ούτε στην Πιονγκ Γιανγκ δε συμβαίνουν, ακόμα κι εκεί γίνεται για τα μάτια του κόσμου μια ψηφοφορία και εμφανίζονται και κάνα δυο λευκές ψήφοι”. είχε πει το 2014 σε μια αντιπαράθεση με τον Ευ. Βενιζέλο για την Ελιά και την ….«φύτευση των ελαιόδενδρων».

“Πολλοί απ’ τους πολίτες που μας ψήφισαν το 2012 δεν ανέχθηκαν την κοροϊδία της «Ελιάς»-που αποτελούσε επί της ουσίας ένα τιμαριοποιημένο ΠΑΣΟΚ” είχε πει. “Αν λοιπόν κάποιος θέλει να στηρίξει τη σημερινή κυβέρνηση γιατί να ψηφίσει εμάς και όχι το βασικό κυβερνητικό εταίρο που είναι εγκατεστημένος στο Μέγαρο Μαξίμου; Λέτε ότι μπήκαμε στην κυβέρνηση για να σώσουμε τη Χώρα. Δεν πείθετε ούτε τους ίδιους σας τους εαυτούς, αφού στην πραγματικότητα η όλη στάση της ηγεσίας του κινήματος δίνει μια έντονη αίσθηση κυβερνητολαγνίας”

Η άποψη αυτής της γενιάς στελεχών είναι πως το ΠΑΣΟΚ έχει απομακρυνθεί από τις αρχές και τις αξίες του, και έχει  λαϊκιστικά – δημαγωγικά του χαρακτηριστικά,  και  μια αλαζονική συμπεριφορά έναντι της κοινωνίας. Έχει αλλάξει το DNA του. Και γι αυτό δεν φταίει ούτε ούτε το όνομα, ούτε τα σύμβολα.

“ΔΕΝ ΑΡΕΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΕ, ΟΥΤΕ ΕΣΥ, ΟΥΤΕ Η ΗΓΕΤΙΚΗ ΣΟΥ ΟΜΑΔΑ, ΟΥΤΕ ΤΑ ΟΣΑ ΕΚΦΡΑΖΕΙΣ, ΟΥΤΕ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΠΟΥ ΠΟΛΙΤΕΥΕΣΑΙ. Αν λοιπόν θέλεις να προσφέρεις στην παράταξη καλό θα είναι τόσο εσύ, όσο και όλα τα άλλα ηγετικά στελέχη που καλώς ή κακώς έχετε κλείσει τον κύκλο της προσφοράς σας, να κάνετε στην άκρη και να αφήσετε τα άφθαρτα στελέχη που έχουν ακόμα πέρασμα στην κοινωνία να αναλάβουν την ανασυγκρότηση του χώρου” είχε πει τότε. “Να αναζητήσουμε ένα νέο ηγετικό μοντέλο που θα βασίζεται στη λογική της συλλογικής ηγεσίας και θα συντίθεται από άφθαρτα πρόσωπα δοκιμασμένα στον κοινωνικό & επαγγελματικό στίβο, στα μαζικά κινήματα και στους επιστημονικούς φορείς. Πρόεδρε ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποφασίσεις αν στη νέα εποχή θα παίξεις το ρόλο της Αριάδνης ή του Μινώταυρου”.

Από τότε πέρασαν τρία χρόνια. Τρία χρόνια που δεν ξέρουμε αν θα πρέπει να μετρηθούν από την ίδρυση ή από το τέλος του ΠΑΣΟΚ. Το μόνο βέβαιο είναι πως σ΄αυτή την αντιπαράθεση αν η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Παπανδρέου – η  Συμμαχία των Κληρονόμων- εκφράζουν το παλιό και στελέχη όπως ο Στ. Ξεκαλάκης ή ο Νίκος Ανδρουλάκης εκφράζουν το νέο, όπως πάντα το νέο με αυτό ή με άλλο κόμμα, με το ίδιο ή με άλλο όνομα, θα κερδίσει. Η μάχη θα είναι σκληρή, αλλά κανένας δεν θα την έλεγε και σύγκρουση …γιγάντων.