Συναγερμός στη ΝΔ: Ο Μητσοτάκης φοβάται ανατροπή από τον Σαμαρά και εξαγοράζει τους ανθρώπους του

Του Γ. Λακόπουλου

Οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται κίνημα βουλευτών της ΝΔ που θα αξιώνουν να προταθεί για πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς σήμαναν συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και το Μοσχάτο.

Ο Κυριάκος  Μητσοτάκης αναζητά απεγνωσμένα τρόπο να αποτρέψει αυτή την κίνηση, η οποία με τη εκδήλωσή της θα ανοίξει βαθύ ρήγμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και  θα τροφοδοτήσει τη διάσπαση στο κόμμα.

 Οι πρώτες ενέργειες από την πλευρά του Πρωθυπουργού είναι τυπικά «μητσοτακικές», με την παλιά έννοια του όρου: άρχισε να εξαγοράζει τους ανθρώπους του Σαμαρά με την προσφορά αξιωμάτων στην κυβέρνηση και  στον κρατικό μηχανισμό.

Ο Δημ. Σταμάτης που τοποθετήθηκε πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων -στα… 70 του-  υπήρξε για πολλά χρόνια  δεξί χέρι και απολύτως έμπιστο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού.  Από τη θέση που είχε δίπλα του γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια ποιοι ανήκουν στον μηχανισμό που διαμορφώνει τον κομματικό ιστό ο  Σαμαράς – και εκδηλώθηκε εντυπωσιακά στο πρόσφατο συνέδριο –  και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός απέσπασε  τον Κ. Βλάση, έναν από τους πιο πιστούς οπαδούς του Σαμαρά  μεταξύ των βουλευτών. Η τοποθέτησή του στη θέση του απομακρυνθέντος εξωκοινοβουλευτικού Αντ. Διαματάρη αποτελεί μήνυμα προς τους βουλευτές της «ομάδας  Σαμαρά» ότι στον επόμενο ανασχηματισμό τους περιμένει κυβερνητικό αξίωμα. Εφόσον απομακρυνθούν από τις ίντριγκες του Μεσσήνιου πολιτικού κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

 Οι πολιτικοί παρατηρητές προσπαθούν να καταγράψουν τον ακριβή αριθμό όσων προτίθεται να ζητήσουν δημόσια την υποψηφιότητα Σαμαρά για την προεδρία, αλλά και  όσους θα ήταν διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουν στο παιχνίδι «Δέκα μικροί νέγροι» που έπαιξε το 1993  με τον πατέρα Μητσοτάκη,- αφαιρώντας έναν κάθε φορά  από την τότε κυβερνητική πλειοψηφία.

Από το περιβάλλον  Σαμαρά διακινείται ότι τον ακολουθούν «ως το τέλος»  20-25 βουλευτές. Αλλά από την πλευρά Μητσοτάκη υπολογίζουν ότι «δεν είναι πάνω από 3-4». Προφανώς όμως δεν θέλουν να μάθουν πόσοι ακριβώς είναι και γι’ αυτό οργανώνεται η άλωση της ομάδας από μέσα.

Στον κύκλο των βουλευτών του «κλίματος Σαμαρά» κατατάσσονται πρωτίστως η «τριάς ομοούσιος και αχώριστος» που εγκατέλειψε το 2012 τον Γ. Καρατζαφέρη για να ακολουθήσει τον Σαμαρά και αμείφθηκε με αξιώματα.

Ωστόσο κάποιοι λένε ότι μπορεί να μην είναι πλέον τριάδα. Ο Μ. Βορίδης παραμένει στο πλευρό του Σαμαρά και τον πρότεινε ήδη για πρόεδρο, αλλά ο Αδωνις Γεωργιάδης κάνει νερά-, όχι υπέρ του Μητσοτάκη, αλλά υπέρ του εαυτού του -και απομένει στον Θαν. Πλεύρη να επιλέξει στρατόπεδο.

Στην ίδια ομάδα φέρονται ο Χαρ. Αθανασίου, η Σοφία Βούλτεψη, ο Δημ. Βαρτζόπουλος  και οι Μ. Χρυσομάλλης, Π. Μαντάς,  Στ.  Γιαννάκης, Αν. Κατσανιώτης, ο Δίον.  Σταμενίτης, Χρ. Στεφανάδης  και ο …αποκατασταθεί Κ. Βλάσης.  Επίσης οι ευρωβουλευτές Γ. Κύρτσος, επισης υποστηρικτής Σαμαρά για τη προεδρία και η Μισέλ Ασημακοπούλου.

 Συνομιλεί επίσης και με άλλους, διατυπώνοντας συνήθως τις «ανησυχίες» του στο Μεταναστευτικό και το Μακεδονικό. Εκ παραλλήλου οι άνθρωποί του διαδίδουν ακόμη και φήμες για «υπογείως συμφωνίες Μητσοτάκη Τσίπρα»- με την απαραίτητή γαρνιτούρα: «Μας πούλησαν με τις Πρέσπες και τους λαθρομετανάστες»

Ο Σαμαράς διατηρεί επίσης στενές επαφές με πολιτευτές και κομματικά στελέχη κατά τόπους και τον τελευταίο καιρό καλλιεργεί για τον Κυρ. Μητσοτάκη το κλίμα που απεικονίσθηκε σε μια ιστοσελίδα που εκφράζει τις απόψεις του- και όπως λέγεται γράφει και ο ίδιος ενίοτε με ψευδώνυμο:

“Είναι ο Γιωργάκης της ΝΔ». 

Από τα συμφραζόμενα της παρουσίας του στο συνέδριο και τις επιλεγμένες διατυπώσεις του, πλην της ευθείας αντίθεσης του με τον  Πρωθυπουργό- προκύπτει και η πολιτική  πλατφόρμα που θα χρησιμοποιήσει αν επιχειρήσει την ανατροπή του: “Για την Ελλάδα, ρε γαμώ το».

Απέναντι σ’ αυτόν τον ορατό κίνδυνο ο Πρωθυπουργός απέφυγε -με όχι και τόσο κολακευτικό τρόπο για αρχηγό κόμματος -να  αντιπαρατεθεί με τον  Σαμαρά στο συνέδριο, αλλά παίρνει τα μέτρα του.

Στον κομματικό ιστό «σκανάρονται» οι «σαμαρικοί» και γίνεται προσπάθεια απομόνωσής τους, ενώ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα έχει αρχίσει ήδη η «κονσομασιόν» για «αξιοποίηση» των επίφοβων, προτάσσοντας ως παράδειγμα τον Βλάση.