Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον… Κεμάλ Ατατούρκ: Η “Συμφωνία του Αιγαίου” και οι υποχωρήσεις που αποτελούν “αφετηρία της διαπραγμάτευσης”

Του Νίκου Λακόπουλου

«Υπάρχει μία τολμηρή ατζέντα, την οποία είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω. Οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από θέσεις που αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε αυτή την απάντηση όταν ρωτήθηκε αν θα υπάρξει απομείωση της εθνικής κυριαρχίας, όπως την γνωρίζουμε σήμερα. Πήγε στο Βίλνιους δηλώνοντας ότι η μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ και γύρισε δηλώνοντας πως είναι η βασική διαφορά.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μπαίνει σε μια διαπραγμάτευση προαναγγέλλοντας υποχωρήσεις και θεωρεί την εθνική κυριαρχία σχετική με απίστευτη ειλικρίνεια έχοντας αποδεχθεί τα έξι μίλια στο Αιγαίο και συζητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα με διάθεση υποχωρήσεων χωρίς να ζητά καν αυτές οι υποχωρήσεις να είναι αμοιβαίες.

“Αλλά προφανώς το να πάμε στη Χάγη δεν είναι μια απλή υπόθεση ούτε είναι κάτι το οποίο μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη” είπε. “Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει τελικά με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, όπως αγωνιζόμαστε να κάνουμε εδώ και δεκαετίες, αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία”.

“Θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε;”. “Αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα.”.

Η φράση αυτή δηλώνει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει μια λύση με την βοήθεια της Βουλής και άλλων κομμάτων στα οποία δεν ανήκουν “ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, μπορεί ορισμένοι δημοσιογράφοι που έχουν χτίσει καριέρες, χτίζοντας κάποια εικόνα από την οποία δεν θέλουν πια να αποστούν».

Πρόκειται για μια πρόσκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για συμπόρευση απέναντι σε πολιτικές δυνάμεις που έχουν χτίσει καριέρες με πατριωτικές κορώνες που θα πρέπει να αναζητηθούν δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και μέσα σ΄ αυτήν.

Εθνική κυριαρχία ή “να ζούμε σαν φίλοι”;

” Όποτε χρειάστηκε υπερασπιστήκαμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά είναι καλύτερα να ζούμε σαν φίλοι” δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ πράγμα που σημαίνει πως η υπεράσπιση της κυριαρχίας -που είναι “σχετική”- εμποδίζει μια συμφωνία φιλίας και ειρήνης.

” Η μεγάλη μας διαφορά εξακολουθεί να είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι μεγάλο πρόβλημα ή και ευκαιρία. Σκοπός μου είναι να μπούμε στον πυρήνα της βασικής μας διαφοράς, εφόσον καταφέρουμε να συμφωνήσουμε να πάμε στη Χάγη, δεν είναι μια απλή υπόθεση.

Σε κάθε περίπτωση, και αν αυτό δεν καταφέρουμε να το πετύχουμε, η διαφύλαξη του καλού κλίματος μεταξύ των δύο χωρών, να μην έχουμε παραβιάσεις, παραβάσεις, και να μας επιτρέψουν να οικοδομήσουμε στη θετική ατζέντα , είναι και αυτό ένα σημαντικό κεκτημένο. Υπάρχει μια τολμηρή ατζέντα με την Τουρκία που είμαι διατεθειμένος να διερευνήσω».

Η αλήθεια είναι ότι την έχει διερευνήσει από τότε που ο αέρας έπαιρνε τα καλώδια του τουρκικού πλοίου που είχε εισβάλλει στην ελληνική ΑΟΖ και η κυβέρνηση δήλωνε πως η κυριαρχία μας σταματά στα έξι μίλια.

Όταν για πρώτη φορά η Τουρκία διεκδικούσε ολόκληρα νησιά και ο Κυριάκος -Γιοκ- Μητσοτάκης ήταν έτοιμος για διάλογο με απόψεις να κυκλοφορούν πως το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει ΑΟΖ και καμπάνιες για το «τουρκικό Αιγαίο».

Όταν ο Ερντογάν δήλωνε για την Αγία Σοφία πως “αν θέλει ο Θεός θα έρθουν κι άλλα τέτοια. Μετά τις απώλειες πριν από έναν αιώνα δίνουμε αγώνα για να ανυψωθούμε και πάλι. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε την πλάτη μας στη γεωγραφία της καρδιάς μας».

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα λίγο μετά την δήλωση ότι «θα έρθουν κάποιο βράδυ’ έβλεπε -όπως τώρα-το ποτήρι μισογεμάτο και δήλωνε:

«Θα πάρω την καλή ερμηνεία και θα πω ότι όχι, δεν ήταν απειλή κατά της Ελλάδας. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορούμε να συνεχίσουμε σε αυτό το κλίμα. Θα συγκρατήσω αυτό που είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία βλέψη για την εθνική κυριαρχία καμιάς άλλης χώρας».

Προφανώς η συζήτηση δεν άρχισε τώρα και δεν περιλαμβάνει το τουρκολυβικό μνημόνιο, τα δώδεκα μίλα, προσπερνά την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Κύπρο και περιλαμβάνει την συμφωνία με την Αίγυπτο η οποία αφήνει απέξω ένα κομμάτι μεταξύ 27ου και 28ου μεσημβρινού που διεκδικεί η Τουρκία.

Η Συμφωνία του Αιγαίου

Φαίνεται πως ο ‘πόλεμος” έγινε ή άρχισε ώσπου έσπευσαν επί τόπου οι ΗΠΑ με μια πρόταση διαλόγου που έχει αποδεχθεί ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη παραιτηθεί από δικαιώματα και οι «κόκκινες γραμμές» της είναι κοντά στα έξι μίλια από την εποχή που άφησε το Όρουτς Ρέις να τα πλησιάσει.

Οι ΗΠΑ με ένα αεροπλανοφόρο στην περιοχή έπαιξαν τον ρόλο τους σε μια εύφλεκτη περιοχή ως ο βασικός παίχτης και εγγυητής της ομαλότητας και της μοιρασιάς που εκκρεμεί. Ο πόλεμος σταμάτησε πριν αρχίσει και ο Ερντογάν θα πάρει τα F 16, αλλά δεν τα χρησιμοποιήσει κατά… της Ελλάδας.

Η Συμφωνία του Αιγαίου έγινε ήδη και εφαρμόζεται με ορισμένα θέματα που εκκρεμούν για την Κύπρο και την αποστρατιωκοποίηση των νησιών -που θέτει επίμονα η Τουρκία ξανά. Ίσως για να υπάρχουν και κάποια θέματα που οι υποχωρήσεις -που προαναγγέλει ο Μητσοτάκης ως μονομερείς- να είναι αμοιβαίες.

Μισά-μισά και ο Νέος Βενιζέλος -όπως εμφανίζεται ο Μητσοτάκης που συνομιλεί πλέον με την Ιστορία κατάφερε να συναντήσει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον… Κεμάλ Ατατούρκ.

Το μόνο που μένει ως εκκρεμότητα είναι η επικύρωση της Συμφωνίας από τη Βουλή, η στάση που θα κρατήσουν οι πολιτικές δυνάμεις με τις “κορώνες πατριωτισμού” και μια λεπτομέρεια στη Σύνοδο Κορυφής:

Ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Άμυνας πλέον, μπορεί να έπεσε τυχαία πάνω στον Ερντογάν στους διαδρόμους της Συνόδου. Μάλλον δεν βρέθηκε τυχαία στην Κύπρο μετά τις εκλογές για να πει κάτι που μπορεί να σημαίνει πολλά: “Η Κύπρος δεν κείται μακράν”.

Η ειρήνη που θέλουν πρώτα οι ΗΠΑ απαιτεί -ελληνικές- θυσίες. Οι υποχωρήσεις έγιναν σε ένα “διάλογο” που άρχισε από καιρό. Μένει για τον Μητσοτάκη- Νέο Βενιζέλο να πει ποιες είναι.